Knihy, po kterých pátrám - poraďte
Dobrý den, řekla bych, že se jedná o knihu Plavčíci kapitána Bontekoea od Johana Fabricia. S pozdravem Marla.
Hezký den,
delší dobu se snažím vzpomenout si na název knihy, která se odehrávala v antickém Římě. Bohužel, pamatuji si toho jen velmi málo. Tuším, že název byl jednoslovný a vydání, které jsem četla, bylo tak ze sedmdesátých let. Hlavní postava se snad jmenovala Lucius - byl to mladý muž z vyšší vrstvy (určitě to nebyl otrok, gladiátor atp.). Z příběhu už prakticky nic nevím. Samozřejmě tam byla láska, úklady, boj o společenské postavení, myslím, že i nějaká ta nucená sebevražda...Dlouho jsem si myslela, že se kniha jmenuje Patricij, nevím proč - možná kvůli podobnosti obálek...
Dobrý den, mohlo by se jednat o knihu Metamorfózy/zlatý osel/ , autor Lucius Apuleius.
Dobrý den, moc děkuji, ale to nebude ona :-( V knize, kterou jsem četla, se nevyskytují bytosti jako čardějnice, duchové nebo drak...Zjistila jsem ale, že v knize Po nás potopa je havním hrdinou také mladý muž jménem Lucius, tak jí zkusím přečíst, třeba mě to trkne.
Zdravím!
Je to cca rok co jsem přečetla knihu ale zaboha jsi nemůžu vzpomenout jak jsem jmenuje, natož ji najít! :( A budu ráda když mi pomůžete! :) Nejsem si už ani 100% jistá jestli to byla jedna a nebo jestli jich bylo víc na pokračování.
Zde je zjednodušeně děj, jak si ho pamatují:
Mladá dívka se přestěhuje se svým přítelem ke kamarádovi (myslím že ze školy), po té co tam delší dobu bydlí přítel odjede na pracovní cestu a dívka se mezi tím zamiluje do toho kamaráda. On byl zpěvák v kapele, měl tvrdé dětství, neumí důvěřovat a snad ani milovat. Ty dva se spolu poprvé vyspí na parkovišti, mezi tím co její přítel je poblíž na nějaký akci, na kterou šli společně. Myslím že tím na to přijde a rozejdou se. Pak ta dívka začne mít vztah s tím kamarádem, pak odjede na turné, mají vztah chvíli na dálku, on se pořád boji (žárlí) aby ho nepovedla jako když jí její bývalý nechal doma mezi tím co jel na pracovní cestu.
Už jsi to moc nepamatuji, takže tahle nějak stručně.
Poradíte mi?
Budu vděčná! Fakt mi to vrtá hlavou už dlouho a prostě nejsem schopná si vzpomenout, natož to najít ????
Díky!
V 80-tych rokoch som čítala zbierku poviedok, ktorú by som si po rokoch s radosťou prečítala znovu. Problém je, že netuším, po akým názvom ju hľadať. Získala som ju na základke ako darček k nákupu kníh, v tých časoch sme si mohli objednávať knihy priamo v škole, učiteľka nám dala zoznam, z ktorého sme si mohli vyberať, ja som vtedy kupovala a čítala veľmi veľa. Kniha bola s mäkkými doskami, v zadnej časti boli maľované obrázky detí na tému vesmír a jedna z nich bola aj na obale. Zbierka obsahovala sci-fi poviedky od rôznych sovietskych autorov. Mohla vyjsť niekedy v období 1984-87. Vie mi niekto poradiť?
Podívejte se na edici Saturn, v níž tyto sbírky vycházely. Antologie Robot a spol. má na obálce dítě.
