Jaká kniha / autor by neměla chybět v žádné knihovně?

DISKUZE » O knihách

reader.007
reader.007 03.11.2015 v 14:58

Trissi: proto je dobré nepřítele znát :-) Já mám doma jen Nový zákon, ale zato trojjazyčně. Je to nějaké hotelové vydání a třeba zjevení sv. Jana se šiklo v jednom z mých povolání, zvlášť ta angličtina. Pokud to mám ale soudit podle nestranného ateistického pohledu, napadá mne snad jedině: jakejma muchomůrkama se ten chlap živil...

marcel.marny
marcel.marny 03.11.2015 v 15:11

zakladni knihy švejk a rozmarne leto

Trissi
Trissi 03.11.2015 v 15:41

Rearder.007: ano, myšlení nepřítele je třeba znát, aby bylo možno proti němu bojovat :). Já to nechtěla tak příkře napsat. Ono stejně nemůže trvat věčně něco, co odsouvá do pozadí tu lepší polovinu lidstva. Ale vážně, mám dojem, že kdyby si všichni věřící Bibli přečetli opravdu pozorně, sami by užasli, v co vlastně věří.

Richie1
Richie1 03.11.2015 v 16:15

Trissi, myslím, že to poněkud zjednodušuješ. Náboženství nemusí být nutně vždy špatné. V minulosti mohlo sehrávat i pozitivní úlohu - třeba jako návod, jak se správně chovat a žít. Společnosti poskytovalo určitá pravidla, díky kterým mohla společnost fungovat humánněji a spravedlivěji.
Horší je, že se náboženství často zneužívalo k prospěchu omezené skupiny lidí, např. církve. Vždy, když přišel někdo s dobrou myšlenkou (ideou, vírou, náboženstvím), tak se našel někdo, kdo tomu dal nějakou nadstavbu a začal to zneužívat.
A tohle funguje dodnes. Někdo například vymyslí pomoc postiženým oblastem - a jiní tuhle pomoc zneužijí a obohatí se na úkor všech dárců i postižených. Znám jednoho člověka, který má plnou garáž trvanlivých potravin a různých drogistických potřeb z doby, kdy jezdil jako řidič v rámci humanitární pomoci do Kosova.
Každá dobrá myšlenka se dá zneužít - i náboženství.

Bibli doma mám, ale ještě jsem ji nečetl. Z různých citací a výtahů ale vím, že se v Bibli najde mnoho moudra, kterým bychom se mohli řídit i dnes.

Text příspěvku byl upraven 03.11.15 v 16:16

marcel.marny
marcel.marny 03.11.2015 v 16:23

odpoved na vsechny situace je v tech dvou knihach

tester
tester 03.11.2015 v 16:37

Víra se dá vysvětlit ale nedá se ihned pochopit. Asi jako děcku vysvětlete že sporák pálí. Nevěří tomu dokud se nespálí. Pro pochopení je nezbytná vlastní zkušenost. Aby víra fungovala musí být akceptovaná bezvýhradně. Teprve časem se k tomu dojde o co vlastně jde. Je to náročné a budu smeten se stolu.

Trissi
Trissi 03.11.2015 v 17:15

Richie 1: Nechápu jaká moudra máš na mysli. Já prostě nepříjmu myšlenku, že hlavou muže je Ježíš Kristus (jedna z podob Boha) a hlavou ženy je muž. Spíš mě napadá, že si zde někdo léčil své komplexy. Napsal tedy blábol a ejhle, ono se to ujalo. Žena nemůže vykládat slovo boží, protože už tím, že je žena není mu rovna. Marie je zde považována za pouhý nástroj. Z Máří Magdaleny se stala prostitutka, protože jako apoštol je nepřijatelná. Ač očištěna stejně mnoho věřících ji má stále za lehkou děvu.
Tester:A pokud jde o to bezvýhradné přijetí víry, tak na co máme rozum.

tester
tester 03.11.2015 v 17:29

To Trissi.... tak na co máme rozum..... to si ten co se ještě nespálil myslí taky, dokud si nesáhne na něco horkého. Rozum v některých situacích nemůže fungovat. Jen to neberte osobně že dělám machra. To si tak jen myslím,

Trissi
Trissi 03.11.2015 v 18:12

To tester: No a tady je ten zásadní rozpor mezi našimi názory. Já si myslím, že ten rozumný si na to horké nesáhne. To spíš ten nerozumný. Že něco pálí nás naučí naše zkušenost, a to je poznání. A jsme u stromu poznání. Adam věřil a bylo mu jedno že je nevědomý, nebýt Evy je tomu tak dosud :).

Eicherik
Eicherik 03.11.2015 v 18:22

Já si myslím, že si do knihovny má dát každý to co má rád.

