Nejvýraznější literární postava
Ahoj, jakou literární postavu považujete za nejvýraznější? Můj typ třeba Hrabě Monte Cristo nebo Hamlet.
Můj TOP je z knihy Na vzdory básník zpívá od paní Loukotkové a to prokletý básník François Villon. Je to vlastně skutečná postava, která v reálu existovala, ale to snad nevadí.
Text příspěvku byl upraven 03.10.19 v 14:28
S každou dobře napsanou literární postavou nám je dobře.
Mohl bych zmínit některé novodobé postavy, ale zůstanu konzervativní...
Old Shatterhand... Nenapodobitelný, nepřekonatelný zálesák, charismaticky dokonalý...
Text příspěvku byl upraven 03.10.19 v 15:04
Petr ze Sioraku
(románový cyklus ´Dědictví otců´ - Robert Merle)
Text příspěvku byl upraven 05.10.19 v 16:54
Upír Regis ze ságy o Zaklínači :).
Hlavně jeho audio verze, ta je úžasná :).
A polovina postav z Mycelia.
Text příspěvku byl upraven 03.10.19 v 20:06
kocour Mikeš, Ferda Mravenec, Pipi Dlouhá punčocha: ty zná přece každý :-)
Napsat jednu postavu nelze, protože jich je strašně moc, proto je velmi těžké vybrat jednu. Ale jako první mě napadla třeba Kingova Annie Wilkesová. Ta je dostatečně výrazná díky své duševní chorobě.
Za dětská léta jednoznačně Vinnetou a později rozhodně Lisbeth Salanderová, díky níž jsem objevila severské detektivní romány.
Za najvýraznejšie postavy považujem tie z veľkých drám a teda postavy opradené tragédiou. Z tých čo som čítal to je jednoznačne Faust. Z románových postáv mi v tomto zmysle utkvel v mysli dosiaľ najviac Jurand zo Spychowa zo Sienkiewiczových Križiakov. Z postáv z fantastických diel by to mohol byť Fëanor zo Silmarillionu.
Text příspěvku byl upraven 16.10.19 v 08:34
To je těžké, protože každý má jiný vkus a na každého zapůsobila jiná postava. Petronius, Sinuhet, Jurand ze Spychova, ale třeba i Rhett Butler z Odváté větrem, Heactliff z Větrné hůrky nebo doktor Ravic z knih E. M. Remarque. Samozřejmě Vinnetou a Old Shatterhand nebo postava babičky ve stejnojmenné knize. Tom Joad v Hrozny hněvu nebo i Angelika v její pouti za láskou. Každý máme to své...
Vložit příspěvek