Jak přicházíte ke knihám? Kupujete je, půjčujete v knihovně, nebo...?
Sali88: S tím místem to je vždycky potíž. Já si takhle už koupila hodně ve slevě nebo jsem jich dost sehnala na jedné burze hodně levně a mám jich nějak hodně a nemám je už pořádně kam dávat, jelikož máme malý byt. :D
Sali88: To teda hodila. :D A nějaká klidně i větší, abych si tam postupně mohla dodávat knihy. :D
Taky bych nejradši jen kupovala,ale je to finančně dost náročné a o místě už ani nemluvim.Proto chodím i do knihovny,jen mi tam vadí knížky v salátovém stavu.:(
Přesto ve slevách někdy neodolám a koupím. :)
helenkan: Ano, to mi dost často taky vadí v té knihovně, ale pak mi i vadí to, že prostě máš určitou dobu, kdy musíš tu knihu přečíst a třeba, když je zamluvená, tak si jí ani nemůžeš prodloužit.
A s tím kupováním, je to opravdu hodně finančně náročné, já si takhle koupila knihy jen 2 a to minulý rok za klasickou cenu. Ale naštěstí táta mi schoval dost knížek, když probíral jeho fakt velkou knihovnu. :D A to byly skříně opravu jen v jedné místnosti. :D
A ve slevách, tak pokud je třeba kniha do 50 Kč a je hodně zajímavá tak to neodolám. :D A i pokud je do těch 100 Kč, tak stále ještě mám nutkání si jí koupit. :D Jakmile je to nad 100 Kč, tak už hodně uvažuju, zda tu knihu opravdu nutně potřebuju.
keri.H : To je fakt ta doba na přečtení je dost zavazující a nevýhodná.
A ceny nových knížek se mi poslední dobou zdají ještě vyšší než dřív.Nebo se to zdá jen mě?Nevim,ale když chceš pěknou knížku,tak pod 200kč musíš fakt hledat.A jestli najdeš,tak máš štěstí.
helenkan: Tak to máš pravdu, mě se to taky zdá čím dál dražší. Hlavně, když je to nějaká silnější kniha a bestselery o tom ani nemluvím.
Já teď sehnala ve výprodeji na buxu tuhle za 38 Kč:
http://www.databazeknih.cz/knihy/az-na-konecnou-tmy-135914
A pak občas se dá sehnat nějaká dobrá a za dobrou cenu v Levných knihách. :) A na té burze, kam občas chodím, tak tam jsem občas sehnala za 10 nebo 20 Kč knihy. A to jsem tam třeba sehnala McBaina a nebo Palmera. :) Ale to je opravdu o náhodě narazit tam na nějakou hodně dobrou knihu za takovou cenu.
Souhlasím s vámi, že knihy jsou moc drahé a tak si taky ráda koupím ve slevě nebo tak. K těm rezervacím v knihovně - někdy mě to dost otravuje, že to hned nemám a že to musím rychle vrátit a já jsem na rezervace dost ulítlá, mám vždy tak 3-5 knih rezervovaných, a pak když se sejdou v jeden čas, tak to je nářez.
Taky nemam ráda, když mam půjčenou knížku, a třeba na ní nemam tolik času, nebo mam víc knih najednou, a nestihnu je za ten měsíc přečíst, a musim je vrátit kvůli rezervaci. Nebo když si přečtu třeba dva díly, a na třetí musim čekat dlouho, protože je třeba třikrát rezervovaný. Ale z levných knih už jsem taky sehnala pár knih dobrých, jak jsem hodně na to fantasy a podobný knížky, tak jich tam mívají někdy dost :) ale nekupuju si všechny, který bych chtěla, kvůli tomu místu a penězům,
Sali88: Jo takhle se mi to kdysi stalo u Školy noci, když jsem jí četla, ale to už přeci jen bude nějaký 3 možná i 4 roky zpátky. :D A to se mi stalo, že jsem četla a najednou pak poslední díl ten nejnovější zarezervovaný snad dokonce 7x. :D A pak samozřejmě, jak jsem na to čekala dlouho, tak už se mi to po takový době ani nechtělo číst.´
Takže tohole je u té knihovny takový dost na nic.
Já se o levných knihách dozvěděla od jedné kamarádky a díky ní jsem se tam pak byla podívat. :)
Ale jak říkáš problém jsou peníze a místo. Ale mít obojí tak myslím, že by asi jedna celá místnost byla pokrytá poličkami s knihami. :D
V knihovně mám pokaždé problém s výběrem. Téměř vždy je tam spousta titulů, které si chci půjčit a já si připadám jako promiňte "krkoun". Pro mladší čtenáře, nenajezený, slušně řečeno. Půjčím si jich jak se říká hafo a mám problémy je přečíst. Při prodloužení výpůjčky často narazím na rezervaci, je nás asi více. V takovém případě čtu a čtu, až se ozvou oči. V důchodu máte sice čas, ale zase to tělo, stárne rychleji než člověk. Takže to je můj problém s knihovnou, ale kupovat knihy, to jen výjimečně, vzhledem k ceně. Spása je pro mne Ježíšek a to od mého raného věku.
