Kniha roku na Databázi knih
Zlovlku, za kreativní výraz "brakovražedná válka" moc děkuji, je úžasný, výstižný a dokazuje, že čeština se pod vlivem reality vyvíjí i bez nutnosti přebírání anglických výrazů.
A protože "moje kniha roku 2013" není ani mezi nominovanými, tak ji potřebuji napsat alespoň sem: Bárta + Kovář: Kolaps a regenerace.
Sázím na Hvězdy nám nepřály.:)
Ale moc smysluplné důvody k tomu nemám.;)
Mě uchvátila knížka Než jsem tě poznala a tak sázim na ni.:)
A ještě Zima světa :)
Myslíte, že nominovaná kniha Měděný jezdec (Paullina Simons) splňuje podmínky soutěže Kniha roku 2013? Česky poprvé vyšla již v roce 2004, já ji četla v roce 2012. Překvapilo mě zařazení jejího vydání z r. 2013 do návrhů na nominace, ale všimla jsem si toho až dnes, kdy už nemohu nikde najít soutěžní podmínky.
http://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/medeny-jezdec-14520
http://www.databazeknih.cz/kniha-roku-2013
Měděný jezdec je ve finále v pořádku, jelikož je v kategorii Kniha roku 2013 a soutěží její vydání z roku 2013.
Chyba by byla pouze tehdy, kdyby byla v kategorii Novinka roku 2013 (což není), protože nejde o úplně první vydání/novinku v roce 2013.
Koukám, že zlovlk to konečné pořadí tipnul celkem správně - akorát Než jsem tě poznala předběhlo Inferno :))
Moc zdravím všechny knižní maniaky!
Prosila bych o radu či dovysvětlení podmínek hlasování o knihu roku.
1. Jaký je rozdíl mezi knihou roku a novinkou roku když definice je prakticky totožná?
kniha roku - první či nové vydání
novinka roku - vydáno úplně poprvé
- bohužel v tom nevidím žádný rozdíl...
2. Dá se někde najít seznam knih vydaných jen v roce 2014, aniž bych musela prolistovat desítky náhledů? Např. seznam TOP obálek z týdenních hlasování "Souboje obálek"?
díky za komentáře :-)
Text příspěvku byl upraven 13.02.15 v 19:39
Kočičáci:
ad 1) V kategoriích "Kniha roku 2014" a "Obálka roku 2014" musí jít o první či nové vydání knihy (nikoliv dotisk).
V kategorii "Novinka roku 2014" nominujte pouze knihy, které byly VYDANÉ V ČEŠTINĚ NEBO SLOVENŠTINĚ úplně poprvé v roce 2014, a jsou tedy naprostou novinkou.
ad 2) Tak s tím vám bohužel nepomohu...
Seznam top obálek asi přímo ne, ale tady je seznam s odkazy na jednotlivé Souboje obálek (včetně těch probíhajících v roce 2014, s obálkami knih z roku 2014), tak se dá snadněji nakouknout na obálky, které se účastnily hlasování v soubojích. A případně tam objevit nějakou, která se zalíbí.......
http://www.databazeknih.cz/diskuze/o-knihach-7/archiv-souboju-kniznich-obalek-1056/str-1
Elfos: Děkuji moc, to je užitečný odkaz, mrknu na to, určitě je z čeho vybírat...
Siena: jsem asi vážně natvrdlá, ale jediný rozdíl který jste zvýraznila je to vydání v češtině nebo slovenštině - tak tím pádem by to znamenalo, že knihou roku by mohla být i kniha vydaná v jiném jazyce, ale ty tady přece nejsou, ne?
protože jinak není žádný rozdíl mez PRVNÍ ČI NOVÉ VYDÁNÍ a VYDÁNO ÚPLNĚ POPRVÉ, ne?
Text příspěvku byl upraven 13.02.15 v 22:37
Spíš budu natvrdlá já, Kočičáci, což zase není žádná novinka:) Já to pochopila tak, že to má být kniha českého nebo slovenského autora...Máte pravdu, když to čtu znovu a pořádně...
Siena: jsem ráda, že v tom nejsem sama, jen jsem si chtěla ujasnit, jaký je opravdický rozdíl mezi kategorií kniha roku a novinka roku - já v tom vidím jen slovíčkaření, ale finální význam stejný. Třeba nám to ještě někdo rozklíčuje :-)
Knihou roku 2014 se mohou stát všechny knihy vydané v roce 2014 (ať už jde o nové vydání již dávno existující knihy, nebo úplnou novinku) - vybírá se ze všech knih z r. 2014.
Novinka roku 2014 - sem patří pouze knihy poprvé vydané v roce 2014, tedy vybírá se pouze z naprostých novinek roku 2014, které dosud nebyly nikdy vydány. Nebo-li, vzato opačně, nepatří sem vydání z roku 2014 knih, které byly vydány v jiném vydání již před rokem 2014. Tyto se uplatní v kategorii Kniha roku, která se vztahuje ke všem vydáním roku 2014.
