Knihy, které dokážou člověka navést na správnou cestu
Toto vlákno se mi začíná líbit… Myslím, že tazatel "joma" vzhledem k okolnostem, svůj problém zřejmě během pár dní vyřešil a knihu, která dokáže člověka navést na tu správnou cestu již našel. Anebo si jen dává načas, číhá někde skrytě a v tu pravou chvíli vybafne a udeří s ohromující zprávou. Bylo by úžasné, kdyby se ještě ozval a viděl zájem, takový vláček příspěvků, jen k řešení jeho problému. Další variantou může být, že uživatel tento příspěvek psal ve zcela nepříčetném stavu a je tak trošku matoucí... Třeba je za tím nějaké poselství, rada, skrytá myšlenka a co já vím, co všechno...
Sklenička - nesouhlasím s tvrzením, že "Každý potřebujeme nějakou berličku" a skutečnost, že někdo spoléhá sám na sebe nepovažuji za berličku.
pecka02 - když vyjdeme z premisy reálnosti údajů tazatele, skutečně vám připadá normální, aby člověk končící vysokoškolské studium, tedy s minimálně středním IQ a ve věku okolo 23 let hledal takto životní směr a smysl bytí? Nejeví se vám popsané okolnosti spíš jako projev Aspergerova syndromu? A tady by Barilacovo označení bylo docela na místě.
Gnomo - trnu hrůzou, kdy tady někdo vyrukuje ještě s anděly, vesmírnými lidmi, atp. - to bych asi na rozdíl od pecky02 začal já uvažovat reálně o změně prostředí.
Barilac - na rozdíl od tebe jsem byl osloven mnohými lidmi, i když to nebyly osobnosti takového formátu jako v tvém případě. Jejich oslovení a moje reakce na ně nejsou ani v této pozdní hodině publikovatelné.
Text příspěvku byl upraven 05.07.13 v 00:11
nightlybird: Ale ano, každý občas potřebuje nějakou pomoc. Jen se liší forma a míra té pomoci. A i sebevíra je víra, která nemusí být vždy v souladu s realitou. Uznávám, že věřit v sám sebe je nejlepší možnost, ale proto nemusíme zavrhovat možnosti ostatní. A je lepší se v 25 ptát po smyslu života a hledat možnost svého rozvoje, než jen krmit tělo.
Odpověď na původní zadání - "kniha, která dokáže člověka navést na správnou cestu" - je jasná a jednoduchá - ne, není to Bible - jsou to samozřejmě Rychlé šípy.
nightlybird: tak já mám třeba vysokou už dávno za sebou, IQ mám prý dokonce vyšší než střední a taky občas hledám smysl života :) jelikož občas mám pocit, že pro mé okolí je to tak akorát se dobře vdát, porodit děti, každý den chodit do práce vydělávat na jiné apod., ale podle mě to takhle prostě být nemusí...ono je strašně jednoduché nechat se vést davem a dělat to, co všichni ostatní, ale někdo se prostě s takovým životem nespokojí a chce dokázat něco víc...bohužel v dnešní době je tenhle typ člověka očividně mentál :)))
ale to je fuk, tématem diskuze jsou určité typy knih a ne dohadování se nad tím, kdo je normální a kdo ne...jen by možná neškodilo trochu tolerance ;)
Zdravím, nevím zdali tady podobné vlákno už je nebo nikoliv. Proto se ptám, jestli je ve Vašem životě kniha, která Vám změnila život nebo alespoň velmi výrazně ovlivnila Váš pohled na život či na svět.
Dobrý den,
doporučuji knihu Ve světle Pravdy - Poselství Grálu od Abd-ru-shina. Je to to nejvyšší, co jsem za život našel. Informace o ní naleznete např. www.poselstvigralu.cz.
Mě kromě mapy vedou většinou spolehlivě i turistické značky.
Ale k tématu - žádnou jedinou a zásadní knihu, která by mi ukázala cestu jsem nepřečetla. Naopak - občas mě zmátly. Jednou získá poklad, princeznu a království hodný, čestný a odvážný hrdina a příště, takřka bezpracně, lenoch a budižkničemu. Tak co je správně?!!!
Binysek: To je fakt. Lenoch je maximálně efektivní. Skoro žádná námaha, minimum nákladů. Ekonom jásá.
Sási: dostal jsi se docela daleko do minulosti diskusních vláken. :) Mě tohle připadá velmi podobné jako tohle vlákno: http://www.databazeknih.cz/diskuze/o-knihach-7/ktere-knihy-vas-nejvice-zasahly-2888/str-1#new
Takže bych sem mohl znovu nakopírovat můj tamní příspěvek. Mě nejvíc životní paradigma ovlivnila Přímá stezka, ale zároveň je to kniha, kterou nedoporučuju lidem ke čtení. Je to učebnice mystiky a tak je to vhodné vyloženě jen pro duchovní lidi. Proto je super Kámen mudrců, protože z toho si každý odnese na co zrovna má.
(Každopádně je fascinující jak někteří jedinci zvládnou zaplevelit skoro všechna vlákna, ke kterým však nemají co říct. Mají však nezvladatelný slovní průjem. Ikdyž fantasy nečtou, tak ve vlákně o fantasy všechny poučují o fantasy a ikdyž knihy o osobním růstu nečtou, budou otravovat i zde.)
Eldar80: ono stačí pročíst nějakou tu psychologii a zjistíš, že to jsou lidi, který většinou nikam moc nezapadli a jejich ego dostávalo celej život na prdel. A protože vědí, že když budou rejpat do zájmů nebo koníčků ostatních lidí ve virtuálním světě, tak si jich konečně někdo všimne a bude se s nima taky jednou někdo bavit (i když negativně, to je jim už fuk, alespoň něco). Prostě na tyhle trapáčky nereaguj. V reálu jsou to šedý myšky, tak jim udělejme radost a nechme je blejt jejich moudra alespoň tady :)))))
Upřímně, jak už jsem naznačila výše, neumím si představit, že by jedna jediná kniha mohla zásadně a dramaticky ovlivnit něčí život. Jakákoliv - od románů po naučnou literaturu. Psychologii nevyjímaje. (Jak určitě víte, i psychologové jsou jen lidé a, jak se říká, mnozí šli studovat obor právě proto, aby se vyznali sami v sobě. Někteří z nich rozhodně nezapadají do kolektivu a jsou nenápadní.)
Text příspěvku byl upraven 17.06.16 v 16:33
A co je SPRÁVNÁ CESTA? Kdo ví ať odpoví. Může to být pěkná zábava. Jenom ne podle DESATERA!
yenda1: K tvému názoru mám velmi, velmi blízko. Myslím, že takto to funguje.
Pro mně je správná cesta respektovat to, že nás stvořil Stvořitel. To je základ.
Vložit příspěvek