Odborné základy
Mám takový trochu zvláštní dotaz, a ani jsem moc nepátral, jestli už jinde na internetu není zodpovězený, ale tohle místo mě napadlo jako první, ačkoli asi není nejlepší. Rád bych se trochu "obecně" odborně vzdělal, respektive udělal si takové všeobecné základy. Jde mi o knížky, které se zajímají o nějaké téma ve všeobecnějších souvislostech, ale jsou psány odborným stylem s ohledem na zcela nezasvěceného čtenáře. Taková populárně naučná literatura na úrovni prvních ročníků vysoké školy, asi tak. Jasně, napadla mě skripta, ale co jsem měl s některými tu čest se setkat, tak to zcela neodpovídalo mým představám. A taky mi nejde o klasické učebnice. Knížek, co se zajímají o základy nějakého předmětu je hodně, ale přijde mi, že málo skutečně výborných.
Rozsah knih by neměl být nějak extrémní (čekám námítky, že základy ekonomie se na 200 stránek prostě nevejdou), ale to není nutnost, důležité je, aby se to dalo "číst" a ne vyloženě učit.
Zatím mě napadla tato témata:
- ekonomie
- psychologie (prý "Rita Atkins - Psychologie", ale má asi 800 stran)
- filosofie (vím - antika, ale výběr skutečně zásadních děl?)
- něco, co dokáže dobře vysvětlit diferenciální počet a jeho použití ve fyzice?
Jenom takovej pokus, za každou radu budu rád.
Text příspěvku byl upraven 12.03.14 v 00:29
Tak to je naprosto úžasná odpověď, díky, takhle rychle jsem to nečekal. Já chápu, že ta moje otázka je asi trochu absurdní, ale popral ses s ní velice dobře. No doporučil jsi toho tolik, že mi chvilku potrvá než se na všechno jenom podívám a ani sobě, ani tobě nebudu lhát, že mi všechno sedne.
Co se týče použití matematiky ve fyzice, tak mám doma půjčenou tuhle knihu (http://www.databazeknih.cz/knihy/matematicky-aparat-fyziky-129971), je určitě super, pokud člověk rozumí matematice, kde já mám ale celkem mezery.
A dál jsem chtěl zjistit, co je to vlastně "elektřina" a tak jsem si půjčil od Davida Halliday (http://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/david-halliday-46583) třetí díl učebnic - Elektřina a magnetismus - u nás je vydalo VUT v Brně, našel jsem to náhodou v knihovně. Taková americká vysokoškolská učebnice, na první pohled vypadá jako populární encyklopedie, ale funguje dobře.
Co se týká psychologie, pan Koukolík je skvělý popularizátor i odborník, ale postihuje právě tu část psychologie, která s neurologií souvisí. A to znamená, že větší prostor zůstává stranou.
Atkinsovou jsem sama nečetla, ale obecně se velmi doporučuje. Zřejmě to bude nejjednodušší způsob, jak se seznámit s více odvětvími tohoto oboru v jedné knize a nemuset o každém číst publikaci o 300-500 stranách, což by v závěru bylo mnohem rozsáhlejší.
A filozofie - stále pokládám za slušný Úvod do filozofie od Arna Anzenbachera. Samozřejmě neobsahuje vše, ale v případě zájmu o konkrétní směr nebo osobnost může člověk jít dál, základy v téhle knize jsou a čte se dobře.
Z ekonomie mi utkvěla jen jakási kniha o cenných papírech, kterou jsem kdysi korigovala, rozsahem rozhodně přes tisíc normostran a znovu bych ji číst nechtěla. :-)
černoboh: píšeš - Mám takový trochu zvláštní dotaz, a ani jsem moc nepátral, jestli už jinde na internetu není zodpovězený, ale tohle místo mě napadlo jako první, ačkoli asi není nejlepší.
... toto místo je velmi vhodné právě pro takovéto dotazy… a díky tomu tvému se tu během chvíle objevily mnohé knihy hodné nejen doporučení, ale i přečtení ... a jistě ještě objeví, jen co tvůj dotaz zachytí místní "Mimozemšťani" :-D
... jinak souhlasím s Lectorem, že již není možné ani se přiblížiti k dokonalosti schované pod pojmem polyhistor ... posledním o kom bych to byl ochoten prohlásit v našich dějinách byl J.A.Komenský ... dnešní doba naopak přeje přísně vyprofilovaným špičkovým odborníkům …
... i tak však současná věda neskrývá, že právě zdatní mezioboroví odborníci jsou to, čeho je obrovský nedostatek a že právě tito lidé vnášejí nové pohledy a teorie mezi občas zkostnatělé strážce akademických paradigmat ...
... pokud chceš tedy nejen nahlédnout, ale i si udržet povědomí o současném stavu vědeckého poznání, tak ti za sebe doporučuji zcela jednoznačně časopis Vesmír ... ten je průřezem obrovské škály vědeckých disciplín, píší do něj všichni naši špičkoví populizátoři a přes určité mírné výkyvy si stále udržuje obrovskou úroveň minimálně podléhající tlaku módních jevů....
...je k zapůjčení v každé knihovně a navíc si starší (přesto stále aktuální) články můžeš otevřít na http://www.vesmir.cz/
Děkuju za zajímavé téma :) Ráda se inspiruju hlavně filozofickými knihami, které nabízejí úvod do oboru. Znám ten pocit, kdy do nějákého tématu chci proniknout, ale přijde mi, že odborníci na danou problematiku se skoro snaží, aby se to laikovi nepodařilo :)
U psychologie souhlasím s Atkinsovou - je psaná hodně srozumitelně a z mého pohledu i poutavě a nabízí odkazy na další studium. A František Koukolík je taky jasná volba, napadl mě hned jako první. Na začátek doporučuju třeba "Mozek a jeho duše" (já jsem začala s "Lidský mozek: funkční systémy, normy a poruchy" a to na mě bylo na začátek trochu příliš, předpokládá, že člověk už má na čem stavět, hlavně co se týče znalosti mozkových strukur).
K té filozofii mě napadá taková trochu odbočka ;) Nevím, jestli si nebudete ťukat na čelo, když doporučím "Sofiin svět" (knížka o 15 leté dívce, určené je to taky na první pohled spíše teenagerům) - četla jsem jí sice taky někdy v "nácti", tak nevím, jak by se mi líbila teď, ale mám pocit, že mi dala poměrně dobrý úvod do dějin filozofie a pomohla se seznámit se základními myšlenkami hlavních směrů. Není to teda typicky populárně naučná kniha a jestli už o filozofii něco víš, tak nevím, kolik se dozvíš nového...
... ač je to trochu od věci, doporučovat na knižním webu televizní tvorbu, tak na toto téma bych chtěl ještě doporučit pořad Hyde Park Civilizace (http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark-civilizace/archiv/ )
... tento pořad drží palec na tepu současné vědy a hostil opravdové špičky našeho vědeckého nebe...
Vložit příspěvek