Knihy, po kterých pátrám - poraďte
Dobrý den, už delší dobu hledám dětskou encyklopedii, kterou jsem měl jako dítě v 90. letech. Encyklopedie vtipným způsobem popisuje určité technické procesy. Pamatuji si přenos televizního signálu ze studia až do televizoru a dále proces čištění odpadních vod od záchodu až po čističku odpadních vod. Pokud se nepletu, byl celý tento proces rozkreslen na jednu dvojstránku. Co je na této knize specifické, že ono grafické znázornění je pojato humorným způsobem s nadsázkou a celé to bylo pojato jako manufaktura miniaturních lidí. Poslední, ale nejistá indicie je, že desky by měly být žluté nebo podobné barvy. Ptal jsem se rodičů, hledal jsem v různých databázích dětské encyklopedie a populárně naučnou literaturu a dokonce jsem hledal za využití AI, ale bez výsledku. Předem děkuji za jakoukoliv pomoc.
Vojtechm8v1: Připomnělo mi to knihu Víš, jak se co dělá (https://www.databazeknih.cz/knihy/vis-jak-se-co-dela-420391), ale ta bude mladší. Každopádně mi to nasadilo brouka do hlavy, protože je mi to povědomé. Ze starých dětských encyklopedií, které mám doma, to není žádná. Jsem si ale jistá, že jedna chybí, mám na ni matné vzpomínky.
Dle popisu mi nejvíce sedí tato encyklopedie (https://www.databazeknih.cz/knihy/usborne-detska-encyklopedie-vedy-a-techniky-369179), ale není žlutá.
tatjana1737 a Usire, děkuji Vám za Vaše tipy, nicméně ani jedno není ono.
Edit: Heuréka! Je to tato kniha https://www.databazeknih.cz/knihy/co-se-stane-kdyz-235877 Koukal jsem, že existuje i novější verze z roku 2014 (někde se uvádí 2015), která by měla být významně doplněna. Tak jsem si pro jistotu objednal obě verze, abych je mohl důkladně porovnat :). Každopádně, knihu určitě doporučuji pro malé zvídavé čtenáře!
Text příspěvku byl upraven 04.05.24 v 18:36
Ahoj, hledám knihu čtenou před cca 7 lety. Sleduje nejmíň dvě dějové linky.
Je meziválečné období a v Německu v sirotčinci se svou sestrou vyrůstá chlapec jménem Walter (myslím). Najde zalíbení v drobné elektronice, rozchodí rádio a poslouchají spolu různé rozhlasové hry a pořady. Roste a jeho šikovnosti si všimne stále agresivnější Německá armáda. Stane se radistou, roky plynou, vypukne válka a ta ho zavede na sever Francie.
Druhá linka sleduje vývoj nevidomé francouzské dívky, kterou v Paříži vychovává její otec (nejspíš). Ten pracuje v muzeu, kde s ním tráví spoustu času i nevidomá dcera. Před válkou uprchnou do Mont Saint Michel za vzdálenou rodinou. Kniha popisuje, jak se se svým hendikepem srovnává s novým prostředím a bouřlivou válečnou dobou. Podaří se jí zapojit do odboje, čímž se ocitne na druhé straně barikády než Walter.
Při gradaci knihy se ve válečném zmatku jejich osudy mistrně propletou.
Snad se najde dobrá duše, která poradí . Děkuji předem.
Jan3880:Zdravím, to je kniha Jsou světla, která nevidíme od Anthony Doerra. ;)
Marně se pokouším identifikovat dětskou knihu, kterou jsem četl někdy mezi roky 1975 a 1980 (no jo, to to utíká...).
Hlavní postavou byla holčička, která postupně navštívila několik fiktivních měst a seznamovala se s jejich způsobem života. Každé město mělo bylo něčím zvláštní, např. v jednom z nich obyvatelé komunikovali zásadně ve verších.
Pravděpodobně se jednalo o překlad a matně si vybavuji že v názvu bylo něco jako sedm / sedmero měst.
Poradí někdo?
Text příspěvku byl upraven 17.06.24 v 17:19
Creosote
Nejspíš to nebude ono, ale vzdáleně mi to připomnělo Petiškova Birlibána. Až na to, že tam cestoval kluk a popravdě nevím, jestli se tam někde veršovalo (knížku jsem nečetla, jenom jsem jí listovala).
Birlibán to není, ale Jasněnka (v slovenském originále Jasietka) od Márie Ďuríčkové.
Bohužel, ani Birlibán, ani Jasněnka.
Spíš to byla kniha od zahraničního autora / autorky. A tím nemyslím ze Slovenska :-)
Ve městě, kde se veršovalo, měla holčička problémy s tím, že veršovat neuměla. A to je opravdu úplně všechno, co si pamatuji.
