Tištěné knihy vs. E-knihy
PocketBook Color Lux - to je zřejmě barevná čtečka, kterou zmiňuje tester. Případné zájemce bych chtěl upozornit, že "technologie barevného displeje E-Ink je stále v plenkách" a že to není zatím žádný zázrak a tomu, že jde o novou technologii navíc odpovídá i cena.
Protože čtečku žádnou nemám a nehodlám pořizovat, tak mi to těžkou hlavu nedělá.
Myslím, že to ani nikdo netvrdí. Nehledě na to, při vší úctě k Mistrovi, že myšlenku, zprostředkovanou v Cimrmanově dílem panem Smrtkou, už dávno před ním vyslovili jiní. Chceš-li pána boha pobavit, pověz mu co máš v plánu - to je stará moudrost.
Nikdo nikdy neví co bude, ale to mi nebrání využívat současné technologie na maximum. Pokud se s civilizací cokoliv stane pochybuji, že kdokoliv bude mít čas na čtení čehokoliv, ať už to bude na papíru, papyru, kameni, hliněných destičkách nebo na čemkoliv jiném.
Pokud říkám, že o data nepřijdu nikdy, mám na mysli za současných podmínek, bez toho aniž bych bral v potaz nějakou případnou apokalyptickou příčinu. Spíše jsem měl napsat, že je velmi nepravděpodobné o ně přijít, při počtu a rozmístění záloh.
Možná zním příliš radikálně, ale není to tak. Papírové knihy miluju a dlouho jsem bez nich nemohl být. Mám tolik knih, že se mi ani nevejdou do knihovny a než bych se jich zbavil, raději bych si nechal vrtat koleno. Je nádherný dojít do antikvariátu, objevit tam nějakou perlu ze které dýchá historie a odnést si jí domů. Je úžasné dotýkat se starého papíru a čichat jeho vůni. Nové knížky už nemají takovou sílu. Ale čas se mění a je potřeba jít dál.
Pokud se s civilizací cokoliv stane, budou právě psané informace, ať už na papíře nebo třeba vytesané do kamene, tím nejcennějším vlastnictvím těch, kdo přežijí.
dadako, moc se líbí, jak jste to napsal. Ale přesto mám malou poznámku: mezi stavem našeho dnešního dostatku (pitná voda, rostné i nerostné bohatství, ekonomická prosperita) a pohody (mír - územní i sociální), v nichž žijeme, a apokalypsou, kterou jste zmínil, je ještě hodně, hodně mezistupňů. A na některém z nich třeba bude fungovat lecos, kromě záložných zdrojů dat a energetických zdrojů pro získání. A tam se teprv rozhodne, to bude křižovatka. Si myslím.
k woodward iba ak aj bude niekto o niekoľko....rokov schopný rozlúšťiť naše písmo.V tomto prípade považujem prínos J. Husa za kontraproduktívny.
aha, ty myslíš, že až se spustí to boží dopuštění, budou zachována jenom díla psaná s diakritickými znaménky? to se mi nezdá.
Koka: Samozřejmě je tam mnoho mezistupňů. Pokud některý z nich nastane tak se přizpůsobíme jako jsme to udělali už tolikrát. Do té doby budu využívat všechny možnosti které mohu. A vlastně ne jen do té doby, ale i poté. Jestli to bude papír, e-ink, kámen nebo mluvené slovo, pokud bude možnost udělat si čas na četbu nebo poslech, rád si ho udělám.
k woodward - neurčíš dopredu, čo sa zachová. To asi nejde. Možno sa zachovajú pravidlá pravopisu,nejaký článok ústavy a piadimužíci sa strašne budú diviť nad naším komunikačným systémom.
Lector: Absolutně jsem to jen napsal, ale nemyslel to tak... :-)
Používání slov nikdy, vždy a podobných je nebezpečné.
Ale každopádně se tou diskusí už asi dostáváme trochu jinam...
Často se dohaduji s lidmi,jestli je lepší čtečka nebo samotná kniha.Mám známého,který nedá na čtečku dopustit,je lehká,vejde se do ní hodně knih,máte jí vždy po ruce,nezabere moc místa,dá se číst i ve tmě.Zatím mě nepřesvědčil,já jsem pro klasickou knihu,její vůni,obal,listování.Ke čtení se dostanu až večer,takže mi silnější kniha nevadí a co vy,kniha nebo čtečka?
pár důvodů proč zrovna papírové knihy se najde i tady:
http://archiv.ihned.cz/c1-65288550-zabije-internet-antikvare-prehrabovanim-knih-lide-travili-hodiny-dnes-si-jednoduse-objednaji-titul-na-webu
Samozřejmě jsou mnohem lepší klasické knihy, ale elektronická podoba knih může být zase dobrá jako východisko z nouze pro lidi, co musí třeba na dalekou cestu a bez velkých zavazadel, například vojáky a podobné profese.
Jedinou výhodu v E-knihách spatřuji v jejich skladnosti. Jinak jsem konzervativním milovníkem klasických papírových knih. Ale je pravda, že v antikvariátu strávím pár minut, jelikož si vyhlídnutou knihu nejprve najdu na internetu. To považuji za ideální propojení nového světa se starým.
Ne vždycky se na internetu dá najít vytoužená kniha laciněji. Ty které bych mohla mít z internetu za babku už v knihovně mám :-)
tester: nachytal jsi mě na neznalosti. Myslím si (nevím to), že e-knihy v antikvariátu nemají. :-)
tester: ještě jsem nebyla v žádném kde by je inzerovali, ty snad ano že o tom mluvíš stále dokola?
Jednoznačně je výhodnější kniha papírova. Můžu ji prodat, půjčit atd. To s e-knihou nejde. E-knihy jsou předražené. Čtečka se pokazí a mám po čtení. Takže papír zatím vede.
Osobne davam prednost eknize (duvody jsou tady napsany uz nekolikrat, tak je nebudu opakovat), pokud ji jako eknihu nesezenu, pak sahnu po knize tistene. Miluji tistene knihy a miluji i svou ctecku. Doma je mi to jedno, jakou formou vstrebavam obsah knihy, ale mimo domov jednoznacne moje mala lehounka ctecka plna knih.
A ze se jednou pokazi? Tak koupim jinou, do ktere eknihy opet natahnu.
Jednu nevyhodu zatim vidim v tom, ze se v eknize hure vraci zpet v deji. V tistene knize se prece jen listuje a hleda jednoduseji.
I v knihovne, pokud je kniha v nabidce evypujcky, tak uprednostnuji el.verzi. Nemusim totiz fyzicky do knihovny, ale behem minuty ji nam pres net vypujcenou.
Vložit příspěvek