Mystický román

DISKUZE » O knihách

dearkiki
dearkiki 14.09.2012 v 13:54

Již dlouho hledám nějakou dobrou knihu tohoto žánru, či oblíbeného autora mystických románů ve stylu Gustava Meyrinka. Jeho knihy miluji a ráda bych si rozšířila obzory, ale nevím, kde hledat. Objevila jsem pouze dvě knížky od Markéty Pilzové - Fénix a Hledači absolutna - obě úžasné. Také se mi moc líbí díla Ladislava Fukse, i když to je trochu odlišný styl. Přesto, pokud jste četli něco blízkého některému z těchto autorů, poraďte mi prosím.

HTO
HTO 14.09.2012 v 14:34

Zkuste třeba Michala Ajvaze. Doufám, že mě napadnou další, ale když zpívám vlámsky (jako teď), napadá mě jen van Ostaijen...

Ještě mě napadla Daniela Hodrová – ta píše jak beletrii, tak odborné knihy, např. http://www.databazeknih.cz/knihy/mesto-vidim-104079 A ovšem taky (opět nebeletristická, avšak skutečně geniální) Magická Praha od A. M. Ripellina! (Ale pořád zpívám vlámsky. Nějak jsem se... ehm, něco. Něco dobrého.)

Druhé P. S.: Paul Leppin. (Na to, že vlámsky neumím, zpívám už dost dlouho.)

Text příspěvku byl upraven 14.09.12 v 14:44

Lomax
Lomax 07.10.2012 v 22:24

Louis Pauwels a Jacques Bergier: Jitro kouzelníků

nightlybird
nightlybird 08.10.2012 v 00:19

A co zkusit něco z anglického gotického románu. Nebo z modernějších autorů Passmana nebo Petera Jamese? Jitro kouzelníků, které doporučoval Lomax není román - je to spíš něco jako Däniken. Možná by tě taky zaujaly knihy Berryho, Khouryho nebo Wilhelma - i když to jsou spíš mysteriózní thrillery. A hlavně je otázka, co si přesně pod pojmem mystický román představuješ, je spousta knih různých žánrů, které prvky mystiky nebo tajemna obsahují nebo s nimi koketují. Jako mystické bývají označované stejně tak některé z knih švédské Selmy Lagerlöf jako současné Češky Sylvy Lauer nebo knihy Naipaula nebo Hauptmanna. Při tom jde o autory diametrálně rozdílné jak stylem psaní, tok vzdálené prostorem i časem. Musíš se smířit se skutečností, že pořádný autor je jedinečný. A Meyrink mezi ně patří.

dearkiki
dearkiki 08.10.2012 v 08:14

Určitě některé z nich vyzkouším. Děkuji moc za všechny tipy.
Něco si od nich přečtu a uvidím, zda mne z těchto autorů některý osloví. Protože přesně to od mystického románu čekám - že se mi otevře jeho skrytý význam a donutí mne k zamyšlení, osobnímu poznání, pokroku... Nepředstavuji si ale rozhodně žádný thriller ve stylu D. Browna - žádné řešení světových záhad, hledání utajované pravdy a podobně... žádám jen aby kniha promluvila k mému nitru a přinesla mi poznání o mně samé. Kromě Meyrinka jsem tenhle pocit zažila jen u knih M. Pilzové.

herdekfilek
herdekfilek 08.10.2012 v 11:23

Rozhodně doporučuju toto: http://www.databazeknih.cz/knihy/kamen-mudrcu-23259

Velmi čtivé, velmi krásné.

dearkiki
dearkiki 08.10.2012 v 12:09

Ano, tohle vypadá přesně jako to co hledám. Díky moc.

Lomax
Lomax 08.10.2012 v 15:24

nightlybird:

Máš pravdu. Jitro kouzelníků není román.Nějak mne to při psaní netrklo.
Ale anglické gotické romány nedoporučuji. Četl jsem je všechny. Jsou nádherné a nemám proti nim žádných výhrad. Hlubšího poznání člověk ale určitě nedosáhne.

kurcatovium
kurcatovium 08.10.2012 v 16:24

Nevím, jak přesně to bude spadat do dané kategorie, ale pozornost si nejspíš zaslouží i Královský projekt - http://www.databazeknih.cz/knihy/kralovsky-projekt-83927

Gnomo
Gnomo 08.10.2012 v 19:01

A co zkusit "Stín větru".

HTO
HTO 08.10.2012 v 19:41

A možná J. L. Borgese. Nebo vůbec některé z jihoamerického magického realismu.

PAVELzBRNA
PAVELzBRNA 23.09.2013 v 20:47

A co takhle Siddhartha od Hermanna Hesseho a též zajímavý je Cervený lev. Autora jsem bohužel zapoměl. Za mystický román lze též považovat Celestinské proroctví od Redfielda a Bratrstvo probuzených od Jacquese Attali. Borgesovi mystické povídky jsou opravdu úchvatné a nezapomenutelné.

Text příspěvku byl upraven 24.09.13 v 10:19

Eicherik
Eicherik 29.04.2017 v 16:57

Pátrání po knihách Michala Ajvaze mě zavedlo až do tohoto na chvíli opuštěného vlákna. Zajímavé tipy. :-)

Nějaké nově vyšlé knihy z tohoto mystického okrsku? :-)

Vložit příspěvek