Text příspěvku byl upraven 07.11.20 v 17:20
Besa, predpokladám, že na ZŠ ste čítali po slovensky, preto tipujem, že kniha z českej edície Saturn (ako radí alexL.) to nebude. Pravdepodobne pôjde o nejakú knihu z produkcie Mladé letá alebo Smena. A s veľkou pravdepodobnosťou tam bude zastúpený ja tento autor:
https://www.databazeknih.cz/autori/igor-vsevolodovic-mozejko-
tak odporúčam - pozrite si jeho knihy i poviedky, či vám to nebude známe. Problém je v tom, že v tejto DK, kde je toľko zástancov striktného oddeľovania českých knižných titulov od slovenských, nie je u autora možné vyhľadať si naraz jeho knihy iba v češtine a iba v slovenčine.
Ještě by to mohla být edice Karavana (sešitová) - např Maják na útesu defínů, nebo Stanice u Moře Dešťú
Besa, mohlo by se jednat o antologii Planéta búrok, ta vyšla v roce 1986 v nakladatelství Směna....
Koka: Mozejko to nebol, toho poznám, boli to rôzni autori. Obalka bola tmavomodrá s maľbou kozmonautov, rakety a vesmíru
Koka: beriem späť, Mozejko tam kľudne mohol byť, ak sa podpísal ako Mozejko. V tom čase som ho čítala pod pseudonymom Bulycov a v tejto zbierke mi ani jeden autor nebol povedomý. Áno, bolo to v slovenčine ale nevylučujem, že ťa zbierka mohla vyjsť aj v češtine.
Alex: ďakujem za snahu. Tu edíciu Saturn preskúmam, mohla vyjsť aj v češtine a Výpredaj kozmických snov to nebol.
Pamätám si útržky, v jednej poviedke zachránila dievča nejaka forma polorobota, ktorý bol v tej realite bežný, základ bol nejaký človek a telo mal nejako upgradnute tak, že bol väčší, odolnejší a lietal. Bol to jej otec, o ktorom si myslela, že je mŕtvy a odhalila ho tak, že ju oslovil Vrtielka a tak jej hovoril len on. V druhej poviedke sa decká v škole začali učiť Martančinu, bolo to veľmi ťažké a nikto to nedával. Dedko (myslím) jedného zo študentov dal vnucikovi tabletky na učenie (placebo), on sa podelil s 2 kamošmi a začali sa diať veci. Vnucik začal exceloval v martancine, jeho kamoš v matematike a ten tretí alebo tretia napísala zo žiaľu dosť dobrú poviedku o nich a o martancine. V ďalšej poviedke stále vyhrávala zo starého tranzistoru Vysokého pesnička o bubenikovi s paličkami z javora.
Podle všeho je ta první povídka - Igor Rosochovatskij - Jaký budeš, až se vrátíš? (A pokaždé se vrátím, Jaký se vrátíš?) a podle skladby povídek by tomu odpovídala Sovětská literatura 1986/6 - povídky
Kdo je a kdo není kamarád - Arkadij Strugackij, Boris Strugackij
Událost na ostrově Man - Anatolij Sergejevič Melnikov
Pojď si se mnou hrát - Leonid Nikolajevič Panasenko
Alkův brouk - Vladimír Ivanovič Ščerbakov
Višňový kompot bez pecek - Sergej Alexandrovič Drugal
Griffinova kočka - Igor Lvovič Andrejev
Škola - Felix Dymov
Jaký se vrátíš? - Igor Markovič Rosochovatskij
Marťanština - Karen Aramovič Simonjan
To ráno padla jinovatka - Zoja Tumanovová
Děsivé ticho - Jurij Nikolajevič Glazkov
Třetí šíp - Alexandr Švedov
Ale jestli to vyšlo i ve slovenštině to nevím - některé povídky v té sovětské literatuře ve slovenštině byly.
Jinak ta první povídka vyšla i v Robot a spol (Saturn), a Roboti a androidi
Podle všeho to vycházelo i slovensky
Vydávají ministerstvo kultury ČSR,
ministerstvo kultury SSR
a Svaz československo-
sovětského přátelství
v Lidovém nakladatelství Praha
a ve vydavatelství Obzor
Bratislava
Neví někdo název dětské knížky ? Vím jen, že hlavní hrdinka se jmenovala Abigail a cestovala v čase .
Vložit příspěvek