Jakou kuriozitu jste našli v knize?
V knize "T. Manna-Jak jsem psal Dr. Fausta" vložený počítačový děrný štítek (pro mladé a perspektivní, kteří netuší, oč se jedná: zkuste si to vygooglit :-) s kartotéčními údaji. Předpokládám, že to bude výtisk s nějaké té podnikové knihovny, která vedla svou databázi na velkém sálovém počítači daného podniku. To už je opravdu z počítačové doby kamenné!
Manžel na bazaru koupil Bílou paní a našel v ní starou zelenou stokorunu :)
Já jsem teď v knihbudce sebrala německé vydání Mlh z Avalonu s tím, že je to prima tlustá kniha, v němčině ji nikdo u nás číst nebude, tak z ní nadělám zas nějaký ten trezůrek, ale teď váhám: na prvních několika stranách jsou česky dopisované návody na "črnou magii" včetně tvorby lektvarů :-)))
Len opatrne, pretože tá "črná magie" to je oveľa silnejšia a účinnejšia verzia té "černé magie".
V knize Šedá eminence jsem nalezl nápis:
Pane rado, snad by Vás zajímala kniha z mé knihovny.
Praha, 1950. P.T.
newtory: v mnoha těch poznámkách figuruje šněčí sliz, tak to bude jistě silný kalibr :-)
Na druhé straně poznámky na "uspávací mufiny" obsahují i PS: spací prášek je k dostání v kuchyni.
A pak si má člověk vybrat...
Eicherik: takovéto nálezy mě hodně baví. Je to jako okénko do minulosti, do cizích životů.
Právě mám zapůjčeno z knihovny to tmavé vydání Pána prstenů: Společenstvo prstenu od Argra z roku 2006.
Co jsem tam našla? To mi nebudete věřit. Tohle ještě nikdy nikde. Mezi listy jsou nasypané šutříčky. Viděla bych to na kočkolit. Doufám, že nepoužitý. Takže během čtení prakticky nedělám nic jiného než vysypávám do koše.
Marthas, před pár lety tady jedna uživatelka (v diskusi na téma, jak odstranit zápach knih) doporučovala kočkolit jako prostředek při/proti zatuchnutí knížek. Sama jsem to - úspěšně - použila, a tak je docela možné, že i ta knihovna zná tento prostředek.
Kockolit pohlcuje vlhkosť a zápach starých kníh spôsobuje práve vlhkosť alebo knižná pleseň. Ale predstava mačky ako si na hajzliku listuje v knihe pobavila :)))
To Koka: Ano já vím, ale neměli by to mít v takovém případě v karanténě a nevydávat to, dokud to nevysypou. Anebo navrchu nápis: Pozor obsahuje stelivo - prevence plísně. Z té stejné knihovny si půjčuji neustále a nikdy se mi to nestalo.
To tatjana1737: :D
To Besa: Vďaka. Presne.
Dnes mi prišla kniha z knihobotu "Podivny Baron " kde je venovanie
" Ďakujeme , že si náš priateľ " podpísaný Janka a Michal asi Píchovci , darované v Martine 24.4.2014 ... Asi ju obdarovaný ani nečítal , lebo má atribúty novej knihy
Text příspěvku byl upraven 18.09.24 v 20:23
V knize Don Juan jsem nalezl věnování autora čtenářce, pro danou dobu typické:
Soudružce Alence Slabé věnuje
Josef Toman
12. IV. 1950
Vložit příspěvek