Knihy jako zaměstnanecký benefit?

DISKUZE » O knihách

Koka
Koka 05.10.2016 v 20:07

Dnes jsem zaregistrovala informaci, že Svaz českých nakladatelů a knihkupců se snaží prosadit, aby jakési zvýhodněné poukázky na nákup knih byly uplatňovány jako benefit, který může zaměstnavatel poskytovat zaměstnancům podobně jako stravenky, tj. dotovat jejich hodnotu.
Kdysi (cca před 30 lety) byla tato praxe do jisté míry běžná a "(výherní) knižní dárkové poukázky" jsme dostávali k MDŽ, vánocům, životním jubileím. Veliká část mojí knihovny je takto "sponzorovaná".
Co byste na to říkali jako případně obdarovaní zaměstnanci a někteří z vás i jako zaměstnavatelé?

woodward
woodward 05.10.2016 v 20:24

překladatel sice není zaměstnanec, ale za přeloženou knihu kromě honoráře dostane i nějakej ten autorskej výtisk. To je taky benefit, ne? ;)

Koka
Koka 05.10.2016 v 20:34

WW - Myslím, že to je daňově a právně úplně jiný případ. Netuším sice, jak nakladatelé účetně obhospodařují ty výtisky, které bezplatně rozdají - překladateli, svým zaměstnancům, novinářům, recenzentům, atd.
Ale zavést vedle stravenek, plavenek, saunovek, vstupenek do fitka a podobných benefitů, které (někteří) zaměstnavatelé poskytují zaměstnacům jako "nadstandardní formy ohodnocení" , ještě i poukázky na nákup knih, by mohlo být zajímavé. Myslím, že část populace by se potěšila (zejména vydavatelé a knihkupci) a část by s tím okamžitě začala kšeftovat.

bamba
bamba 05.10.2016 v 20:35

je to o niečo lepšie, než boli kedysi karafiát a kockované utierky. Inak chudák karafiát.
Moje dieťa dostáva poukážky - ale dajú sa minúť nielen na knihy. Myslím, že pokážky asi nerozčítaju davy zamestnaných, ale je to lepšie ako nič.

Makropulos
Makropulos 05.10.2016 v 20:36

Já byla ještě do nedávna zaměstnavatel a pracovala jsem pro mnoho dalších zaměstnavatelů. Jak znám ze své praxe zaměstnance, tak si myslím, že pokud by si měli vybrat mezi stravenkou a poukazem na knihy, tak volba bude jasná - stravenka. Mnozí zaměstnavatelé mají problém i s různými poukazy na sportovní aktivity atd. Pokud bych to ovšem brala ze svého hlediska, tak mě by to velmi potěšilo.

woodward
woodward 05.10.2016 v 20:41

já bych teda místo autorských výtisků stravenky nechtěl! ;-p

Makropulos
Makropulos 05.10.2016 v 20:44

To se nedivím.
Ale ještě jsem vlastně chtěla dodat, že úžasné jsou poukázky na knihy pro děti ve škole. Tedy alespoň moje vnučka byla strašně pyšná, když za výhru v nějaké "olympiádě" dostala poukázku na knížky. Pak ovšem nevěděla v knihkupectví, co si dřív koupit. :-)

Koka
Koka 05.10.2016 v 20:48

Pokud to není poukázka na 50 korun, ke kterým je nutné z rodičovských peněz přihodit další dvě tři stovky, aby vůbec nějaká knížka byla .... Rozhodně však jakékoliv dárkové poukázky na svobodný nákup podporuji; považuji je za lepší volbu, než ty povánoční výměny "nevhodných dárků".

cecetka
cecetka 05.10.2016 v 21:15

Ja bych byla nadsena. Ale vetsina mych kolegu by se zdesila, co s tim :D

reader.007
reader.007 05.10.2016 v 23:01

Když jsem byla velmi mladá dívka s dlouhým seznamem "Chci si pořídit do knihovny", asi bych byla nadšená, ale teď už moje knihovna jeví známky jisté přeplněnosti a tak mi to jako tak dobrý nápad nepřijde. Vlastně už nerada přijímám i knižní dárky na které si sama neukážu. A upřímně řečeno, i to co dostanou děti "na památku", "za odměnu" atp. bych volila s větším rozmyslem.

