Knihy, po kterých pátrám - poraďte
Dobrý den,
sháním knihu originální neupravené pohádky od bratří grimmů, prosím poradíte někdo, existuje? Všechny knížky se mi zdají upravované. Předem moc děkuji :-)
Tady bude asi každá rada problematická - všechna vydání vycházejí z německých originálů a je otázka, zda nebyly i ty nějak upravované. Osobně se mi jako nejvíc autentické jeví toto vydání: http://www.databazeknih.cz/knihy/jacob-a-wilhelm-grimmove-pohadky-64060
(mohu se ale pochopitelně mýlit). Překlad má být z původního Kinder- und Hausmärchen, o tom je docela obsáhlé povídání na http://de.wikipedia.org/wiki/Grimms_Märchen. Snad někdo fundovanější poradí líp.
nightlybird, súhlas poznám ten výber a je tak nádherne naturalistický, až je politicky nekorektný. Tudíž velice čitelný. Myslím, že originálu veľmi verný a navyše umocnený krásnymi ilustráciami Jaroslava Šerých.
Dobrý den, Pátráme po knize. Pamatujeme si následující útržky. Prosím o případné rady. Díky moc.
- je to vyprávěné jako autobiografie, vypráví chlapec jak vyrůstal a dospíval
- myslím, že nežil s rodiči, ale s nějakou tetou a strýcem a jejich dcerou - která byla mladší než on (možná ale byla jeho vlastní sestra, a byli u pěstounů na výchovu oba)
- snad to měl být dům u pláže, ale nechodili se tam koupat, ale pouštět draky, vždy bylo chladno a sychravo
- když byl hodně mladý, měl prý nešťastnou nehodu - na příjezdové cestě k domu mu pes ukousnul varlata
- v pozdější době je našel v nějaké komoře, ve sklenici naložené v lihu
- na konci příběhu se ale ukáže, že žádná nehoda nebyla, že není kluk ale holka, co dostává od mala do jídla hormony, aby byla jako kluk
- najde totiž nějakou další místnost, kde je spousta krabiček s hormony, a dámské vložky a jiné potřeby.
- sklenice s varlaty je nafingovaná, aby utvrdila variantu s nehodou
- popisuje často svoje celkem drastické myšlenky na to jak jiným ublížit
- právě při pouštění draků nechá jednou svou "sestru" na jednom uletět nad moře, a docela má z toho radost
- také popisuje jak dynamitem zabíjí sysly (nebo sviště, nebo co to bylo) jak je zaživa opéká na ohni - snad k jídlu
- na půdě má nějaké bludiště kde různými způsoby týrá myši (u toho bludiště se mi pořád vybavují hodiny, ale nevím přesně co to znamená, snad byly pasti v bludišti nějak řízené hodinama, nebo co :-)
Dobrý den všem, neporadil by někdo, o jakou knihu by mělo jít? Pamatuji si ji z čítanky ze ZŠ, tuším první stupeň, příběh se odehrával pravděpodobně v Asii nebo Africe, ale to nevím jistě, období netuším, ale určitě nešlo o současnost, vystupovali tam dva chlapci, ale mohlo jich být i více, jeden byl možná syn klenotníka nebo někoho, kdo pracoval s drahými kameny, v tom úryvku v čítance šlo o to, že ten druhý kluk procházel něčím jako zkouškou, muž mu ukázal tác plný kamenů a on si o nich měl co nejvíc zapamatovat - tvar, nápisy, barvy... A chlapec neuspěl, potom šel na řadu ten druhý kluk a byl o dost lepší než ten první, popsal dokonale tvary, barvy a na jednom kameni část nějakého zlatého nápisu... Vím, že je to málo informací, ale často na ten příběh myslím, neříká to někomu něco? Děkuji moc :)
Ahoj poradte mi ako si možem tu prečítat knihu,mám jednu vybranú ale neviem ako na to.
jolinarka: knihu, kterou si chcete přečíst, musíte mít jaksi...fyzicky (nebo ve čtečce)
aj by som rada ale ju akosi neviem zohnat je tu v databáze ale fyzicky pre mna nedostupná
jolinarka, odsud z Databazeknih si do čítačky žádnou vybranou knihu nestáhneš .... tu to nejde, na to jsou jiné stránky ...
jolinarka - z toho, co tady říkáš, je zřejmé, že knihu v žádné formě, ať už klasické, nebo elektronické, nevlastníš. Je ještě jedna možnost. Na internetu se občas dají dohledat některé knihy, pochopitelně ne všechny. Ty si potom můžeš číst přímo v počítači, případně si je stáhnout do počítače, vytisknout přes tiskárnu a následně číst (to je pochopitelně poněkud krkolomné). Osobně mám takhle na flešce docela rozsáhlou knihovnu, tedy mimo normálních, papírových knih v knihovně. Některé tyhle služby jsou placené, jiné zase free. Víc ti opravdu nikdo neporadí, když neuvádíš o jakou knihu jde, jestli si ji chceš koupit. nebo jen přečíst, atd..
