Toužím po kamenném domě, místnosti s krbem, koženým křeslem a milionem knih

Ahoj. Můj velký sen je mít takovéto krásné anglické kamenné sídlo, kde bych mohla mít středně velkou místnost s krbem, do kterého by se přikládala polena, naproti kterému by stálo pohodlné kožené křeslo typu ušák a celá místnost by byla kolem dokola obklopena vysokými knihovnami od země až ke stropu a já jen četla a popíjela kávu, nebo čaj a nebyla ničím a nikým rušena.
Krásný sen, že? Ovšem to ještě pojím pár krajíčků chleba, než si na takový dům vydělám? Snad na důchod? Možná na důchod v dalším životě? Nicméně je třeba někde začít a tak nakupuji knihy. Mám jich doma dost nepřečtených a stejně nakupuji s tím, že v důchodu bude času habakuk.
Co byste doporučili jako literaturu do takové knihovny? Která díla by tam neměla chybět? Která díla neztratí svou hodnotu a budou ceněná i pro další generace, dle vás? Prostě raďte knihy, které mají dle vás hodnotu myšlenky, nebo třeba i zábavné četby, ale které pořád člověku něco důležitého sdělují!

V takové knihovně by rozhodně neměla chybět klasická díla, česká i světová.Myslím, že vhodnou knihou by byl například Pes baskervillský od Doyla.
Jinak, přesně o něčem podobném taky sním.
Text příspěvku byl upraven 18.07.16 v 10:53

Stafbul: To chci taky!!! A taky se, minimálně v tomhle životě, nedočkám :-(. Leda by se stal zázrak.
Určitě bych tam měla klasiku a chytré knihy jako encyklopedie všeho možného. Pak nějakou literaturu faktu a hlavně knihy které miluju a mít prostě musím (to má každý jiné).

MarekG, zrovna Pes baskervillský nemám. Musím sehnat. Díky za doporučení!

Ja chcem síce tehlový dom s átriom, ale inak je to aj môj sen. Mala by som knižnicu plnú kníh o architektúre, výtvarnom a užitom umení, románov z 19. storočia, kníh o mytológii celého sveta a duchárskych hororov.
A ešte by som nechodila do práce a žila zo štedrej renty, aby som si tú knižnicu náležite užila. :)
Text příspěvku byl upraven 18.07.16 v 11:16

Nechci vám brát iluze, milí "mladí" přátelé, ale zeptejte se svých rodičů, prarodičů, příbuzných, známých, kteří si už užívají privilegia nechodit každodenně do práce, tedy jsou v důchodu, zda MAJÍ čas!
Odpověď je jednoznačná: Nemají!
Nechci rozebírat proč, spíš se mi v hlavě opakovaně válí a tlačí postoj Zuzany Navarové, kterou jinak téměř bezvýhradně adoruji, že beletrii přestala číst po dvacítce, protože do té doby stačila přečíst vše podstatné.
Opravdu s věkem kromě fyzické kondice slábne i touha/schopnost číst?

Moji rodičia sú v penzii a čítajú. Ale takisto nemajú toľko času ako si predstavovali, lebo vždy je treba niečo urobiť. Uvariť, upratať, nakúpiť, zacvičiť si, ísť k lekárovi, do múzea, na prechádzku, na návštevu. Akurát tá práca z toho vypadla, takže trocha času predsa len pribudlo.
Text příspěvku byl upraven 18.07.16 v 12:08

Ano, přesně semhle jsem směřovala. Ani v důchodě se nezmění celoživotní kontrast mezi naším očekáváním a realitou. Pozdravujte vaše aktivní rodiče, mají mé hluboké sympatie!
S.

Až zestárnu, taky chci být aktivním důchodcem, který ale vlastní kamenné novogotické sídlo.O jeho vlastnictví ale vážně pochybuji, sen je to ale půvabný :-)
Text příspěvku byl upraven 18.07.16 v 11:47

Až zestárnu ještě více, chtěla bych být schopná sebeobsloužit se a zachovat si aspoň zbytky jasné mysli. Jsem už z podstaty skromný člověk!
:-)

Mám to taky tak... ale stejně je to nádherný sen - a myslím si, že mnoha z nás.
Já takový podobný v sobě po celý život nosím, sice raději jen v mlhavých obrysech, protože realita je taková, že jsem si splnila pouze tu část, že mám byt plný knih. Ale jsou to moje milované spolubydlící, takže jsem vlastně spokojený člověk.
A sny ať si žijou vlastním životem, od toho tady přece jsou...
A pokud jde o ta omezení čtení ve stáří, tak mě nejvíce trápí postupně přibývající dioptrie :(

Já už jsem v tom důchodu. Mám chalupu - dům, kamenný, s krbovými kamny, ušákem a teď se pokouším získat nějakou krásnou knihovnu na svoje knihy, i když díky dioptriím jsem přešla na čtečku, kde si mohu zvětšit písmo. Částečně pracuji, ale do práce chodit nemusím a na čtení mám vážně více času než dříve. Nejkrásnější je, že si mohu sednout ven a číst. To se mi dříve málokdy podařilo. K tomu čaji či kávě bych přidala skleničku dobrého vína. Na léto jsem odešla z města a je mi tu s přírodou, kocourem a knížkami opravdu krásně.
Text příspěvku byl upraven 18.07.16 v 12:35

Mam krb, asi slušnú knižnicu, chýba mi k tomu more a hory. Kožené kreslo nemôžem mať - dve mačky a každá má strašne veľa pazúrov.

