Knihy pro děti - poraďte, doporučte

DISKUZE » O knihách

IYv
IYv 05.10.2016 v 15:45

Bibi od Karin Michealisové
http://www.databazeknih.cz/knihy/bibi-1785

IYv
IYv 05.10.2016 v 15:55

a paní učitelka neradí?
já jsem hltač knih a děti to zdědily po mně. Dcera v tomto věku přečetla Hobita a Pána prstenů a dopisovala ty knihy podle svého. Nicméně každé dítě je jiné a je těžko poradit.

reader.007
reader.007 05.10.2016 v 19:59

Každopádně zatím ještě není pozdě ji vést. Dnešní návštěva knihovny mne utvrdila v názoru, že začít se musí včas, když chcete něco ovlivnit.
Doufám, že já nebudu v kůži maminky, která své cca 14ti leté robátko musí skoro násilím dotáhnout do knihovny pro povinnou četbu, aby pak u regálu s Vernem poslouchala perly typu: "Ježiš, tohle je tlustý, to má snad 100 stran."

woodward
woodward 05.10.2016 v 20:12

čtrnáctileté robátko nelze do ničeho nutit. buď ho musíš zabít nebo doufat, že dostane rozum, až s ním přestane mlátit puberta.

cecetka
cecetka 05.10.2016 v 21:07

Reader.007: Nikdy neni pozde zacit. Jako dite jsem taky necetla. Dostavala jsem ke kazdym narozeninam a vanocum knihy a necetla je. To az pozdeji.
Synovi (10) kupuji knihy od batoleciho veku a je to bida. Nastesti uz od treti tridy musi vest ctenarsky denik a kazdy mesic precist jednu knihu, tak spolu cteme. Ale jen proto, ze musi ... dobrovolne nechce :( Pritom rodice mu jdou prikladem, oba s manzelem cteme hodne. A to je tolik krasnych knih pro tento vek :) Nekdy mam spis pocit, ze ty detske knihy kupuji pro sebe :D

Co stoji za precteni? Treba:
Serie Kouzelny atlas od Veroniky Valkove
Serie Sedmy smysl od Ilky Pacovske
Smrtak Harry: Pripad ztracenych duchu
Nocni mury!
Serie Draci srdce od Any Galanove

reader.007
reader.007 05.10.2016 v 21:26

Cecetka: Já dceru taky nenutím. Knížky jí spíš doporučuji a do čeho se jí nechce, prostě vrátíme do knihovny nečtené (nebo si to přečtu alespoň sama).

No, a teď už jí čtení občas i zakazuji - to když třeba místo úklidu sedí zavrtaná nad knihou. Inu odříkaného chlebíčka... ;-))

woodward: tak daleko ještě u nás nejsme, ale jednou... myslím že k takovému extrému snad nedojde. Spíš se nechám poprosit o radu a pak jí mileráda doporučím záživnější "povinnou četbu".
I když... jak jsem tak přemýšlela o tom Verneovi, připadá mi, že právě jeho nejtenčí kusy patří k těm nejméně čtivým, ale než bych jí doporučovala ty přežvýkanosti od Neffa, to snad ať si anotaci raději najde na internetu (nebo jí to odvyprávím sama).

Text příspěvku byl upraven 05.10.16 v 21:27

woodward
woodward 05.10.2016 v 21:33

To je jasný. Nejtenčí je doktor Ox a tu jsem nikdy neměl rád. Nejlepší je trilogie a to jsou docela macatky. Děti kapitána Granta jsem zmáknul někdy ve třetí třídě, ty další o rok, o dva později, jak jsem je postupně dostával k nějakým vánocům nebo narozeninám. A svou první verneovku (Oceánem na kře ledové) jsem přečetl dřív než jsem začal chodit do školy. Dodnes si vzpomínám, jak se táta málem udusil, když jsem mu při večeři začal vykládat, co řekl nebo udělal pan Cascabel (vysloveno tak, jak napsáno).

reader.007
reader.007 05.10.2016 v 21:39

Já mám doma (z těch tenčích) Cestu kolem světa za 80 dní a Tajemný hrad v Karpatech, koukla jsem do toho a nedám je ani za nic. Zato 20 tisíc mil pod mořem, Tajemství pralesa, Dva roky prázdnin nebo Patnáctiletého kapitána klidně zas a znova (kdyby teda byl čas).
A ať mi nikdo nevykládá něco o tom, že je to psáno archaicky nesrozumitelně... Větší blbost jsem dlouho neslyšela.