Obálka roku 2014 - opět se vybírá ze všech knih vydaných roku 2014.
Anketa se samozřejmě týká knih patřících na Databázi knih, tedy nikoli cizojazyčných originálů, které sem nepatří.
Slovíčkaření v tom opravdu není, ten rozdíl je dost podstatný - celková množina knih a část množiny. ;-) Jinými slovy, Novinka roku 2014 je takový duel určený jen pro knižní nováčky, o to, kdo z nich nejvíc zaujal čtenáře. :-)
tak jsem si to nakonec sama pro sebe ujasnila takto:
(na příkladu Jo Nesbo, Červenka)
http://www.databazeknih.cz/knihy/harry-hole-cervenka-188585
- není to sice kniha nová, ale není dotisknutá, je to nové vydání (původní bylo Červenka nese smrt), takže ji lze nominovat na knihu roku
- není to ovšem NOVINKA - protože už byla dříve vydaná, takže teoreticky by nemělo být možné tuto knihu nominovat jako "novinku roku", ale JDE TO....
takže asi tak
Elfos díky, přípěvek jsme vložily skoro současně, takže jsem se k tomu taky propracovala.
Jak bys prosím rozřešila výše uvedenou Červenku, díky
Co se týká těch knih tak jsem si v můj profil dala přečtené a u každé je napsaný rok, pokud to chápu vybírám jen z těch, kde je v závorce uvedeno 2014. Určitě budu volit asi jen z těch, co jsem přečetla. I když třeba někdo ne, ale přijde mi to divné volit co nečetl. Ti pak asi musí pátrat složitěji po titulu. Protože seznam všech titulů, to tu asi není.
Kniha roku a novinka roku.....Jo, množina a podmnožina chápu, znamená to vybrat knihy a u těch co nominuji se mrknout, zda jde o první vydání, je tak?
Díky elfosi za odkaz na ty obálky, to je fakt velká pomoc.
Jo a ještě asi taky platí, že za Knihu roku a Novinku roku mohou volit 3 stejné knihy :-)).
P.S. Všem co si myslí, že se ptám naivně se omlouvám.
Lidko, ano to platí, u obou kategorií můžeš volit stejné knihy.
Jinak já samozřejmě budu hlasovat pouze pro knihy, které jsem četla :-)
můj dotaz vzešel z toho, že jsem v těch kategoriích měla jednoduše zmatek,
ale Elfos to krásně sesumírovala, takže už není nad čím uvažovat.
Text příspěvku byl upraven 14.02.15 v 00:04
K Července: Je to přesně tak, Červenka do Novinek roku 2014 nepatří. Tlačítko pro nominaci se zobrazuje u všech vydání roku 2014, tedy i u Červenky. Ale čtenáři nominují a mají u každé kategorie určeno, kterých knih se týká, a podle toho by měli vybírat a nominovat. Pokud by přece jen do kategorie Novinky roku 2014 proniklo nějaké neprvní vydání, nebude bráno na zřetel, neboť do této kategorie nepatří.
Lidko, ano, je to přesně tak. :-)
Ještě k obálkám roku 2014 - ty mají tu výhodu, že kvůli nim není potřeba číst knihu a lze vybírat ze všech z roku 2014 (pokud někdo chce nominovat výlučně knihy, které přečetl). V roce 2014 vyšlo hafo knih, je co prohlížet a z čeho vybírat.
Seznam všech titulů.... Tu mě napadá jedině v záložce Knihy vytřídit rok 2014 tím způsobem, že ponechám všechny knihy, ale vedle kolonku nejzobrazovanější změním na Rok vydání (sestupně). Tím se, po přeskočení roku 2015, dostanu ke knihám vydaným v roce 2014 a hned vidím všechny obálky a tituly z roku 2014. Je jich ale skutečně mraky, vždyť i knih vydaných v r. 2015 už tu je několik desítek stran.... natož rok 2014.
http://www.databazeknih.cz/index.php?stranka=knihy&gid=&ugid=&dle=rvz&id=40
2 kočičáci : Já v tom sama mám/ teď už spíše měla jsem / taky zmatek, proto jsem se do diskuze zapojila:-)
2 elfos: Ono u těch knih je všude jen nominujte na Knihu roku 2014, nikde není nominujte na Novinku roku 2014 , tak to trochu mate, ale už chápu, musí se to prosít.
Jinak obálku mohu brát i " nečtenou". Tvůj odkaz je výborný pomocník.
Díky moc za reakce.
dala jsem si práci a vytvořila jsem seznam TOP 3 obálek z každého kola souboje z roku 2014 - třeba někomu pomůže s rozhodováním - není to vůbec jednoduché
http://www.databazeknih.cz/seznamy/obalky-2014-top-ze-souboje-kniznich-obalek-2843
Vložit příspěvek