Ověření pravdivosti knih

DISKUZE » O knihách

Keyhole
Keyhole 10.04.2018 v 17:06

Dobrý den, jelikož jsem člověk, který nevěří něčemu, co není podloženo, tak mám jednu otázku:"Je někdo, kdo kontroluje pravdivost či důvěryhodnost dané knihy před jejím vydáním nebo zkrátka kontroluje pravdivost informací?" Pokud jsen jen naivní a nikdo takový není, lze si jednoduše dané informace ověřit než-li hodinovým hledáním na internetu každé informace, co v knize naleznu? Jestli neznáte nějaký fígl, třeba jako hodnocení samotného autora.
Vím, že toho chci moc, ale jen pokud znáte odpověď na jakoukoliv z mých otázek, budu Vám velice vděčný, pokud ji zde uvedete.
Ps. Lidi, co budou psát, jak jsem líný apod. prosím aby se nevyjadřovali, protože tato skutečnost je zřejmá, tak se nemusí zbytečně opakovat. Děkuji za přečtení a pochopení

Text příspěvku byl upraven 10.04.18 v 18:33

Koka
Koka 10.04.2018 v 17:47

Keyhole - pochybovat o pravdivosti informací uvedených (nějaké) knize a pak si je ověřovat na internetu???!!! To se opravdu můžete zeptat rovnou v "lampárně na hlavním nádraží", tam dostanete - co do kompetentnosti a pravdivosti - asi rovnocennou odpověď.
Promiňte, ale to mi přijde opravdu marné.
Samozřejmě, seriózní nakladatelé si u odborné literatury zřejmě mnohé věci ověřují - od toho je odpovědný redaktor publikace. Ale takových nakladatelů je už opravdu málo - Možná Academie, Avicenum ... , ale jinak?
Jak ověřit všechny ty numerologické příručky, Dänikenovy fantasmagorie, věštírny a snáře a pod.? Jen si vezměme zdejší přemíru knih "podle skutečného příběhu" - minimálně o dvou takových skutečných příbězích vím, že se odehrály docela jinak :=)

Gerty
Gerty 10.04.2018 v 19:53

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

gladya
gladya 10.04.2018 v 20:35

Není to nutné, autor může vydat třeba vlastním nákladem cokoli. Posuzovat pravdivost můžete podle toho, co víte o autorovi, nakladateli, v případě odborné publikace recenzenti. Podívat se na odkazy a citace, zdroje. A počítat s tím, že ne vše, co vyjde, je pravdivé.

newtory
newtory 10.04.2018 v 21:11

Pravdivosť,overiteľnosť faktov. Pamätám si na túto tému krátky "príbeh" (?)
Človek číta encyklopédiu a dočíta sa napríklad že vzdialenosť Marsu od Slnka sa mení od 207 miliónov do 249 miliónov kilometrov (to som sem námatkou vložil z internetu,takéto veci si zásadne nepamätám) no a tento poznatok berie ako hotovú vec,vôbec sa nad ním ďalej nezamýšľa,nespochybňuje to. Pritom je to čosi,čo si nedokážeme ani len predstaviť nie to ešte overiť...
Ale keď ten istý človek prechádza okolo zábradlia na ktorom visí ceduľka: "Pozor čerstvo natreté ! " takmer určite sa pristaví a prejde po ňom ukazovákom.

Text příspěvku byl upraven 10.04.18 v 21:23

Keyhole
Keyhole 11.04.2018 v 07:03

Děkuji všem za odpovědi. Moc jste mi tímto pomohli.
Myslel jsem to tak, že bych si ověřil pomocí některých oficiálních stránek vědeckých asociací informace, které by mi neseděli například.

bamba
bamba 11.04.2018 v 19:29

to asi nejde - od stvorenia CTRL C a CTRL V a obávam sa že aj predtým sa údaje kopírovali a stačilo, ak boli na začiatku zlé.

Lector
Lector 12.04.2018 v 09:08

Keyhole
Keyhole 13.04.2018 v 14:25

Lector - děkuji moc, určitě si tuto knihu přečtu. Máte v hodně věcech pravdu. Zkrátka by si člověk měl udělat vlastní názor a nelpět na tom, co je a není pravda, protože absolutní pravda neexistuje.

braunerova
braunerova 13.04.2018 v 14:35

Koka, Gerty: Toho internetu bych se zastal. Spoustu historických faktů si ověřuji na wikipedii a to jak na české, tak na anglické, kde bývá informací více. Pokud narazím na nějaký zásadní rozdíl, hledám i další zdroje. Naopak v době "před internetem" jsem si připadal jak slepý. Takže za mě zaplaťpánbů za něj.

Adhara
Adhara 13.04.2018 v 15:45

Je rozdiel, či sa pýtate na beletriu, alebo náučnú literatúru. U beletrie si s tým žiaľ nikto hlavu nerobí. Ak náhodou ide o fakt, ktorý redaktor ovláda a jeho oprava nepoškodí dej, opraví ho, ak nie, tak smola. U náučnej literatúry neviem presne, ako to chodí, ale predpokladám, že musí mať odborných recenzentov. Chybička sa ale vlúdi a to aj kapacitám v danom odbore.

Lector
Lector 13.04.2018 v 18:19

Vložit příspěvek