woodward
woodward 05.10.2016 v 21:58

Cesta kolem světa zas tak tenká není. Ale třeba ocelové město jo, a to jsem měl docela rád. Ale je fakt, že ty tlustší čtu taky dodnes.

reader.007
reader.007 05.10.2016 v 22:03

Tak mám nějaké nahuštěné vydání, je to tohle:
http://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/cesta-kolem-sveta-za-80-dni-119734

Každopádně na ten nápad se sázkou a střídáním prostředí, i když se to jeví zajímavě a cestopisné romány Verneovi obyčejně šly, mě to ne a ne chytit.

woodward
woodward 05.10.2016 v 22:10

musíš to číst jako takovou retro-parodii. ten phileas fogg je tak kamennej, že by se o něj daly brousit žiletky, což byl očividně záměr. co jinýho se dá čekat, když píše frantík o anglickým gentlemanovi, než že si z něj bude dělat srandu. všimni si, že angličani v těch verneovkách málokdy vycházejí pozitivně.

Já mám tyhle větší kusy v klasické edici podivuhodné cesty. žádné krácení, všechno je jak má být.

Text příspěvku byl upraven 05.10.16 v 22:12

reader.007
reader.007 05.10.2016 v 22:12

Všimla jsem si... Asi jako v mayovkách :-)

mishulda
mishulda 06.10.2016 v 21:42

Co treba Erich Kästner? Jeho detektivky pro deti a mladez jsou celkem oblibene a rozhodne je to kvalitni litratura.. nebo Heidi.. Duchackovic rodinka??

mishulda
mishulda 06.10.2016 v 21:46

Nebo Birliban od Petisky? Toho uz tu taky nekdo doporucoval. Nebo zkuste od Šaška neco z edice "To je..." (napr.Paříž, Londyn).. jsou to kratke knihy s nadhernymi ilustracemi. Deti u nas ve tride ji maji rady ;)

Text příspěvku byl upraven 06.10.16 v 21:46

Galadwen
Galadwen 07.10.2016 v 14:33

Moje devítiletá dcera se teď neobyčejně "zažrala" do Kouzelného atlasu Veroniky Válkové (sama jsem některé díly četla a jsou skvělé, čtivé, absolutně doporučuju). Pokud má dcera ráda fantasy, tak u nás frčí série Rose a Emily Pírková od Holly Webbové, z "detektivního" žánru třeba série Z. Pospíšilové Detektivové (u nás je v knihovně v sekci 6-9 let, takže je i pro méně zdatné čtenáře než výš uvedené knížky a u nás měla taky úspěch.
Mladší dcera taky moc čtení neholduje (dokonce ani poslouchání čteného), u ní funguje spíš to, co zná z filmů (Ledové království, V hlavě a podobné knížky). Co zkusit něco takového? Pro starší jsou třeba předlohy filmů Koralína, Karlík a továrna na čokoládu...
Klasiky 19. a 20. století, co jsme jako děti četli my (Verne, May, Štorch, Foglar) nedoporučuju, na dnešní děti mají malý spád. To by ji spíš odradilo.

GrofkaD
GrofkaD 02.12.2016 v 09:24

Prosím o tipy na knížky pro 8letého syna, který čtení bere (snad) prozatím jako povinnost... ;-) Důležitý je pro něho počet stran :-D Mají každý měsíc přečíst 1 knížku a ještě o ní napsat do čtenářského deníku, což při jeho nejen sportovních aktivitách je pro nás šibeniční termín :-/ Moc děkuji.

reader.007
reader.007 02.12.2016 v 09:27

GrofkaD: Zkuste sérii Tajemství od Enid Blyton, při troše snahy to má max. na 2 dny čtení, někdy je to docela sranda, někdy napínavé, sám může odhadovat pachatele, tak zapojí i vlastní hlavěnku a přitom to není nic náročného...
Další dobrá zpráva je, že je těch knížek hodně a mají je, řekla bych, skoro v každé slušné knihovně ;-)

Text příspěvku byl upraven 02.12.16 v 09:28

GrofkaD
GrofkaD 02.12.2016 v 09:31

reader.007: Moc děkuji, hned jdu mrknout...

amanda99
amanda99 09.12.2016 v 17:53

Prosím poradíte co pro syna 13 let za povinnou četbu?děkuju :)

