Nejstarší kniha s tématikou jezdců na dracích
Ahoj přátelé.
Obracím se na Vás čtenáře, s dotazem na nejstarší knihu, která byla vydána v jakémkoli jazyce a věnuje se, nebo alespoň zmiňuje jezdce na létajících dracích, ať už se jedná o člověka, elfa, trpaslíka či jinou myslící bytost.
Například série Eragon patří mezi ty nejmladší.
Za návrhy díky.
Zajímavá otázka, uvidíme, co z toho vzejde. Úplně nejstarší by mělo být něco v Číně. A to nikoliv román nebo jiná fikce, nýbrž "historie" - na drakovi snad prý letěl Žlutý císař. Zmínku bych hledal v Š’-ťi, Knize vrchních císařů, z roku 93 nebo 91 př. n. l. V češtině vyšel z tohoto textu rozsáhlý výbor, Kniha vrchních písařů, ale zdali se tam ta konkrétní zmínka najde, to říci nedovedu. Hádal bych, že ano.
Číně ale jinak vůbec nerozumím.
Teoreticky by něco mohlo být tady, ale nepamatuji se. Jaký malý jsem to párkrát četl, ale to už je skoro 30 let. Knihu mám u rodičů, takže se do ní nemohu podívat.
https://www.databazeknih.cz/knihy/myty-a-legendy-vlci-draci-bajna-zvirata-44957
Wow. Tak to je poněkud starší, než jsem čekal. Dobře, otázku budu muset upřesnit. Hledám tedy nejstarší fantasy knihu, kterou autor psal s vědomím, že se jedná o fantasy, ve které jezdec létal na drakovi. Klidně sem vložte knihu, kterou znáte a zmiňuje draky s jezdci.
Vložit příspěvek