Nejdepresivnější knihy, jaké jste četli
Pro mě to tedy zatím bylo O myších a lidech.. z toho konce mi tekly slzy ještě hodně dlouho. Chudák Lennie..
Za mě je to určitě Obyčejný muž
http://www.databazeknih.cz/knihy/obycejny-muz-69512
Byla jich celá řada, nedávno to byla kniha Ten kouzelný čas dětství, ale jinak jich bylo opravdu hodně, svého času kniha Titus Žal,Gormenghast...nebo Kavkův Zámek či Camusův Mor, Světlo mezi oceány a Dánská dívka ( to už je ale něco trošku jiného)
Text příspěvku byl upraven 24.01.17 v 08:35
Stoprocentně snad každý díl série Květů z půdy či Dopisy na konec světa! Depresivně ale na mě působí i většina válečných knih.
Nevím, jestli to je nejdepresivnější kniha, ale čtu Trapné povídky od Karla Čapka a je mi z nich dost úzko. Možná proto, že nepojednávají o válce, nějaké epidemii a podobných velkých věcech, ale o relativně běžných životech. Musím si je dávkovat po jedné a mezi každou povídkou číst alespoň kousek jiné knihy. Zatím jsem cca v půlce.
Zvacsa mi depresivne knihy neprekazaju. Dokonca by som povedala, ze som ich precitala celkom dost. Ale je jedna kniha, ktoru som nedokazala ani precitat, lebo bolo vyslovene "zla". Nehovorim teraz o literarnej stranke, ale o tom, co sa v tej knihe robilo. Ono to asi nejde ani velmi vysvetlit. Z tej knihy som mala tak zly pocit, ze som ju musela dat prec. Ako keby mala v sebe zleho ducha. Ide o knihu od J. T. LeRoya - Sarah.
Ptáci od Allana Edgara Poea, Četla jsem tuto povídku před desítkami let a dodnes mám fobii z větších ptáků, hlavně havranovitých, bojím se, že mne napadnou. Je to iracionální a vznik se datuje od přečtení tohoto příběhu. Z filmu jsem zbaběle utekla v polovině.
Nejdepresivnější kniha co jsem zatím četla - Čas žít, čas umírat; E. M. Remarque
Malý princ.
a celkem dost pořádné deprese si slibuju taky od Cesty do hlubin noci, Pod skleněným zvonem a Srdce temnoty.
a celkem depresivní filmy jsou Vlákna, Requiem za sen nebo Hrob světlušek
Pro mě byl depresivní Kallentoft - Leon. Téma týrání dětí se mne vždy dotkne.
https://www.databazeknih.cz/knihy/augustin-zimmermann-293881 Tohle je taky slusna depka :-(
rozvero, to nenapsal E.A.Poe, ale Daphne du Maurier a jmenuje se to Ptáci.
Poe napsal báseň Havran...
Radka Třeštíková - To prší moře
Benjamin Brooks-Dutton - Pršení je super, tati
Caveova "A uzřela oslice anděla", Körnerovy "Střepiny v trávě" a "Adelheid" a nově i Čapkův "Hordubal", kterého právě užívám co antidotum proti (po)vánočnímu veselí.
Bylo jich dost, ale naposledy byla dost depresivní kniha "Do vody" od Hawkins.
Vložit příspěvek