Jak číst knihy?
Ve vlaku a v MHD ... a už se těším, až se přestěhujeme a budu mít čas a možnost číst i doma :-)
Všude :-D patřím k těm, kdo jsou schopni číst jízdní řády, jen aby oči nedostaly písmenkový absťák.
Miluju čtení za chůze (i potmě, jsem schopný nosit po městě čelovku), o víkendu jsem se ke své radosti dozvěděl, že to dělával i můj dědeček - díky a zdravím na nebesa, dědo, určitě tam louskáš nějakou knížku zabořen do měkkého obláčku.
Houpací síť je geniální věc. Křeslo, kanape, kuchyňský stůl.
Louka. Břeh řeky je idylický, protože šumění vody ještě umocňuje pocit vnitřního vyklidnění.
Výklenky v tlustostěnných domech, zahrady.
Baví mě i parky, ale se zvyšujícím se počtem poměrně agresivních bezdomovců to ztrácí kouzlo.
V kavárnách už skoro nečtu, běží tam většinou hodně rušivá rádia.
Pod břeh vody se podepisuju :) a nejlepší je to brzy ráno, kdy tam ještě není živá duše. Dobrá motivace vyklopit rychle děti ve vzdělávacích zařízeních a zmizet k vodě. Teď už je to sice na pořádnou deku s sebou, ale ještě to jde. V zimě mi to bude chybět :(
všude, kde to jde,ale nejčastěji večer v posteli, respektive každý den :-)
Nejčastěji čtu na balkoně v křesle s kočkou v náručí, fouká vánek.
Paradoxem je, že zrovna čtu knihy od Lilien Braun (Kočka, která věděla kudy kam) :D
Pročítám a koukám že 99% míst kde čtete jsou pro čtení jako "stvořená" což mě donutilo se zamyslet že vlastně dělám opak) čtu většinou na místech které navštěvovat musím ale radši bych byl jinde, v ten moment otevřu knihu a jako bych byl) samozřejmě že slunečný den na čerstvém vzduchu s knihou je idylka)
ZRADO, třeba takové toalety, které s knihou navštěvuje 90% čtenářů, ty jsou pro čtení jako stvořené! :D
:D na toaletě bych teda číst nechtěl, možná tak Blesk a rovnou bych ho použil místo papíru))
Možná je to divný, ale má to svůj důvod - občas je to jediné místo, kde tě nikdo neruší.:D
Zdravím, byl bych rád kdyby se mi tu někdo vyjádřil k těmto 2 bodům:
1) U mě osobně platí že se snažím nikdy nečíst déle jak 1 hodinu v kuse... po té hodině se už tolik nedokážu vžít do děje, o trochu hůř se soutředím, je možné že mám i trochu unavené oči. Tak si dám tak 15 minut pauzu. A snažím se celkově nikdy nečíst déle jak 3 hodiny, což je často nelehký úkol :) Jak to máte vy?
2) Popisy.. Přijde mi že množství popisů je nezbytné k tomu, abych si knihu pořádně užil :) Když popisy nejsou, přijde mi že se nedokážu pořádně vžít do děje, nedokážu si nějak líp představit postavy, a tak.
Tedy, představivost a obrazotvornost je klíčová k tomu, abych si to co nejlépe užil... Máte to taky tak?
Text příspěvku byl upraven 10.11.14 v 23:20
....Tedy, představivost a obrazotvornost je klíčová k tomu, abych si to co nejlépe užil.....Třeba pojem CEP. Mladší čtenář si může snad představit nanejvýš cep salámu a starší si představí skutečný cep na mlácení obilí. A mlátit cepem salámu obilí je poněkud divné a mladší čtenář je zmatený. S pojmy hmatatelnými to ještě jde, ale co s pojmy nehmatatelnými? Tam se fantazii meze nekladou. Každý čtenář čte tedy knihu jinak.
