Knihy a hygiena: špína, roztoči, salátové kousky aj.
@nela1522 - Jen tak se brouzdám starými diskuzemi a našel jsem už jedno patofobické, či spíše akarofobické vlákno. Třeba tam najdete odpovědi na vaše otázky, jak naložit s těmi pro nás okem neviditelnými zloduchy.
http://www.databazeknih.cz/diskuze/volna-diskuze-5/knihy-hygiena-pujcovani-roztoci-atd-405
Chtěla bych Vám všem poděkovat za odpovědi. Skvěle jsem se pobavila, motivovali jsme k napsání článku a otevření zajímavého téma. Někteří z Vás si myslí, že jsem bacilofobik nebo odborněji myzofobik či germofobik - ne fakt nejsem :D, jen jsem hledala způsob jak knihy vyčistit od předcházejícího zacházení. Mé knihy jsou uloženy v knihovně a vím jakým způsobem s nimi zacházím, ale co si budeme povídat né všichni jsou stejní. Hledat způsob jakým knihu vyčistit v domácím prostředí nepřestanu už jenom proto, že knihy z antikvariátu budu kupovat stejně - smířená s bakteriemi nejsem, ale pokusím se je i nadále akceptovat.
Na tyhle věci nejsem moc citlivý, ale jednu dobu jsem narážel v antikvariátu na knihy , které měly na prvních stránkách vlepený lístek s upozorněním na přenosné choroby a jak s knihami zacházet, aby se díky nim nešířily, šlo tuším o tuberu... Nicméně to by musel člověk asi už víc přemýšlet třeba nad bankovkami...
Ahoj, znovu to tu po 3 letech oživím. Myslím, že toto téma je nyní vcelku aktuální. Rád si kupuji nové knihy, protože jsem si jistý, že "v nich nic není". Nepovažuji se za žádného šmudlu nebo naopak netrpím stihomamem. Ale rád knihu zavřu, zhasnu a jdu spát. Po čtení knihy z knihovny či antikvariátu si prostě musím umýt ruce. Kolikrát ve veřejných prostředcích vidím, jak se lidé s knihou v ruce chovají. Nemluvě o knihách půjčených pro děti... Výhoda knih z knihovny je ta, že je většinou přebalena plastovým obalem a dá se jednoduše "ošetřit" ubrouskem vlhčeným v mýdlové vodě či dezinfekčním gelem na ruce.
Text příspěvku byl upraven 07.03.20 v 05:57
teepek, kolik lidí tu novou knihu před tebou v knihkupectví prolistovalo? :) (já vím, je to extrémní argument).
Nicméně, já tu jsem za propagátora e-booků, a hygiena, to je vlastně jejich další výhoda, která mě doposud nenapadla.
A nestačí, že nebudou lidi nedočkavý? Koupí si knihu, doma dají do karantény a teprve po pár dnech se do knihy pustí? To je do dnešní situace. Jinak šmudlivé v klasickém smyslu jsou v našich životech pořád a stejně si lidi kupují již "použité" knihy, chodí do knihoven a navštěvují knihbudky...občas nám zbytečně hrabe :/
Text příspěvku byl upraven 30.04.20 v 07:22
Ako to už býva, pravda bude niekde uprostred, alebo inak, nič netreba preháňať. Čo mňa v poslednom čase skôr znepokojuje je šírenie ploštice (česky štěnice) a fakt, že sa objavuje aj v "čistých" domácnostiach a že sa dá preniesť do tej "svojej" aj knihami. Toto by som teda naozaj nerád zažil.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C4%9Bnice_dom%C3%A1c%C3%AD
https://www.google.com/search?rlz=1C1NHXL_skSK812SK812&ei=CFirXo2nMbLikgXT3ILYAw&q=stenice+se+siri&oq=stenice+se+si&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgAMggIIRAWEB0QHjIICCEQFhAdEB46BAgAEEc6AggAOgYIABAWEB5Q6HtYnJgBYM-iAWgAcAJ4AIABowKIAcoGkgEFMi4zLjGYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6&sclient=psy-ab
Text příspěvku byl upraven 01.05.20 v 11:20
teepek - aj pri ebookoch si môže našinec preniesť nejaké to svinstvo na počítač.
Častý výskyt štěnic i v "čistých" domácnostech, jak jste to nazval, newtory, není problém poslední doby, ale již několik let. A souvisí s naším častým cestováním a pobytech v hotelích. A jak si je nepřinést domů v knihách? Celkem snadná pomoc, stačí je strčit do mrazáku.
Text příspěvku byl upraven 01.05.20 v 09:49
Dosť ťažko prevediteľné, keď vám príde domov 10 kilogramový balík na prasknutie narvaný knihami...