A musím se vyjádřit k té Bibli. Jestli je člověk křesťan, tak ať si tam dá i tu Bibli. Vždycky mě ale dostane, když někdo přijde s argumentací, že nebýt Bible, tak dodneška lezeme po stromech. Naopak, kdo čte knížky o historii, tak ví, že když přišlo do Evropy křesťanství, tak se naopak vývoj zastavil a v některých oblastech se dokonce vrátil o několik století zpět.

pajonek
pajonek 03.11.2015 v 18:52

...co se tady objevil znovu pejsánek, dal jsem si pozastavit celou diskuzi /nejsem na něho zvědavej.../, kromě sledování diskuze o knihách....a koukám, že už čtyři dny jsem nemusel do diskuze, protože žádný příspěvek nepřibyl....zajímavé na databazeknih
..nicméně dnes koukám o čem se tu po vrcholné palbě Karlík vs Milouš zase diskutuje... koukám, že se tu nabízí náboženství ....
nebudu se k tomu vyjadřovat, jen napíšu kousek z knihy, kterou jsem před časem dočetl /a naprosto se slovy souhlasím/

Kriminalista si všiml, že vedle na malém stolku leží otevřená tóra, korán a bible.
"Zajímáte se o náboženství?" zeptal se.Winshaw se usmál. Napil se a odpověděl.
"Je fascinující,ne? Myslím náboženství....Jak mohlo tolik lží zaslepit takovou spoustu lidí? Víte jak říkám tomu stolečku?
Kriminalista nakrčil obočí.
"Kout sráčů"

Trissi
Trissi 03.11.2015 v 19:20

Binysek: určité zásady a pravidla se museli dodržovat od počátku lidské společnosti. A desatero není zdaleka prvním zaznamenaným zákoníkem. Bůh opisoval.
A ta boží odměna je také pochybná. Život věčný v nebi, kde ovšem platí přísná hierarchie. No, a take tam mohou jen lidé. Zvířatům není přiznána duše. My ženy ji také vlastníme až od roku 1545 kdy nám ji Tridentský koncil přiznal. Proč tedy věřily některé před tímto datem je mi záhadou.
Bůh potřebuje nás, né my jeho. Až vymře lidstvo zmizí i bohové.

tester
tester 03.11.2015 v 20:04

Doporučte knihy na téma Bůh, Bible, Korán, ateizmus, víra atp.. Ať si každý vybere. Nejsme zde od toho abychom se hádali, ale bavili se O KNIHÁCH. Myslím že můj návrh je k věci. Já preferuji Bibli a místo pro vaše doporučení už je pro vás volné.

elfos
elfos 03.11.2015 v 23:29

Erilenne, koukla jsem na tvou knihovnu, a musím říct, až na výjimku moc pěkný základ budoucí knihovny. Zaujal mě Pullman, toho neznám, to určitě napravím :-) .... Akorát Ženy nacistů a Heydricha bych nečetla ani by mi takovéhle knihy nesměly překročit práh Lesa. Ale to je moje volba, nic proti.

Pokud jde o diskutovanou Bibli, myslím si, že by neměla chybět ani v knihovně ateisty. Když se řekne klasika, tak tohle je největší z klasik. A určitě by se v knihovně srovnala i se společností Koránu a knih o buddhismu. Přidám ještě pár dalších knih, které mi zrovna přijdou na mysl (a které se tu taky už některé mihly). K Pullmanovi bych přidala nějaké další detektivky - Agathu Christie, Soudce Ti R. van Gulika, a aby to bylo přehlednější, vypíšu ještě pár tipů (na všechny, kteří jsou ozdobou knihovny, si ale nevzpomenu..) v prvním pádě :-)

Jan Skácel
Jiří Kolář
Ivan Wernisch
Bohuslav Reynek

Gerald Durrell
Světem zvířat (http://www.databazeknih.cz/edice/svetem-zvirat-2602/strana-1)
Zvířata celého světa (http://www.databazeknih.cz/edice/zvirata-celeho-sveta-417/strana-1)
Karel Čapek - Pudlenka, Dášeňka, Devatero pohádek, Válka s mloky, Marsyas..
J. O. Curwood - Král šedých medvědů
Ernest Thompson Seton

Ludvík Souček - trilogie Cesta slepých ptáků
http://www.databazeknih.cz/serie/cesta-slepych-ptaku-5198
Strugackij Arkadij a Boris - Piknik u cesty (a další)
D. Adams - Stopařův průvodce po Galaxii
J. Wyndham - Den Trifidů
I. Asimov - Těžká planeta
R. Bradbury - 451 stupňů Fahrenheita
Robert Merle - Malevil

Umberto Eco - Jméno růže (a další)
G. K. Chesterton - Ortodoxie (a další)
Pavel Eisner - Chrám i tvrz
V. Hugo - Chrám Matky Boží v Paříži
Jan Vladislav - Výpravy bez konce
Toulky českou minulostí (http://www.databazeknih.cz/serie/toulky-ceskou-minulosti-1784)
Marcel Pagnol - Jak voní tymián
Hemingway - Stařec a moře
Henri Charrière - Motýlek