Makropulos: Jak jsem přečetla příspěvek, hned první slovo, co mě napadlo bylo: NÁDHERA (kterou Vám přeji).
Velké kamenné sídlo oželím, ale velký pokoj - v podstatě knihovnu - s krbem, hebkou kožešinou na zemi, pohodlnými křesly pro celou rodinu, stolkem pro kávu a konvičku s čajem, a především s krásnými dřevěnými skříněmi plnými knih, od historických románů a detektivek po encyklopedie, bych brala. K tomu rohovému zátiší s krbem bych přidala na další straně velké okno s výhledem do zahrady.

stafbul: kamenné sídlo, krb, obrovská knihovna to je všechno v pořádku. :-) Ale doporučené knihy obecně? To přece neexistuje. Lidé čtou různé žánry a vyznávají různé ideály. Někdo čte Harryho Pottera a někdo zase třeba Babičku.

Stafbul-zapomeń na to ,že budeš mít v důchodu víc času na čtení:-)!Taky jsem si dělala zásobu na důchod,ale nyní si zase raději půjčuju z knihovny-co mám doma,to mi neuteče-a co když(nedejbože)bych už do knihovny nedošla?Pak MOŽNÁ dojde na ty moje.Přeji Ti,abys byla vyjímka a toho času na čtení v důchodu měla víc,než my,co už nepracujem.

Po kamenném domě s krbem netoužím. Jsem už dlouhá desetiletí zvyklej na ústřední topení. Dal bych přednost dřevěnému domu s jakýmkoliv druhem topení, které nevyžaduje, aby člověk zatápěl a přikládal. Velká místnost jako knihovna, velká okna, velkej ušák, velkej bar - to by se mi líbilo. Ale v paneláku taky není zle.

No já nevím, my máme starej barák - půlmetrový zdi z bytelných šutrů a je tam pěkná zima, než se to vytopí, takže kamenné sídlo asi ne :-)
Jinak se ale ztotožním s R.E.M- velká dřevěná knihovna, krb, vyhřátý pokoj, kožešina na zemi , francouzské okno do kvetoucí zahrady a pohoda se skleničkou a knížkou... Nicméně na důchod? - přátelé, kde žijete? Snad si nemyslíte, že my budeme mít ještě nějaký důchod? Možná znáte ten úžasný přeposílací e-mail ( nesnáším přeposílací e-maily a z principu je nepřeposílám, ale tohle bylo fakt dobré)- tři babky , vysušené, rozklepané, skoro slepé, mžouraly do notebooku a bylo u toho napsáno - uzávěrka na mzdovce...Takže radši si kradu chvilky po odpolednách, a natahuji večery, což se ihned vymstí při ranním vstávání. jenže času je tak málo a báječných knížek tolik...

Máme, vlastně sestra má chalupu po rodičích. Když chalupu předělávala, tak kromě elektrického přímotopu a sporáku nechala, neb je strašně chytrá, postavit taky kachlová kamna v kuchyni a krb jak hrom, protože elektrika může vypadnout - a co potom. Krb je můj obzvláštní oblíbenec - víte, jak krásně se u něj čtou detektivky? Nebo Tři mušketýři? Knihovny sice nejsou podle všech stěn až do stropu, ale knih je tam fůra...

Tu sa to krasne sniva a este tak vo dvojici snivat, ked ti aj ta druha strana rozumie tak to uz by som si dala povedat ...

Já si podobný sen realizoval, v podkroví nad garáží si natáhl hamaku a postavil improvizovaný čajový stolek. Knihy mám tedy zatím jen na stole, ale knihovnička by se určitě uživila, asi kouknu v blízkém bazaru, mají tam nádherné kousky.
Po práci na zahradě zaskočím se na chvíli natáhnout, a zatímco se mi suší tabákové listy na zdi (slouží zároveň jako sušárna tabáku), čtu si.. Jediná slabina je, že jsem většinou ze zahrady tak stahaný, že zvládám číst komiksy s Kačerem Donaldem, ale ta pohoda je úžasná...

ta sušárna tabáku zní úžasně. čím ten tabák krájíš? máš na to nějaký stroj?
Vložit příspěvek