Péče o knihy, opravy poškozených knih

To Dáma s....:Díky za radu, myslím, že něco podobného se píše, i v odkazu, co jsem sem vkládala na začátku, ale tam to možná nebylo tak rozvedené...
PS: Ještě jsem se k tomu nedostala ze zdravotních důvodů, až se dostanu dám vědět, ale předem děkuji všem za rady....

Dobrý den, o opravě vazby knihy i vypadlých listech zde již bylo napsáno. Rád bych věděl, jak opravujete odnímatelný přebal knihy. Pokud by byl jen potrhaný, patrně ho lze opatrně podlepit papírem, ale co v případě, že některé části přebalu chybí? Nerad bych tyto knihy neodborným zásahem ještě více poničil. Díky.

Přebaly knih opravuji celkem často vzhledem k tomu, že ráda navštěvuji antikvariáty
a tam bývají poničené nebo zcela chybí.
Není to sice rada odborná, spíše něco na způsob „domácí kutil”, ale velmi se mi osvědčila
a snad by se někomu mohla hodit. Nejčastěji přelepím celou plochu obalu průhlednou samolepicí folii, nejlépe lesklou, na horní a spodní hraně přebalu nechám přesah folie cca 2 cm, a ten přehnu na zadní stranu. Vypadá to jako laminace a navíc se tím přebal, často chatrný, zpevní.
Chybějící část bych nejspíš doplnila papírem který ladí s původní obálkou a pak postupovala stejně.
Ale uznávám, že jsou knihy, které vyžadují „citlivější” přístup.
...no a pokud přebal chybí nebo se mi velmi, velmi nelíbí, tak si prostě vyrobím svůj vlastní :)

Ahoj, prosím nevíte jestli jde dát do pořádku poškozený přebal? Omylem jsem knihu špatně umístila do knihovny a přebal se přehnul, jako když se přehne papír na půlku. Dost mě to mrzí tak bych prosila jestli někdo nemáte nějakou radu?

Zkuste přebal urovnat a pak poškozenou knihu na asi den (možná dva) něčím těžkým zatížit. To by mohlo alespoň částečně pomoci.
Text příspěvku byl upraven 17.06.17 v 17:15

Zkoušela jsem, je pravda že to částečně pomohlo ale stále to není ono, je to přehnuté hodně, ale děkuji za radu

Nemáte tip, jak opravit tutoh knihu? asi to bude chtít komplet nové desky, že? A pak pomocí papírků přilepit. https://s22-cz.vinted.net/uploads/forum_photos/659/926/6629956.jpeg?1498809267

Něco z časopisového výstřižku o péči o knihy:
Jednou ročně je dobré vzít každou knihu do ruky.
- Knihy vyjmeme z regálů a přeluxujeme úzkou hubicí vysavače. Vazby přetřeme suchým hadříkem, a pokud jsou potrhané obaly, podlepíme je izolepou. Nečistotu z laminových desek dobře odstraní vata smočená v pleťové vodě s alkoholem.
- Stojí-li knihovny v nedostatečně větraných místnostech nebo vlhkých, nesmí být těsně u stěny. Stačí zajistit třícentimetrový odstup.
- Mezi knihy nebo do volného prostoru za knihy vložíme sáček s vonnými bylinami nebo obal od mýdla s nastřádanými zbytky mýdla. Ovzduší to jen prospěje.

Pelapania - váš příspěvek oceňuji jako nejpřínosnější text tohoto měsíce. Díky!

Zdravím :)
Jelikož jsem choulostivý na jakékoliv poškození knihy, které mě nesmírně irituje a nyní jsem doslova zoufalý, prosím vás o radu.
Při dovolené se mi kniha v kufru auta na slunci přehřála a strany jsou zvlněné, takže zavřená kniha samotná vzbuzuje dojem, že se nafuiuje. Je to příšerné. Myslíte, že se to ještě dá nějak napravit a vrátit do původního stavu? Děkuji

Nepomohlo by poriadne ju zaťažiť a nechať stáť dlhší čas ?
Inak súcítim s Vami,taktiež som zúfalý keď sa poškodí kniha,poznám ten iritujúci pocit.
P.S. Ale my už tu máme vlákno špeciálne na túto tému,takže nebolo treba zakladať ďalšie a možno sa tam nájde aj nejaká inšpirácia:
https://www.databazeknih.cz/diskuze/o-knihach-7/triky-na-opravy-poskozenych-knih-813/str-1
Text příspěvku byl upraven 24.08.17 v 00:02
Též bych zkusila zatížit, popř. zajít do muzea a zeptat se restaurátorů na jejich radu :-).