binýsek - máš pochopitelně pravdu. Pro mne, jako pro mnohaletého návštěvníka knihoven taková samozřejmost, že jsem se o ní ani nezmiňoval a po pravdě řečeno ani nechápu, že si jakýkoliv čtenář nedokáže sehnat knihu, na které mu z nějakých důvodů záleží. I v té nejmenší vesnické knihovně musí být schopni v rámci meziknihovních výpůjček zjistit, kde ji mají a objednat knihu odkudkoliv, třeba z NK ČR ( je pravda, že je to o pár korun dražší).
Doufám, že se nemýlím, přesněji by to asi věděl pajonek.
.....minulý rok jsem takto půjčoval dvě knihy, bylo to za 50 korun na 21 dní...
Ahojte, už dlouho hledám jednu knihu nejsem si jistá názvem a vůbec ne autorem :(. Jen vím, že vyšla minulý rok jako besceler. Zhruba je to příběh mladé jeptišky,která popisuje dění v klášteře. Měla jsem to založeno v kalendáři, že si to chci přečíst, ale já to vyhodila.
Prosím neví někdo jakou knihu hledám, byla bych moc ráda, odpověď zaslat na meila,17.elisa@seznam.cz tady moc nechodím.
Myslím, že by se to mělo jmenovat něco jako Elisabeth nebo Juliette, na obalu je postava
17.elisa: kdybys knihu nenašla, tak Diderotova Jeptiška je každopádně dobrá náhrada
Reader.007: diky, mrknu na recenzy knihy.Svoji jeptisku hledam uz dlouho, to je pravda a porad ji nemam.
dobry den shanim knihu od oldricha krale :Kniha mlčení-Texty staré Číny nemate nekdo na prodej ?popripade osobni zpravu diky
Neviem ci ste niekto videli serial True Detective - ale napadlo ma, ze ak ho uz teda niekto videl, neexistuje podobna kniha, nieco na ten styl?
CorvoDroll -- nečtete pozorně novinky, nesledujete co vychází ....
...jinak byste věděli, že v listopadu vyšla kniha povídek, kterou napsal Robert William Chambers a která se jmenuje Král ve žlutém .... je to kult z roku 1985, který inspiroval tvůrce seriálu True Detective.....
kniha je tady http://www.databazeknih.cz/knihy/kral-ve-zlutem-225866
...to je pravda, bohuzial nemam moznost sediet za PC 18 hodin a stale sledovat co nove vyslo. Mate pravdu, ale zato dakujem ludom ako ste vy, za pomoc:) A mimo ine nepytal som sa len konkretne na ten serial, ale aj na nieco podobne...
Kazdopadne dakujem za Roberta Williama Chambersa:)
dobrý den,
hledám název knihy, kdy sei češka z maloměsta vzala tunisana a odjela za ním, měli spolu děti, ale ona pak utekla zpět do ČR. manžel ji různě hledal. v ČR si našla muže nebylo to ideální a pak jiného s tím bydlela někde v Ostravě, nebo Olomouci. je to myslím víc dílů a autorka se dle mého jmenovala Bára, ale jistá si úplně nejsem. díky za pomoc
CorvoDroll - tady přece vůbec nejde o nějakých 18 hodin za PC ... jde o to sem tam navštívit vhodné stránky /zajímaš se přece o nové knihy?/
Jednou týdně,ale pravidelně navštívím tyto stránky http://www.denikknihy.cz/ a některé jiné ...a mám přehled ........... a vo tom to je
Jinak True Detective je poctivá detektivka s nějakým lidským drámem ...a patří to do subžánru Neo Noir Southern Gothic americké jižanské literatury .... a protože taky nemám možnost sedět za PC dokonce ani jenom 8 hodin ...tak ti dám některé spisovate, kteří v tomto žánru něco napsali a máš na výběr
Michael McDowell
Anne Rice
Harry Crews
Cormac McCarthy
Carson McCullers
Michael McDowell
Flannery O'Connor
Walker Percy
Thomas Wolfe
Brainard Cheney ....a jiní
Nepátrám po tom co vyšlo v češtině .... určitě jsem něco čítal v originále ....víc ti pomoci nemohu /a navíc je nás tu několik tisíc, třeba pomůže někdo jiný.....
Text příspěvku byl upraven 29.01.15 v 14:44
Vložit příspěvek