Série knih, které mají jiného autora
Všiml jsem si že některé série knih jsou divné tím že každou knihu napsal někdo jiný. Prosím o vysvětlení proč a čím to je.
Projekt, na kterém se podílí více autorů. Jak píše encyklopedie, není to nic neobvyklého...
To je odjakživa ... třeba James Bond. I když ty, které nenapsal Fleming neznám. Ale nedávno jsem četla Vraždy s monogramem, kde se Hannah pokusila oživit Hercula Poirota a bylo to opravdu příšerné ...
Myslíš oživit postavu. Asi máš pravdu. Ale u série se přece také někdy stává, že původní autor zemřel a pokračuje někdo jiný, nebo ne? Jen chci říct, že někdy je změna autora průšvih. Samozřejmě můj příklad neplatí na všechny případy psaní série více autory ...
Příkladem takové série je třeba Milénium,
http://www.databazeknih.cz/serie/milenium-103
kdy čtvrtý díl napsal jiný autor, protože původní zemřel. V tomto případě se sice nový autor původnímu nevyrovnal, ale i tak kniha stojí za přečtení. :-)
Treba serie Kladivo na carodeje je tak psana zamerne. A myslim, ze se povedla.
Třeba autorů povídek a románů o Conanovi je docela dost, já znám jenom ty od Howarda, protože tohle "oživování" postav zesnulých autorů nemám rád. Osobní zkušenost mám jen s Nerem Wolfem, kterého se pokusil oživit Robert Goldsborough - pro ty, kdo neznají příběhy Rexe Stouta to možná je docela dobrý, ale já myslím, že když vymyslí geniálního detektiva autor s IQ přes 180, neměl by se ho pokoušet napodobovat nikdo. Zejména Archie Goodwin v Goldsboroughově podání by od původního Nera Wolfa dostal okamžitě padáka za blbost. Jednou jsem zkusil nakouknout do nějaké knížky o soudci Ti, kterého po Van Gulikově smrti převzal nějakej Francouz, ale ani jsem to nedočet.
Například v sérii o Nadaci od Asimova jsou knihy Ohrožení Nadace od Gregory Benforda, Nadace a chaos od Grega Beara a Vítězství Nadace od Davida Brina. A pokud milý knihomole, chceš vědět proč, tak v té první je to na začátku napsané.
Agent JFK má také různé autory, série Jason Bourne od 4 knihy píše Eric v. Lustbader
Já jsem se nedávno poté, co jsem si přečetla knihu Tajemství od Zuzany Černé vrátila ke knihám z edice Stopy hrůzy, které jsem četla v dětství. Je to série knih, které mají jiného autora, ale většina z nich má knih povícero. Tyto knihy jsem děsně hltala jako děcko. Těšila jsem se na každou novou knížku, utíkala si ji hnedka do trafiky koupit. Knihy měly krásný poutavý obal a já je přečetla vždycky jedním dechem. Bohužel pak dle mého názoru ztrácely na kvalitě a příběhy mě už tolik neoslovovaly. Jak jsem se k nim nyní vrátila, tak už jsou pro mě spíše úsměvné. Ale i přesto mám na ně krásné vzpomínky. Je tu někdo, kdo měl tyto knihy také tak moc rád?
Nejsem si jist, zda to je k tématu, ale už léta pátrám po vysvětlení mimořádné podobnosti dvou knih. "Džungle před tabulí - Blackboard Jungle" - Evan Hunter a "Nahoru po schodišti dolů - Up the Downstaircase" - Bel Kaufman (žena). Podle obou knih byly natočeny i stejnojmenné filmy (1955 Hunter, 1967 Kaufman). V obou knihách vystupují téměř identické hlavní postavy, stejné téma - sociálně vyloučené střední školy, podobné zápletky...). Oba autoři jsou skutečné osoby, nejedná se o pseudonymy. Nikde jsem se nesetkal s polemikou ohledně případného plagiátorství. Podobnost je však natolik značná, že jen stěží může vyplývat z pouhé podoby sociálně-pedagogické problematiky. Jak záhadu rozlousknout?
no já jsem četla serii asi třicet knih ,tu první napsaly tři autořitu druhou už jen dva a třetí jen jeden a čvrtou zase dva ale ti dva kteří nenapsaly tu třetí no a odté doby se ti knihy psaly něják zamotaně
Vložit příspěvek