Romantické knihy pro muže?
TakySimona - jo, přesně to ženský mozek dokáže
nebo čím jinak si vysvětlit, že většina žen akorát kápne na ten soubor činností, který umožní přepínat v řádu asi ne vteřin, ale jejich zlomků a muži na to kápnou tak málokdy?
Otázkou spíše je, zda je to skutečně vrozenou vlastností mozku podle pohlaví, nebo zda holčička od mala je vedena k této mozkové čipernosti a kluk ne, tedy zda je to vlastnost jen získaná. Já osobně hlasuju spíše pro získanou dovednost. Pole mne ze stejného soudku je předpokládaná větší záliba mužů v technických oborech, je to vlastnost získaná.
Naproti tomu z vlastní zkušenosti a informace dětské neuroložky potvrzuju, že to, co mne zarazilo, tedy to, že můj syn, který po úraze jako asi sedmiměsíční byl na neurologickém vyšetření a aby jej udrželi v klidu, dostal krabici hraček k výběru, nevybíral si plyšáky a ani další barevné a hebké věci, ale sahal rezolutně po věcech kostrbatých a nebarevných jako je ovladač, maketa mobilu a podobně...neuroložka říkala, že to vidí vždy, ten rozdíl mezi chlapečky a holčičkami.
Takže nějaký rozdíl v mozku a vnímání je vrozený.
Mikkinnen - podľa podrobnejšieho popisu by som odporučil tieto. Ide predovšetkým o vzťahové romány. Každý z nich má svojské zasadenie a vlastné posolstvo, ale sú to knihy postavené na vzťahoch, vďaka čomu sú v mnohom stále aktuálne.
https://www.databazeknih.cz/knihy/kentaur-39599
https://www.databazeknih.cz/knihy/peter-camenzind-249411
https://www.databazeknih.cz/knihy/strateni-muzikanti-236554
https://www.databazeknih.cz/knihy/pozehnanie-zeme-236333
To Samzenaryba: moc děkuji za tipy! Určitě se na ty knihy podívám a přečtu. Díky moc!
J.! - Ty jsi ještě nečetl žádnou Austenovou!!! Jelito možné???
(Hromnice je boží - nikdy nevynechám... - ani mě dosud nenapadlo, že je to romantika, ale vlastně je! :))
Text příspěvku byl upraven 21.05.18 v 18:05
Kní, ptáš-li se mě, tak Austen mám přečtenou celou. :-) skvělé knihy od vynikající spisovatelky.
TakySimona, Jacck, bubka
2018 05 20 - 15:25:30
Teď nemohu uvádět zdroje, ale je všeobecně známo, že ženský mozek pracuje v režimu multitaskingu, zatímco mužský pouze v mono. Co z toho všechno dalšího může vyplývat netuším, ale rozdíly, ty tu určitě budou, a vůbec nejde jen o to co se běžně dětem vnucuje, jako kočárek s panenkou, nebo autíčko. To už je zjednodušení a zčásti i lidová tvořivost.
-
2018 05 21
Ono to samozřejmě nikdy nemůže být čisté mono, ti tvorové již byli dávno sežráni. Jak správně uvádí TakySimona. Spíše jde o rozdíly v tom jak je jedinec schopen se souborem úloh hospodařit. Mezi kolika je ještě schopen přepínat. Kolik úrovní priorit vůbec zná, užívá a jak je nastavuje. Zda je schopen přidělené často pružně měnit. Kolik jim přiděluje času na jejich řešení. A jak dobře, tedy úspěšně, výhodně a včas všechna tato nastavení účelně mění. A jde samozřejmě o mnoho různých forem jejich paralelního zpracovávání.
Předpony mono- a multi- zde slouží pouze pro účely stručného, zkratkovitého polopatického vysvětlení.
-
Z jiného soudku, můžete mi, prosím, vysvětlit, proč to co marně hledám a nejsem schopen nalézt, nachází manželka bleskurychle, v řádu jednotek vteřin, a často jejich zlomku zpravidla přímo před, nebo spíše pod mým nosem, v mém zorném poli?
-
Jo a Hromnice je jeden z mála, který jsem si kdysi pořídil, myslím, že to mám na DVD.