Vidím, že se zajímáš i o životopisy, tak například:
Jan Zábrana - Celý život
Karel Čapek - Hovory s T. G. Masarykem
Jan Vladislav - Otevřený deník
Agatha Christie - Vlastní životopis
Virginia Woolfová - Deníky
Ivan Blatný - Texty a dokumenty 1930-1948
David Weiss - Nahý jsem přišel na svět
Jiří Karásek ze Lvovic - Vzpomínky
B. Mahmoody - Bez dcerky neodejdu

a další.......... :-)

pohledvenkova
tester
tester 04.11.2015 v 08:12

To binysek....špatně dostupné, nevycházejí v reedicích... je tržní hospodářství a nevyplatí se to vydávat. Ateistická obdoba křesťanské Bible je tím nedostupná. Co s tím? Nejedná se o skryté pronásledování ateistů? Nedostupnost těchto titulů mně překvapuje. Všichni jsou kovaní ateisti a nikde nic.
Čím teď mají ateisté argumentovat? Nemají žádné duchovní centrum jako ŘK Vatikán. Snad sem chodí naši vydavatelé a bude je to inspirovat k vydání některého titulu na toto téma. Ateizmus by se neměl nechat převálcovat přežitým a pro dnešní lidi nepoužitelným křesťanstvím atp. http://6b.cz/8mb typický útok na jemnocit ateistů. A teď nejsem schopný se ke knize vyjádřit, protože se zde projevuje moje čenářská vyloučenost.Okresní knihovna to nemá a 50Kč za meziknihovní výpůjční službu platit nehodlám . TO JE DISKRIMINACE. Vidlák jsem a vidlák budu. Vidláci čím dál víc upadají do vidláctví a nejsou schopni se bavit a argumentovat s nevidláky na úrovni. Nevidláci jsou tím informovanější, vzdělanější a inteligentnější. To se zřetelně projevuje v nekvalitě mých komentářů atp.

Text příspěvku byl upraven 04.11.15 v 09:25

eva-lupen
eva-lupen 04.11.2015 v 11:13

I Darwin byl věřící člověk :-). Evoluce přece nemá s vírou nic společného. Ale třeba s Biblí už si nerozumí.
V knihovně nemám ani náboženské knihy, ale taky ani jednu kriminálku nebo detektivku, páč mě nebavěj. Holt jsem asi vidlák z Vidlákovy Lhoty :-).

Text příspěvku byl upraven 06.11.15 v 11:00

eva-lupen
eva-lupen 06.11.2015 v 11:00

re: binysek Já psala, že byl Darwin věřící, ne věřící křesťan :-). Věřící člověk se nemusí hlásit k žádnému náboženství. Prostě věří v něco nad námi.

Erilenne
Erilenne 06.11.2015 v 12:37

Děkuji všem.
Elfos: Tobě zvlášť za vyčerpávající odpověď.
K. Čapek, Eco, Durrell, A. Christie by se v mé knihovně dohledat již dali
:-) Panu Merle, ani E. Hemingwayovi bohužel nemohu přijít na chuť, ale pokusím se poohlédnout po knihách, jež jsem od nich ještě nečetla.
Ostatní doporučené si přečtu a věřím, že mnohé z nich do své knihovny zařadím.
Ještě jednou děkuji :-)

Text příspěvku byl upraven 06.11.15 v 12:37

tester
tester 06.11.2015 v 14:30

to eva-lupen ... Prostě věří v něco nad námi. to jsou věřící NĚCISTI. Je nějaká literatura k něcizmu? A zdá se mně že by byla vhodná tato knížka
http://www.databazeknih.cz/knihy/dusevni-hygiena-81225
Duševní hygiena a duševní a tělesné zdraví se může hodit každému. Upevňuje a prodlužuje to zdraví.

Text příspěvku byl upraven 08.11.15 v 17:52

Armin1984
Armin1984 18.01.2016 v 08:34

Původ totalitarismu
1984

Tato dvojice je náhražkou Bible...

Text příspěvku byl upraven 18.01.16 v 08:35

JaMar28
JaMar28 18.01.2016 v 08:51

V žádné knihovně by podle mě neměl chybět Příběh umění od E. Gombricha. To je taková Bible kunsthistoriků a asi nejlepší kniha o umění, která kdy byla napsána. Její kouzlo spočívá v tom, že se nejedná o suchou výkladovou učebnici, ale o komplexní poutavě psané dílo, ukazující provázanost umění od pravěku po 20. století. Čtenář se v ní nedozví jen JAK se co dělalo umění v historii, ale hlavně PROČ se to dělalo, proč to ti lidé zobrazovali tak, jak to zobrazovali, co tím mysleli a podobně. Je to úžasná kniha, která podle mě bude bavit i člověka, který se o umění zajímá pouze okrajově.

Raksa.A
Raksa.A 18.01.2016 v 17:42

Erilenne, Merle a Hemingway, to chce zkoušet. Já mám z Hemingwaye najradši Fiestu a z Merleho radši Až delfín promluví, než Petra ze Sioracu.

woodward
woodward 21.01.2016 v 14:18

V domácí knihovně zaručeně nesmí chybět skříňka na láhev a skleničku. Já tam ještě navíc schovávám cigarety, tabák a fajfku.

Alzbetta
Alzbetta 21.01.2016 v 16:04

Každý má ve své knihovně asi něco jiného.Já tam mám to co se líbí mě,co ráda čtu a k čemu se ráda vrátím.Nebudu tam mít žádné Sci-fi ,ani horory.

Vložit příspěvek