Levné knihy

DISKUZE » O knihách

Muflonius
Muflonius 05.05.2014 v 12:32

Má zvídavost mi nedá a musím se zeptat.
Existují všelijaké diskuze o DPH, knižním pirátství a cenách knih.
Jedna stana prohlašuje to druhá ono.A když jsem to tak pročítal, tak mně napadlo...
... omlouvám se, jestli už se tu o tom někdo bavil...
... čím to, že v Levných knihách jsou knihy prakticky za hubičku? Nejednou jsem tam našel kvalitní knihu za zlomek původní ceny. Jak to, že si můžou dovolit tak znížit cenu, když vydavatelství tvrdí, že doporučená cena je adekvátní?

Text příspěvku byl upraven 05.05.14 v 12:32

MarieAnnaSarah
MarieAnnaSarah 05.05.2014 v 19:46

Cituji z netu, kdysi jsem narazila na pěkný článek, ale nemohu ho již dohledat.

"V případě knih se firma soustředí na tři druhy titulů – tituly z vlastního nakladatelství, které je zaměřené především na vydávání klasické české a světové literatury (obvykle s prošlými autorskými právy), které jsou k dostání exkluzivně jen v prodejnách Levné knihy , tituly nakoupené přímo od nakladatelů a prodávané ve velkých objemech a v neposlední řadě na knižní tituly, které se nepodařilo prodat jiným knihkupectvím a nakladatelé jsou proto ochotni nabídnout je k prodeji za nižší ceny."

Tuším, že nakladatelství samotných Levných knih už neexistuje. Byla to především ta černo-červená edice s klasikou a jak už bylo řečeno, jednalo se převážně o díla, na která se již nevztahovala autorská práva.
Zbytek je prostý, nakladatelství vytisknou knihy v určitém objemu a některé jim zbydou, teď mají dvě možnosti, buď je prodat ve výprodeji jednotlivě za minimální cenu, aby pokryly své náklady alespoň trochu (tak to dělá např Bux, výprodeje knih od 19 Kč má stále) nebo neprodané knihy hromadně odprodat Levným knihám a ty se jim o to již postarají.

O levných knihách se píše například zde http://www.lupa.cz/clanky/jiri-hlavenka-proc-by-mohly-byt-elektronicke-knihy-levne/

Text příspěvku byl upraven 05.05.14 v 19:56

Muflonius
Muflonius 06.05.2014 v 07:07

Děkuju za odpověď:)

Vložit příspěvek