Dokážete číst v rámuse
Eicherik: Mě zas hudba při čtení ruší, protože pak vnímám hudbu a na knihu se nesoustředím.
Ale přitom v MHD nebo v čekárně u doktora čtu normàlně.
keri.H: Já vnímám tu hudbu jen jako vítané pozadí. Jen zpěv (řev) nesmí být v češtině nebo slovenštině. Někdy ruší i zřetelně artikulovaná angličtina nebo němčina. Velmi dobrá je kombinace třeba švédské detektivky se švédskou kapelou. :-)
Eicherik: to zní jako dobrá kombinace. :) U čeho si jediného umím představit čtení, tak indiánská hudba nebo něco takového, ale to jsem nezkoušela. Ale je pravda, že venku na vesnici se čte dobře s okolními zvuky.. :)
pri vysávaní mám rada Gombittovú - teda keď manžel vysáva a Gombittová do toho jačí, dá sa to vydržať.
Vadí mi tenis pri čítaní - opakujúci sa pomerne jasný zvuk v pravidelných intervaloch.
Dokážu okolní zvuky ignorovat,pokud je kniha dost dobrá,začtu se a skoro nic mě nevyruší.
Je otázka, zdaje rámus blízko nebo ne, čili hodně slyšitelný, nebo méně slyšitelný a hlavně, zda se nějak týká mě. Pokud jde o rámus v mém bytě, např. instalatér něco spravuje, tak mi to vadí a číst nemohu z podstaty věci - musím ho kontrolovat, nebo moji pozornost si žádá, např. něco podržet, přinést apod. Pokud jde o rámus, který se mě nijak zvlášť netýká a jde např. o nějakou paní z jiného bytu, nevadí mi a já se v klidu začtu. Pokud je rámus hodně silný a přesto vzdálený, tj. mimo můj byt, záleží na povaze knihy, nakolik mě dokáže vtáhnout do děje. A musím říci, že já sama se snažím se začíst, právě proto, že je hluk. Je to jeden ze způsobů, jak se mu vyhnout.
Kdysi mi to nevadilo vůbec. Sice s tím problém nemám ani dnes, ale pozoruji, že mám radši klid. Asi se to věkem mění. :-)
Vložit příspěvek