-
Jinak mezi vlastnostmi, spíše schopnostmi vrozenými a získanými se rozlišuje velice těžko, protože ty vrozené se již od samého počátku rozvíjejí, mění, a získávají tak mimikry, která nám často brání je vzájemně odlišit.
kapr - jako by sama příroda říkala, že ženy jsou předurčeny k tomu pracovat ve vrcholovém vedení kde se rozhoduje rychle a o mnoha, zatímco muži stačí jen na funkce v nižším vedení? No, proti tomu nic nemám. :)
A co třeba Nebeský strom? https://www.databazeknih.cz/knihy/nebesky-strom-nebesky-strom-12486
Ano, je to historické, ale hlavní hrdina je muž, kromě milostné linky je tam důležitá i linka přátelství (mezi muži), a je tam celkem dost popisovaná práce s kamenem = "mužská práce" :-) (hlavní hrdina je kameník/stavitel).
z historie zkoumání rozdílů mezi mužským a ženským mozkem:
V 19. století se např. domnívali, že muži mají větší mozkové čelní laloky než ženy, a hned do nich tedy ve svých raným teoriích umístili sídlo inteligence. Když se ale o něco později ukázalo, že tato část řídícího orgánu je zvláště dobře vyvinutá také u opic, měření začala náhle "ukazovat", že čelní lalok mají ve skutečnosti přece jenom větší ženy. Inteligence se mezitím ve vědeckých teoriích nenápadně "přestěhovala" do temenního laloku. Podobně jako u rasových teorií sloužila zkrátka v genderu medicína společenské objednávce. ... :)
To je dobře, Mikkinnene, že máš Austenovou přečtenou. Jsi ale možná jedním z nemnoha mužů, kteří ji nejen přečetli, ale taky to přiznají. :)
Vždycky se mi (v souvislosti s románem Pýcha a předsudek) vybaví film Láska přes internet - ona četla Pýchu a předsudek a on ... Kmotra. Teda, kluci, to by mě zajímalo - co vás na Kmotrovi tak fascinuje?
no mně se Kmotr taky líbil a stejně jako Pýcha a předsudek jen na jedno čtení.
O.K., bubko, já Kmotra taky kdysi četla (až už si nepamatuju, jakej na mě udělal dojem), jenže ty nejsi kluk...
Tak kní už to tady definitivně vzdala,
Jaccka a kapra jsem taky už dlouho v diskusi nepotkala,
ale bubce to jistě její paralelní identity donesou!
:-)
https://bit.ly/30sSr8Z
Text příspěvku byl upraven 23.08.19 v 19:13
Zadavatelé studií jsou obvykle nějak motivováni. Obvykle se to podepíše na výsledku i jeho věrohodnosti. Život je pravdě vždy o něco blíž.
Kmotr patří k mým oblíbeným knihám a vracím se k němu. Možná proto, že je napsaný "uvěřitelně", věřím postavám i tomu, co prožívají. S hanbou musím ovšem přiznat, že Pýchu a předsudek jsem nečetla nikdy a vůbec mne to neláká i když by zřejmě mělo a dělám chybu. Nemyslím ale, že by muži četli romantické knihy. Už jen proto, že tam vidí, jaké je chceme mít a ono to v reálném životě jaksi nefunguje.
...........nevidím žádný důvod proč by muži nečetli romantické knihy.....já čtu /a koukám na romantické "pohádky"...........
Text příspěvku byl upraven 04.09.19 v 21:47
Jsi asi jeden z mála. Na pohádky muži koukají, ale romantické knihy nečtou. Právě proto, co už jsem psala a taky proto, že většina romantických knih pro ženy jsou neskutečně stupidní. Nechci se ovšem nikoho dotknout, každý má svůj vkus.
encyklopedie - ano, ty jsou krásné, dojemné a vezmou za srdce i leckterého muže, včetně toho mého. Ale knihy číst nebudou ...
2: alekis
Audrey Hepburnová, nepřechýleně Hepburn, vlastním jménem Audrey Kathleen Ruston
(* 4. května 1929 Ixelles u Bruselu, Belgie – † 20. ledna 1993 Tolochenaz, Švýcarsko)
Prázdniny v Římě, Čekej do tmy, My Fair Lady, ... , ...
Vložit příspěvek