Přeceňované knihy - váš názor
K některým knihám musí člověk dozrát. Z knih, které se mi třeba před dvaceti lety zdály úplná blbost, jsem teď nadšená. A naopak. Např. již zmiňovaný Malý princ, ale i Narnie, Pán prstenů... Takže přeceňovaná se mi může zdát teď, ale za pár let už ne, a zároveň se mohu za pár let divit, co jsem to četla za blbosti.
eva-lupen Proto si píšu knihy, co jsem přečetla. K některým bych se chtěla za deset, dvacet let vrátit a posoudit je jako dospělá.
Cordandurë: presne tak. Ďalšiu takú mizernú knihu (z môjho pohľadu) ako je Kto chytá v žite som snáď ani nečítala :-).
guinnessova kniha rekordů, to je nejpřeceňovanější kniha na světě
Text příspěvku byl upraven 11.04.21 v 20:43
Vím že je to velmi nepopulární názor, ale dle mého je velmi přeceňovaný Tatér z Osvětimi. Nechci tady téma knihy jakkoli zlehčovat, ale způsob, jakým byla napsána, mi prostě nesedl a to knihy na toto téma čtu velmi často.
Můj subjektivní názor, tzn, že pro mě pojem přeceňované knihy znamená především kniha, která je dlouhodobě považovaná za literární skvost, z něhož bychom měli čerpat a odkazovat na něj v delším časovém období, ne jen že zrovna v tu chvíli je to módní vlna. Proto je v mém žebříčku hned na prvním místě Orwell. To je pro mě typická představitelka přeceňované knihy.
- Orwell: 1984
- Jonasson: Stařík, který vyskočil z okna a zmizel
- Toole: Spolčení hlupců
- Martin: Hra o trůny
- Zusak: Zlodějka knih
Text příspěvku byl upraven 20.06.21 v 11:15
Jednoznačně Harry Potter - generační záležitost, které se souvrstevníci jen tak nezbaví. (BTW, kam se to hrabe na Dívku na koštěti natočenou (a s jakými technickými prostředky!) o několik desetiletí dříve.)
Něco podobného je Jára Cimrman, i když to není přímo kniha. Taky generační záležitost. Jako jo, dobře, ale čeho je moc, toho je příliš. Někdy mi to připadá, že tvůrci s něčím přišli a už do konce života nic jiného nezkusili.
Text příspěvku byl upraven 13.02.23 v 17:24
Nermal - Rozhodně. Harry Potter je strašně přeceňovaný. Jestli je to něčí oblíbená knížka, tak je to absolutně v pořádku, protože ta knížka je hezká, a je fascinující, jaký svět dokázala J.K. Rowlingová vytvořit, ale za mě to je až moc přeceňované.
HP je podľa mňa len soft verziou Pána prsteňov, nenáročné čítanie pre čítania chtivých, ale mentálne nepripravených (možno zatiaľ) čitateľov.
Jako prvni me napadaji (zcela osobni nazor):
Kdo chyta v zite
Maly princ
Destrukce
Ani ne tak striktně přeceňované knihy, ale spíše přeceňovaný (český) autor a to je dle mého názoru kupodivu Viewegh. Hodně přeceňované jsou skoro všechny jeho tituly :-)
Vánoční prasatko
Nechapu co na nem vsichni maji ale je to vec nazoru..
Občas se s komentářema na DK neschodnu, tyto série k nim patří.
Škola dobra a zla
Hrdinové se pořád hádají a neví co chtějí a pořád si na něco stěžují, v prvních třěch dílech se děj opakuje pořád dokola.
Rafaelova škola
první tři díly byly dobré ale potom už mě to nebavilo
Text příspěvku byl upraven 18.05.24 v 15:59
Vložit příspěvek