Text příspěvku byl upraven 27.11.14 v 10:12
vincek1: já si v knihovně už většinou půjčuji podle výběru zde na databázi. Jdu do knihovny s lístečkem plným knih a hledám nebo si najedu na naší knihovnu na internetu rezervuji nebo vidím, že je to volné k půjčení a nebo teď zavedli to ,že když je ta kniha volná, tak si ji objednám a druhý den si pro to jdu a mám to připravené u pultu a nemusím se po tom pídit v regálu, tam je nebezpečí, že po cestě si naberu další knihy a kdo to má pořád vláčet domů a stresovat se, že to nestihnu přečíst.
Marika, to s těmi lístečky je dobrá věc. Mám jich kolem počitače plno, je ale zajímavé, že když přijdu do knihovny, zjistím, že jsem je nechal doma na stole. To jen pro úsměv. Já jsem, ale zatížený na stůl, který je na kraji a je na něm napsáno NOVINKY a to je ten můj kámen úrazu. Jinak jsem už poměrně věkovitý a vždycky si říkám: "Já už to asi nestihnu přečíst". Ale jsem optimista, snad toho zvládnu co nejvíce. Přeji co nejvíce hezkých zážitků při četbě.
Marika Vanova: taky jsem to tak dělávala, že jsem měla napsané určité knihy a pak jsem tam šla s konkrétním cílem, ale na druhou stranu ne vždy, protože jsem měla ráda, že se můžu projít mezi těmi knihami a vybírat si knihy a klidně jsem byla schopná tam trávit i hodinu pak. :D
keri.H- tak to mam taky, mam třeba knížky konkretní, pro který si jdu, ale ještě to tam porcházim, že tam taky strávim plno času :D
Mně by se taky líbilo být v knihovně déle, brala bych kdyby tam byl nějaký prostor (časový i místem) třeba kavárna, kde bych se rovnou začetla (pokud by byl čas). To zatím v naší knihovně není, ale co já vím, třeba se to i u nás na menším městě povede. Spojila bych si dobré s dobrým - knížku a kávičku :).
Sali88: přesně. :D A pak člověk odchází s více knihami, než měl v plánu. :D
I když teď už jsem se dlouho v knihovně nezdržela, tam jsem si byla akorát vyzvednou rezervaci, ale možná je to tím, že mám ještě svoje 3 knížky, které si chci přečíst. :D
Marika: Taková kavárny by byla určitě super. :) Příjemně takhle strávit odpoledne. :)
Marika: souhlasim, to by bylo fajn
Keri.H-já ted tak v knihovně nějakou dobu nebyla, ted čtu, co mam doma, až dočtu Alianci, tak se vrhnu na Píseň ledu a ohně- jsem u 2. dílu, a to chvilku zabere :)
Tak jsem dnes byla nakoupit v ADŘE nějaké oblečení a zaujal mě tam regál s knihami. Většina z nich měla na sobě knihovní štítky, takže asi vyřazené málo půjčované, jak tu někdo psal. Pro děti jsem ukořistila leporelo Jak krteček cestoval a knihu Wall-i a pro sebe Za sedmi divy světa od V. Zamarovského v poměrně pěkném stavu. A na pokladně jsem platila "závratných" 25 Kč. Nestačila jsem se divit. Asi budu muset charitativně nakupovat častěji a myslet si u toho, že jdu do knihovny. Podle množství knih se štítky to bude i pravda....
Sali88: Jo tak na Píseň ledu a ohně jsem koukala, ale na mě je to nějak moc dílů. :D Já mám nejradši když to buď je jen jedna kniha nebo když to je třeba jistá trilogie. :)
Já právě nedávno jsem byla v knihovně, protože jsem si chtěla půjčit Měsíční kroniky, takže jsem dočetla všechny 3 vydané díly a pak jsem si ještě půjčovala sérii Roztříštěná a ty knihy jsem si rezervovala a pak jen vyzvedla a nijak jsem se nezdržovala, protože nikdy nevím, jak budu mít čas na čtení.
notburga: Tak to je opravdu dobrý narazit na takové knihy. :) Co si tak pamatuji tak tenkrát se u nás stěhovala knihovna jinam a oni při té příležitost také prodávali knihy a měli je nějak po 5 nebo po 10 korunách a daly se tam sehnat i zajímavý kousky. :) Takže si myslím, že buď to byly nějaké, co se moc nepůjčovaly nebo nějaké, co třeba měli víckrát.
Bylo by fajn někde takhle narazit na nějaké knihy. :)
keri.H a Sali88: jsem ráda, že by se vám také líbila knihovní kavárna a na chvíli se tam zašili.
keri.H: teď jsem zrovna narazila na adventní výprodej knih v naší knihovně od 1. do 3. prosince, tak se tam chystám.
Vložit příspěvek