Jak přicházíte ke knihám? Kupujete je, půjčujete v knihovně, nebo...?
Tester: Stalo se mně totéž, ovšem nevědomky. Je to už opravdu, ale opravdu dlouho, takže by ten zločin třeba už mohl být promlčený :-). Ale byl to takový podivný zkrat, kdy jsem si jednu z knih z několika v mé náruči strčil do tašky. Vědomě bych si to vůbec netroufl. Ale faktem zůstává, že už jsem ji nevyndal :-). Byla to sbírka hororů Lupiči mrtvol a stalo se to v Praze v antikvariátu ve Dlážděné.
Pridavam se do klubu zlodeju. V dobe kolem roku 1989 jsem si z knihovny nechala knizku Co zivot dal a vzal. Nedala se koupit, tak jsem nahlasila, ze jsem ji ztratila a zaplatila ji. Mam ji dodnes. Snad mi uz bylo odpusteno.
Svuj hrich jsem se pokusila napravit tim, ze jsem knihovne venovala 3 plne velke tasky knih. Nektere jsem pak objevila v nabidce na pujceni, nektere skoncili v projektu Kniha do vlaku a zbytek byl nabidnut ctenarum k bezplatnemu rozebrani. Mozna si nekdo takto udelal radost. Tak snad mam svuj hrich z mladi splaceny :)
Rozhodně z knihovny....
Kdybych měla zaplatit všechny knihy který jsem kdy četla..
No prostě bych se nedoplatila...
Jinak bych si moc ráda kupovala knihy...
Ale bohužel ,jak vidíte , to nejde....
Od té doby, co existují jisté knižní weby, můžu kupovat nové knihy a po přečtení je ve velmi dobrém stavu posílat dál. Anebo si naopak kupovat takřka jako nové tamtéž. Většina čtenářů s knihami zachází s láskou, takže je to radostný cyklus. Sice člověk trochu prodělává, ale zato zas nemusí čekat, až se uvolní kniha v knihovně.
A sem tam neodolám a něco si nechám.
Knihy pro sebe, které nemají obrázky, kupuji zásadně jako ebooky (EPUB formát pro Onyx Boox čtečku). Mám je ihned, jak vyjdou, nemusím čekat a kdekoliv (dovolená, cestování vlakem, čekárna u doktora, atd.) mám u sebe celou svoji knihovnu a můžu číst, na co mám zrovna chuť. Často se k oblíbeným knížkám vracím a čtu je znovu. Čtečkám knih propadla i moje maminka (snadno si tam vyzvětšuje text a přisvítí si display, když chce být v oblíbeném křesle) a nadšená je ze čtečky i moje tchýně (nemusí mít knihy fyzicky a tak má doma místo na jiné věci).
Knihy pro děti kupuji v papírové podobě, kluci preferují ty s obrázky a to je lepší držet v ruce a kochat se krásnými ilustracemi. Pro tyto dětské knihy máme doma knihovnu (jo a už praská ve švech). Jako první vždycky koukám na Knihobot a Trhknih, případně na Vinted nebo tady do bazaru, jestli je někde k dispozici už použitá knížka. Teprve když není, tak objednávám online z nějakého eshopu. A knihy, které už děti nebudou číst a nechci jim je schovat "jednou pro jejich děti" nebo z nostalgie, tak prodávám na bazaru tady nebo Vinted a co se neprodá, to jde do Knihobotu a nebo do knihobudky v obci.
Do knihkupectví nechodím, když jsem tam naposledy před rokem a půl zkusila jít a koupit si další díl jedné knížky (e-book zrovna u této zveřejňovali až se zpožděním), tak jsem s hrůzou u regálu zjistila, že mne ta knížka, co držím v ruce, vyjde o 50 Kč dráž, než když si ji nechám poslat z eshopu domů na svou adresu balíkem... takže už do knihkupectví zase několik let nejspíš vůbec nevkročím. Stejně se o knize nejvíc dozvím tady z Databázeknih.cz, takže jí nepotřebuji listovat (a začátek si můžu přečíst v náhledech na Palmknihách například, abych věděla, jakým stylem je to psané).
Co se týká knihovny, tak tady ta malá u nás v obci nemá knihy, které obvykle čtu a s objednáváním meziknihovních výpůjček už jsem to vzdala, knihovnice se s tím na mne tak trochu vykašlala a nechtěla to řešit. Spíš jsem tam dřív nějaké zajímavé tituly, které jsem ještě dřív měla ve fyzické podobě, donesla na doplnění fondu.
Já převážně využívám antikvariáty, tam se vždy dají sehnat skvělé knihy, které mi chybí v domácí knihovně, za dobré ceny. Občas využívám i knihkupecké e-shopy a nedávno jsem přišla se zajímavou knihou zdarma z našeho zdravotního střediska, kde mají regály s knihami volně k dispozici.
Vložit příspěvek