Zdravim, mam prosbu...letos jsem odmaturovala, takze nemam moznost zeptat se sve ucitelky, kazdopadne matne si vybavuji, jak nam jednou vypravela o jedne knizce, kterou bych si moc rada precetla, ale nemohu ji nikde dohledat...bohuzel si nepamatuji ani nazev, ani autora, z jake zeme...proste nic... jedine co si pamatuji jsou utrzky z obsahu, hlavni postavou byla zena, ktera pochazela z rodiny, kde zeny prenasely na sve syny jakousi nemoc/genetickou vadu (hledala jsem, mozna by to mohl byt alportuv syndrom, ci neco podobneho) a ti chlapci potom brzy umiraji na ruzne komplikace. Kdyz se narodi dcera, pouze tu vadu opet prenese na sve pripadne deti. No a hlavni postava se rozhodne nemit deti a odcestuje kamsi do sveta (mozna problematicky vztah doma?) a z niceho nic na cestach potka nekde na plazi muze, do ktereho se zamiluje a nakonec s nim myslim i otehotni. To je vse, co si pamatuji, prosim, berte to s rezervou, moc uz si to nepamatuji. Chtela jsem se zeptat, zdali jste nekdy tuto knizku necetli/neslyseli o ni, pomalu me to uzira, jak ji nemohu najit...
Text příspěvku byl upraven 19.07.24 v 20:04
Zdravím
Pátrám po nějaké, asi už hodně staré knize, ve které byly říkanky pro děti. Zde je na ukázku pár těch říkanek (nevím jestli jsou úplně správně), tak snad to někdo pozná. Stačí mi i jen název té knihy.
Přišla husa, stará, mladá,
přišlo kachen pět.
Povídaly, štěbetaly, pomlouvaly svět.
Že spad Macek do smetany, těžko vylez ven.
Že slepička kropenatá, volá nový den.
Při měsíčku, dva jezevci,
nesli pěkně sádlo v hrnci.
A když přišli do skály,
hrnec pěkně schovali.
Našel ho tam pes,
sádlo jim odnes
Hrdlička měla krásný krám,
prodávala v něm marcipán.
Trubičky, preclíčky, srdíčka,
perníkového koníčka.
Přiletěl havran hladový,
snědl jí všechno cukroví.
Usnul Mourek ve stodole, měl tam hlídat klásek.
Myšky se to dozvěděly, snědly mu ocásek.
A teď Mourek u všech klásků,
poptává se po ocásku.
Rurumi:
Rudolf Mates: Zvonky. Kytička poupat (1. díl) - ten , zdá se, v DK, vložený není
+ 2. díl, ten tady je:
https://www.databazeknih.cz/knihy/zvonky-druha-kyticka-poupat-502044
Dobrý den, prosím, hledám tuto knihu.
Česká výtvarnice, která se věnuje převážně tvorbě pro děti….
Edit: Nakonec to byla kniha Kampak jedou Pepa s Edou. :)
Text příspěvku byl upraven 27.07.24 v 14:53
to Anabelle: Nejsem si jista, ale jedna kniha mne napadá:
V. Klimtová: Naháči a načesáči.
Jinak netuším, zadání je trochu povšechné :-) Příjemné hledání :-)
Annabelle: tahle to být nemůže?
https://www.databazeknih.cz/knihy/knizka-na-prazdniny-139613
st568: Doporučuji projít štítky na DK, třeba "nemoci", "nemoci dětí" atd. Třeba budete mít štěstí :) https://www.databazeknih.cz/stitky/nemoci-303
Kamaradka hleda detskou knizku, jmeno autora (polsky) z 80let, na obalce vedec s rozevlatymi vlasy, leta mezi planetami s dobrodruzstvim, hleda nejaky inkoust
To bude pan Kaňka.
https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/cesty-pana-kanky-127209
Naias - bomba, to je presne ono, nevim jak se ti dava palec nahoru, tak ti dam rovnou dva alespon slovne :-)
Dobrý den, hledám již dlouhou dobu knihu, u které neznám její název a bohužel ani jméno autora. Pokusím se popsat něco málo z děje, co si pamatuji. Kniha je fantasy a četla jsem ji zhruba před patnácti lety v češtině. Hlavním hrdinou je chlapec (domnívám se, že na prahu puberty), který je umístěn do kláštera, kde se učí bojovat. Pokud si dobře vzpomínám, tak jeho otcem byl významný člověk. Nejsem si jistá, jestli král a nebo vysoce postavený člověk v říši, a že spolu měli poněkud “podivný vztah. Výcvik v klášteře je velmi tvrdý a náročný. Každopádně hlavní hrdina dobře obstojí a poté má absolvovat zkoušku mimo klášter v osamění a divočině (?). Domnívám se též, že kniha měla ještě minimálně jeden (spíše dva) následující díly. Charaktery a jejich vývoj byl velmi dobře rozpracován a popsán. Knihou není Hraničářův učeň, Noční anděl ani Císařovy čepele. Budu velmi vděčná za jakoukoliv pomoc, tip, radu! Děkuji pěkně!
Vložit příspěvek