Jak zacházíte s vlastními knihami?
Snažím se zacházet s knihami co nejlépe . Jak s těmi novějšími , tak se staršími až starými kousky . Jsou to moje poklady . Knihy rozhodně nikam neberu . Samozřejmostí je že při čtení sundávám papírový přebal a myji si ruce mýdlem před každou četbou nebo i jen prolistováním knihovny . Největší obavy aby se nějaká kniha nepoškodila mám vždy když mám již větší množství knih a dávám je na obalení do městské knihovny . Tam sice vědí možná mnohem lépe jak s knihami zacházet , ale znáte to . Spadnout může kniha vždy . Brožované výtisky , které koupím tzv. z druhé ruky a nejsou v úplně hezkém stavu , tak u nich decentně zpevňuji růžky průsvitnou lepící páskou . Vydrží pak mnohem , mnohem více .
Text příspěvku byl upraven 10.10.16 v 14:03
Snažím se je mít co v nejlepším stavu.A pak mě hrozně zamrzi když ji třeba pujcim a někdo je ponici nebo ještě lépe utopí.Přišla k nám jednou kamarádka a její dcera utrhla moji dceři stránku.A její reakce"to víš mi jim knížky nedáváme aby je nezničili"a naše malá si jich tak taak váží.....
Moc si knihy nekupuji, není na ně tolik peněz a místa. A proto si svých knih vážím, vždycky čisté ruce, čisté místo, obal sundavám na čtení, cestování. Zvláštní obaly nemám, ale když si je beru s sebou, dávám si je do zvláštní čisté taštičky, které si kvůli tomu schraňuji. Zásadně záložka, žádné ohýbání rohů, to trochu nechápu. No a k půjčeným(ať od přátel, rodiny nebo z knihovny) se chovám obdobně.
Ke knihám se chovám velmi opatrně a šetrně. Přeci jenom... je to za peníze a chovat se ke knize nehezky je pro mě barbarské. Je to pro mě znesvětění daného autora.
Text příspěvku byl upraven 01.08.17 v 17:20
Knizky za nijak svate nepovazuju, proste potistenej papir.
Pisu do nich, nosim je mezi ostatnimi vecmi v batohu. Velmi moudry napad byl vzit si lepenou knihu do sauny....
Nektere vypadaji po precteni jako nove. Nektere ne. Jedine, co setrim, je prebal. Ten z knihy vetsinou sundavam, protoze me stve, jak z knih sjizdi a trha se.
Kazdopadne v knihovne mam knihy serazene podle abecedy a oddelenou ceskou literaturu od zahranicni, beletrii od ruzne oborove literatury a cesky psane knihy od cizijazycnych.
No, na druhou stranu když vidím, co jsou ještě někteří lidé schopni prodávat jako knihu, mám sto chutí zatopit v kamnech a trochu pročistit trh od takových zmetků - zejména těch plesnivých, špinavě politých a jinak zdevastovaných. Aby je už nikdo neposílal dál.
Ať vlastní nebo cizí, ke všem knihám se chovám stejně a dobře. Když ji někam nesu, dám si ji do zvláštní taštičky. Když ji půjčuji a to si hodně rozmýšlím, přebal sundám a nechám doma. Rozhodně nad nima nic nejím, nepiju, nic tam nevpisuju nesahám na ni se špinavýma rukama.
Nemám ráda, když mám půjčenou knihu z knihovny a je tam nadrobeno, polito a smrdí z ní cigarety.
Vlastní knihy mám v malé knihovně a s knihami půjčenými ve veřejné knihovně zacházím velice dobře. Žádné špinění, protrhávání nebo trhání stran, ohýbání rožků, popisování atd.
Vůči vypůjčeným knihám se mi naštěstí nestalo nic špatného. V jakém stavu si vypůjčím, v takovém je vracím. Někdy, bohužel, si vypůjčím knihu v žalostném stavu. Jinak u mě je to stejné, a to, že s vlastními i vypůjčenými knihami zacházím velice opatrně.
Text příspěvku byl upraven 31.08.24 v 15:26
Obalujete si knihy při čtení? Používáte papírové nebo látkové obaly? Sundaváte při čtení papírový přebal?
Vložit příspěvek