Mne sa podarilo časť knihy obliať a stránky sa po uschnutí zvlnili. Tak som ich proste a jednoducho vyžehlila.

Super diskuze, díky za rady. Nedávno jsem dávala do kupy pár knih. Čekalo mě luxování a otírání. Na otírání se mi osvědčily vlhčené hygienické ubrousky pro děti. Setřela jsem s nimi veškerou nečistotu z obalů.
S plísní a zápachem jsem si neuměla poradit. Knihy jsem zatím uložila do garáže. Vyzkouším zde zmíněný ocet proti zápachu a uvidím. Plíseň zkusím vzít mýdlovou vodou.
Ještě mám jeden dotaz: V obci máme venkovní knihovničku umístěnou na návsi pod stříškou. Knihobudka má vlastní dvířka. Umísťovala se teprve nedávno a mě zajímá, v jakém stavu v ní vydrží knihy v deštivé a zimní sezoně. Nebudou knihy ohroženy vlhkostí? Dá se zabránit poškození knih nějakým trikem? Napadá mě, zda do knihovničky nevložit sáček rýže nebo Silikagel? Máte někdo zkušenosti s údržbou venkovní knihovny? Děkuji za případné rady a postřehy.

Dovolím si sem prekopírovať radu notburgy z vlákna https://www.databazeknih.cz/diskuze/diskuze-o-knihach-7/moc-utracim-za-knihy-1633/str-1#id68631
Jak se tak dívám do zpráv, tak to odstranění zápachu z cigaret zaujalo víc lidí, ta tedy:
Mě tenhle způsob kdysi poradila prodavačka ve zverimexu. Je třeba koupit pytlík granulí do kočičího záchodu, které pohlcují zápach - zrovna doma pytlík nemám, abych poradila značku, ale ve zverimexu určitě poradí. Knihy pak jednotlivě vložím do papírových sáčků, přidám asi dvě hrstě granulí, zavřu a nechám týden až dva odpočinout. Pokud knížky zapáchají hodně (strýc je silný kuřák a kouří přímo v bytě), vložím tyto sáčky s knihami ještě do bedničky nebo mísy a granulemi úplně zasypu. Pak knihy opráším čistou malířskou štětkou a je to :)
Ještě mě napadá - když knihy zapáchají plísní, tak se to musí zopakovat vícekrát, ale nakonec to vždycky pomohlo.
Tak snad vám bude tenhle návod fungovat jako mě.

Vysloveně plesnivé a černé knihy jsou asi odsouzené ke zpopelnění, ale ty co "jen" smrdí bych možná zkusila konfrontovat s rozřezanou cibulí.
Nezkoušela jsem to s knížkami, ale když jsem nedávno otevřela pandořinu skříň plnou špatně větraných a někdy i dost plesnivých gramodesek, po vytřídění toho nejhoršího, očištění toho co se očistit dalo jsem je zavřela právě s tou cibulí a připadá mi, že to celkem zabralo.

Chtěla bych se zeptat, udělala jsem tu chybu a koupila si sérii knih a byly to paperbacky. Půjčila jsem je babičce a teď jsou desky zohýbané. Vím, že s tím už nic neudělám, ale dá se paperback nějak chránit před dalším ničením?

možná by to šlo nějak "zalít do fólie". Zkuste se zeptat v xerox-centrech, kde takové něco dělají.
Text příspěvku byl upraven 02.04.18 v 20:24

Marsy: Kazdou knihu doma obaluji do folie. Nakoupila jsem hrubsi matne eurofolie, a tim, ze se nelesknou to nepusobi v knihovne rusive. Chrani papirovy prebal a paperback mirne zpevni. Proti ctenarum - likvidatelum to sice neochrani, ale nasledky jsou mirnejsi.

kromě toho že si knihy taky balím do fólie (já používám zahrádkářskou, průhlednou a lesklou - to je ta co se prodává v železářství na fóliovníky apod.) některé z častěji čtených paperbacků jsem zevnitř obálky podlepila čtvrtkou nebo podobným tenčím kartonem.
Jo, a ještě můžete zajít do knihařství a nechat si knížky převázat do pevných desek. Titulní stránku obyčejně seříznou a nalepí na vazbu. I když nemám páru, co tahle sranda stojí.
Vložit příspěvek