Litocha
Litocha 02.01.2017 v 00:36

Amanda99
Nějak nevím, co si představit pod povinnou četbou - ve škole jim žádný seznam nedali? My jsme ještě sedmáky do tzv. povinné četby nenutili, mohli si vybírat knihy dle svého. Někteří i ještě před pár lety ujížděli na foglarovkách, v oblibě byl Eragon a další díly, ale třeba i ty Mikulášovy patálie, které standardně čtou děti spíše dřív, pak samozřejmě Harry. (O holkách a tehdejším šílenství kolem Stmívání se radši nezmiňuji.) Taky třeba Tajný deník Adriana Molea, někdy i Malý princ, Hobit nebo Bílý tesák od Jacka Londona. Přemýšlím, jestli by se ujal třeba Tom Sawyer, nebo už je dnes taky passé. Porůznu jsem zkoušela podstrkávat třeba ransomovky, ale moc úspěšná jsem nebyla. Možná by se líbil i Pullmanův Zlatý kompas.

Pokud by to měla být opravdu klasická literatura, co třeba zkusit Erbenovu Kytici? Ty hororové básně mají celkem úspěch i u dnešních puberťáků. Nebo Havlíčkova Krále Lávru? To je zas skoro pohádka ve verších.
Co Petiškovy Staré řecké báje a pověsti?

O něco starší žáky celkem zaujaly Růže pro Algernon od Keyese (ale ta původní povídka, která snad kdysi vyšla v edici Karavana, román jsme nečetli), někteří přemýšliví osmáci a deváťáci měli rádi i Máj, někdo četl Saturnina nebo Čapkovy detektivní povídky (Z jedné a druhé kapsy). Musela bych zapátrat, co jsme vlastně v těch seznamech pro starší měli, už se mi to nějak vykouřilo z hlavy...

amanda99
amanda99 02.01.2017 v 12:36

Děkuju Litocha,zkusíme něco vybrat,nerad čte ikdyž na knížku má 2 měs.

berka4151
berka4151 02.02.2017 v 19:27

Tak tady snad najdu nějaká doporučení, pro desetiletou dceru. Poté, co jí učitelka čtení znechutila, se mi ji i když trochu násilím, podařilo opět rozečíst, ale naše domácí knihovna začíná být malá. Nadšená je z Kočičích válečníků, ale další díl vyjde až v dubnu, je u čtvrtého dílu Hp, tak to by celá série mohla snad na únor vystačit, pak ještě zkusíme Nekonečný příběh a dál nevím. Takové to dívčí čtení ji ještě moc nebere, do zdejší knihovny ji nedostanu a stejně by si tam nevybrala.

cecetka
cecetka 02.02.2017 v 20:28

Tipu uz tady padlo hodne, ale Nocni mury! tusim jeste ne http://www.databazeknih.cz/serie/nocni-mury-6340

cecetka
cecetka 02.02.2017 v 20:30

A jeste se nam libila Zacarovana trida http://www.databazeknih.cz/knihy/zacarovana-trida-39715 Takove lehci cteni pro male ctenare.

Litocha
Litocha 02.02.2017 v 20:58

Doporučení k (hlasitému) čtení pro různé věkové kategorie je zde: http://celeceskoctedetem.cz/pro-rodice/zlate-tituly

Mnoho tipů na knihy je taky na www.rostemesknihou.cz

Jinak nevím, co všechno tady už zaznělo, ale obecně jsou docela v oblibě knihy Thomase Breziny (ale je jich neuvěřitelné množství nejspíš i rozdílné úrovně), Enid Blythonová tady už byla doporučena. Co Mikulášovy patálie? Nebo Anna ze Zeleného domu (to snad vyloženě holčičí čtení není)?
Z českých autorek by se jistě dalo vybrat něco od Martiny Drijverové nebo Ivy Procházkové (třeba Červenec má oslí uši). A takový Sekorův Uprchlík na ptačím stromě je sice prvotně asi pro menší, ale nebála bych se toho. V dětství se mi taky líbili Rybaříci na Modré zátoce od Karla Nového - když už jsme u toho ptactva.
Hodně dobré ohlasy jsem slyšela na Vikinga Vika (Runer Jonsson), ale nečetla jsem, tak nemůžu sloužit.

Text příspěvku byl upraven 02.02.17 v 21:06

Vložit příspěvek