1. Čítam podľa chuti, nie podľa hodiniek, ak ma kniha zaujme, čítam a čítam, kým nemusím prestať a začať napríklad variť, alebo ísť na dohodnuté stretnutie, alebo vystúpiť z MHD. Ak ma nezaujme, alebo som taká unavená, že nevnímam, dám si pauzu bez ohľadu na to, koľko minút, či hodín som čítala. Pauzy si robím pri čítaní, keď sa do knihy ponorím a začnem s postavami debatovať. Vtedy sa zahľadím ľudovo povedané do blba a vediem fiktívne rozhovory, len si musím dať pozor, aby to nebolo nahlas, lebo potom sa ľudia čudne pozerajú. Ale v súkromí to viem roztočiť!
2. Písať, ako mi pracuje obrazotvornosť pri čítaní, to je ako písať, ako chodím. Proste kladiem jednu nohu pred druhú a vôbec na to nemyslím. Skúšala som prísť na to, ako mi predstavivosť funguje, ale nepodarilo sa. Ono sa to zapína tak dáko samočinne.
Naias: Lépe bych to neshrnula. Čtu, když mám chuť. A limituje mě pouze čas, kdy se musím pustit do jiné činnosti (nebo jít konečně spát).
1. Když mě kniha nadchne, jsem schopná číst do té doby, než ji dočtu :D třeba u Rudé jako rubín jsem četla skoro osm hodin v kuse a celou trilogii dočetla za dva dny :D
2. A popisy mi nevadí, pokud jsou napsané čtivě :D a mám je ráda, moje fantazie celkem ujde (i když nechápu, proč se mi občas objevuje v knihách stejný hlavní hrdina, akorát jinak starý a jinak se jmenuje :)). Popisy mám celkem ráda, opravdu se díky nim líp vžiju do děje :)
1. Úplne ako Naias.
2. S popismi to mám tak, že záleží na tom, či mi sadne autorov štýl. Ak sadne, dokážem sa popismi opakovane kochať (napr. Pán prsteňov). Ale ak nie, často sa stáva, že sa neviem cez ne dostať, knihu na čas odkladám a neskôr sa pokúšam čítať ďalej. Ale je to drina! Naposledy som sa takto nevedela včítať do Balzaca, nateraz som s ním skončila. Celkovo mi popisy chýbajú, ak ich je v diele málo, ale takisto, záleží na spisovateľovi. Pri niektorých si to nemám čas všímať. :)
1: Časovo sa nijak neobmedzujem. Čítam, dokým ma to baví, kým nie som unavená atď.
2. Špeciálne si nejak nezvyknem uvedomovať, koľko opisov sa v knihe nachádza. Myslím, že vo väčšine kníh ktoré čítam, je to však tak akurát. Jedine si pamätám, že v knihe Terror od D. Simmonsa sa mi ich zdalo už trochu moc.
Četba knih je náročná na energii a zaplňuje mozek mnoha informacemi. Mnohdy nekonzistentními. Je vhodné pro zdraví člověka číst hodně knih? Neničí se tím zdraví? Možná jak u koho.
Za rok přečtu kolem 150 - 200 knih a nikdy jsem se z toho neunavila. Nejlepší je střídat žánry a po něčem těžkém, u čeho si člověk namáhá mozek, se pustit do něčeho u čeho jej lze zase vypnout.
Možná mám výhodu v tom, že jakmile jednu knihu přečtu, začnu její obsah okamžitě zapomínat a během týdne si pamatuju jen minimum, protože dané místo vyplňuju zase informacemi z jiné knihy.
Neumím si představit že by čtení škodilo zdraví, tedy pokud se nejedná do zírání obrazovky počítačů, laptopů, tabletů a čteček.
Čtení obecně mě také neunavuje. Jen možná některá kniha může být únavná, to je ale záležitost výběru.
Čtu zhruba jednu knihu týdně a střídám různé žánry, takže nehrozí ani únava ze stereotypu. Naopak se na každou další knihu vždy těším.
Nic se ovšem nemá přehánět - pokud někdo čte neúměrně dlouho (mnoho hodin bez pohybu) a ve špatných podmínkách (špatné světlo, nevhodné sezení apod.), tak to samozřejmě může mít i negativní vliv na zdraví (oči, záda aj.). Což se v minulosti týkalo i mě - takže nosím brýle a mám kulatá záda. :-)
Vložit příspěvek