No, pak samozřejmě rada marná. Jedině s touto možností počítat a dle toho přizpůsobit velikosti jednotlivých balíků. Ale je to metoda osvědčená a hlavně účinná.
Text příspěvku byl upraven 01.05.20 v 10:28
Také možnost...Sice ne kvůli knihám, těch pár se mi do stávajícího vždy vejde, ale bylo by to řešení i pro celé kufry:)
Musím říci, že to bylo pro mne celkem překvapení, když jsem si před časem, neb jsem pojala podezření, zda-li je také v bytě nemáme, naštěstí se zdá, že ne, zadala do Google "hmyz a panelák". Čekala jsem faraony...kdepak...Od té doby také některé zdejší komentáře, zlehčující podobné obavy, čtu s jistou nelibostí. Známé úsloví "jako štěnice" je více než pravdivé. Je to problém velký, znám několik lidí, který se s nimi potýkali, kolik nervů a peněz to stojí, běh na dlouhou trať.
Text příspěvku byl upraven 01.05.20 v 11:42
@siena:
Pěkně hnusní jsou skladištní brouci. Přinesete si je třeba v přebalené rýži nebo v hrachu ani nevíte jak, a není možné se jich rozumně zbavit. Snad jen vystěhovat komplet celý byt, vyčistit všemi možnými prostředky a pak se možná neobjeví do prvního nákupu z Alberta... :/
No, štěnice nemáme, ale zato nám udělali bezva zateplení paneláku, ve kterém se báječně daří myším. My máme psa, jiní nájemníci pastičky.
Dovolila bych si nesouhlasit, problém zbavit se štěnic, je podstatně větší. Tam vám ani vystěhování komplet celého bytu nestačí (nutno strhat tapety, podlahu, obložení, zásuvky, parapety, atd) a už vůbec nefungují dostupné čistící prostředky, ale opakovaná deratizace plynem, tudíž se samozřejmě musíte vystěhovat z bytu sám...
Přinesení brouci v potravinách? Stačí přesypat do nádob. Ne nadarmo naše babičky měly na všechno v kuchyni dózy.
Text příspěvku byl upraven 01.05.20 v 12:11
Souhlasím, i když zrovna dnes to přirovnání není úplně šťastné. (A prosím, newtory, je to jen konstatování, nemyslela jsem a nechci rozbíhat zase debatu někam jinam.) Na tu panickou hrůzu, která mne tehdy chytla, co by bylo, kdyby, nezapomenu.
Súhlasím, len si ešte dovolím jednu malú sentenciu, ktorá mi hneď napadla:
Corona ťa možno zabije, ale ploštice ťa celkom určite "zničia"...
Text příspěvku byl upraven 01.05.20 v 12:37
...po týdnu jsem si dovolila na noc zhasnout! Poté, co jsme do Entomologického ústavu odnesli odchycené exempláře k identifikaci...fuj!!!
Text příspěvku byl upraven 01.05.20 v 12:18
My sme si domov pred mnohými (možno 40-timi) rokmi priniesli z troj-hviezdičkového hotela (Panoráma Štrbské pleso) faraónov (mravce). Bolo to v zime a "prišli" k nám v keksoch.
Zaliezli do kuchynskej linky. Každú noc som vstával, svietil som si baterkou a vraždil neopatrných nájazdníkov. Asi sme mali šťastie, ale cca do mesiaca celkom "zmizli".
Navyše to bolo v zime a nechávali sme okno v kuchyni dokorán (oni sú teplomilné možno preto sa aj nenamnožili). Vtedy keď sa kúrilo, tak sa kúrilo o život a na platbách to nebolo poznať.
Ploštice by som nechcel zažiť ani v najhoršom sne (pre istotu klopem na drevo, aby som to nezakríkol).
Text příspěvku byl upraven 01.05.20 v 12:48
Tedy, zrovna, musím zaklepat, s faraony v posledních letech problémy nemáme. Pamatuji ale každoroční boje s nimi, přeci jen panelák je panelák. A uvědomuji si své tehdejší provinění, ale nejrychlejší proces s nimi byl, po použití Biolitu a následném vytření a samozřejmě vyvětrání...
Text příspěvku byl upraven 01.05.20 v 12:55
Kým sme mali papagáje, mávali sme ešte takých nosatých chrobáčikov, ale obmedzovali sa na vtáčie pokrmy a tie naše si nevšímali.
Takže sme im to zohľadnili. No a keď už nebolo operencov ani ich potravy, tak zmizli aj chrobáčiky.
Zkrátka, není to žádná legrace. Opatrnost a obezřetnost je na místě, zvláště, když nevíme, kde všude ty naše nové "kamarádky" byly ubytované...
Text příspěvku byl upraven 01.05.20 v 15:41
Vložit příspěvek