IYv
IYv 06.10.2016 v 08:31

můj byt je plný knih, vydala jsem embargo a radši jdu jednou za týden do knihovny.
zaměstnanci u nás by na to zvysoka kašlali

bamba
bamba 06.10.2016 v 08:37

ja už mám tiež embargo - možno ešte dve modré knihy 150 strán odtieň 416 a 412 - aby mi to pekne ladilo v knižnici.

tatjana1737
tatjana1737 06.10.2016 v 09:16

Mně by se takovýto benefit líbil, ačkoli vzhledem k přeplněnosti mé knihovny bych asi poukázky rozdávala nebo za ně pořizovala dárky ostatním :-/. Ale poukázky pro děti a studující mládež jsou výborný nápad, svého času jsem to hodně ocenila, když jsem vyhrála v soutěži a nakoupila tak kupu knih, ze kterých těžím dodnes.

Ajrad1981
Ajrad1981 06.10.2016 v 10:26

Mně by se takový bonus taky líbil, ale jako dost lidí tady mám v knihovně (a v bytě vůbec) jaksi moc knih a málo místa, takže by to nesmělo být pravidelně každý měsíc, to bych nevyužila :-) A taky by záleželo na typu poukazu. Někdy v lednu, tuším, jsme u stravenek měli kupon na slevu při nákupu knih v jednom nejmenovaném obchodě, a protože to bylo 25%, rozhodla jsem se to využít. Naproti tomu slevu 50 Kč při nákupu nad 500 Kč bych s klidným svědomím nechala propadnout. :-)

Koka
Koka 06.10.2016 v 10:45

Toto téma má rozměr daňový, právní, vzdělanostní a komerční. Aby bylo jasné, oč jde, odkazuji na článek :
https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/ke-stravenkam-knizenky-schvalte-dalsi-benefit-zadaji-knihkupci-po-babisovi-2978

Tedy nemám na mysli poukázku na nákup knih jako jednorázový dárek, ocenění, výhru v soutěži, ale jako "ceninu", dotovanou zaměstnavatelem, opatřenou zvláštním daňovým režimem, atd. Tj. stejně jako stravenky - jako požitek, který by byl jakousi (promiňte za výraz) "intelektuální protiváhou" vůči zaměstnaneckým benefitům přispívajícím k rozvoji těla, které jsou už opravdu hodně běžné (plavání, fitness a pod.).
Šlo mi tedy zejména o názory daňových poplatníků (protože knižní poukázky by nepochybně měly dopad na daňové odvody zaměstnavatelů) a plátců daní - zaměstnavatelů (z téhož důvodu).

Sarah01
Sarah01 06.10.2016 v 14:56

Já bych to brala, ale pochybuju, ze nadnárodní společnost, u které pracuju, to zavede. Zvlášť, když nás schlamstnou Číňani :-(

reader.007
reader.007 06.10.2016 v 18:08

Sarah01: alespoň povinně nenafasujete Korán ;-)

martina.tim
martina.tim 08.10.2016 v 06:11

Tak já osobně bych to brala všemi deseti. U nás v práci máme možnost chodit na krytý bazén nebo máme jídelnu či chlazenou stravu, vstupenky atd.. A je na dotyčným zaměstnanci jestli to využije nebo ne. Tak bych brala i nějakou tu slevu s předem dohodnutým knihkupectvím.

woodward
woodward 08.10.2016 v 07:52

třeba vám u toho bazénu pořídí zaměstnavatel knihovničku. pak ještě by to chtělo místo chlazené stravy chlazené nápoje...a kam se hrabou stravenky.

Marika Vanova
Marika Vanova 10.10.2016 v 08:59

Poukázky na knihy bych v práci brala všema deseti.
Taky se mi líbí, že můj syn dostává poukázky na ruzných olympiádách ( biologie, zeměpis atd. ), které velmi rád využívá a moc rád čte.

marcela6425
marcela6425 13.10.2016 v 13:51

Podle mě by bylo lepší nižší zdanění práce - více peněz v peněžence - a ať si za ně koupí kdo chce co chce. To už jsou benefity na jídlo, fitko, bazén..knížky.. za chvíli vlastně nepotřebujeme peníze...
Ale vážně - problém se "stravenkami" na knížky je ten, že vám je třeba nevezmou v každém knihkupectví. pak co třeba nakupování přes net, kde se poukázky neuplatní?
Čili jak jsem psala - raději nechat lidem peníze v peněženkách, ať si je každý utrácí dle svého uvážení ;)

Text příspěvku byl upraven 13.10.16 v 13:54

Vložit příspěvek