Třetí světová válka

DISKUZE » O knihách

evelinaevelina
evelinaevelina 09.03.2014 v 21:24

Pajonku, díky, jsi zlatý fond informací :-)

pajonek
pajonek 13.03.2014 v 18:37

....i naši se pochlapili v alternatívní historii - třeba
Ludmila Vaňková
Mosty přes propast času
Pozoruhodná science fiction s hlubokým historickým a filozofickým podtextem představuje čtenáři originální vize různých lidských světů. Román je poselstvím přes propast prostoru i času o možné velikosti člověka, dosažené beze zbraní, jen silou ducha. Potomci vyspělé lidské civilizace se střetávají s historií 16. století. Byla to doba zámořských objevů, ale také lovů na otroky a náboženské nesnášenlivosti. Hrdinové románu prožívají fantastické příběhy, ve kterých hledají své poslání, svou zakotvenost v obyčejném lidském životě i pozemské lásce mezi mužem a ženou. Dobrodružství srdce a ducha je vede k poznání pravdy o cizím světě, který se pro ně stal domovem.

pajonek
pajonek 13.03.2014 v 19:05

...další kousek
Neal Stephenson
Rtuť /Barokní cyklus/
V prvním díle trilogie představuje Neal Stephenson baroko jako kolébku současné technologické civilizace. Svět vysoké politiky 17. století je plný intrik a žádné významné rozhodnutí se neobejde bez šifrované korespondence. Ludvík XIV. využívá na versailleském dvoře služeb Černé komory a politické i ekonomické elity jsou nuceny se spoléhat na informace kryptoanalytiků. První část Rtuti popisuje příběh přírodního filozofa a puritána Daniela Waterhouse, který je svědkem skutečných historických událostí utvářejících moderní svět: u břehů Temže přistává Gottfried Wilhelm Leibniz se svým vylepšeným modelem Pascalova počítacího stroje, Isaac Newton se po objevu kalkulu zavírá v alchymistické laboratoři a John Wilkins pracuje na zdokonalení pansofického systému, kterému po smrti Jana Ámose Komenského hrozí zapomnění. Ve druhé části se král londýnských vagabundů Jack Shaftoe setkává s Elizou z Qwghlmu a přes třicetiletou válkou zničené Čechy se vydávají na cestu Evropou…

Bestseller Neala Stephensona získal cenu A. C. Clarka za rok 2004.

Text příspěvku byl upraven 13.03.14 v 19:07

pajonek
pajonek 07.04.2014 v 20:19

...chtěl jsem něco dodat do stovky - dvě nová knaufi - ale napřed něco sem
Ira Levin - Ten báječný den
Kvalitní thriller, který nás zavádí do mrazivě dokonalého světa zcela řízeného obrovským počítačem. Obyvatelé tohoto světa jsou označování pouze jménokódy a každý jejich pohyb je kontrolován skenery. Jeden muž se však proti této orwellovské variantě existence vzepře a spolu s několika druhy se pouští do údajně sebevražedné výpravy, jejímž cílem je zničit počítač, tvůrce jejich umělého ráje a příčinu jejich odlidštěnosti a duševní prázdnoty. Čeká je však šokující překvapení.
.....občas zamrazí v zádech

evelinaevelina
evelinaevelina 07.04.2014 v 23:01

Tvůj dnešní příspěvek je obzvláště lákavý , Pajonku. A to odtud, i ze "stovky". Ten báječný den mají v knihovně a Hoši z Brazílie - to asi skouknu, už kvůli Gregory Peckovi.
Takže - díky.

Roselunda 1928
Roselunda 1928 13.10.2014 v 17:08

Napsala jsem o ní muj 46tistránkový sloh :)

Poutnik8
Poutnik8 13.10.2014 v 18:23

Mě dost uchvátila trilogie od Jan Drnek jeho žáby jsou skvělé.

Orwell
Orwell 17.03.2015 v 15:51

Ahoj, téma je dost dost výživné co se týká autorů, neměl by ale někdo nějaké tipy na knihy pojednávající o současnosti ? Rád by jsem si přečetl buď něco ze spekulativní literatury nebo i nějaký příběh. Bylo by prima držet se reality ale nebráním se ani sci-fi.

Vlastně nevím jaký žánr přesně hledám ale chtěl by jsem nějakou knihu, která pojednává o současné, globální, jaderné válce a spíš než nějaké hrozně odborné knihy, nejrůznějších konzultantů (i když taky může být) kdo by koho napadl v jakých počtech a proč. By jsem něco o dopadu takové války na společnost, co můžou obyvatelé čekat a jak by takový svět vypadal.

Budu rád pokud někdo napíše nějaké zajímavé tituly :)

Text příspěvku byl upraven 17.03.15 v 17:00

pajonek
pajonek 03.09.2015 v 19:54

...jak už jsem několikrát psal, knihy z alternativní historie je můj konik.... dnes se podíváme na další
Nadvláda
Sansom, C. J.
Co kdyby se v roce 1940 nestal britským premiérem Winston Churchill, ale lord Halifax? Británie by rychle uzavřela mír s Hitlerem, odpovídá C. J. Sansom, a v roce 1952 by byla dávno v úplném područí Německa. A právě v roce 1952 začíná román Nadvláda. Pojem „druhá světová válka“ neexistuje, místo toho se říká „Dunkirkské tažení“ – a německo-sovětská válka se vede daleko na východě na frontě táhnoucí se skoro dva tisíce kilometrů. Z Británie se stal totalitní stát, britský tisk, rozhlas a televize jsou přísně kontrolovány, ulice hlídají násilničtí příslušníci Zvláštních pomocných sborů. Hlavní hrdina románu, vládní úředník David Fitzgerald, pečlivě zatajuje svůj židovský původ, protože britští Židé čelí stále větším omezením. V pozadí se skrývá Winston Churchill, který je vůdcem odboje. A v Birminghamu je v blázinci uvězněn vědec Frank Muncaster a s ním i jeho tajemství, které by mohlo navždy změnit rovnováhu světových sil. Pečlivě prostudované reálie toho, „co by bylo, kdyby“, dokreslují věrohodnost napínavých dobrodružství, špionážní zápletky i čtivost napínavě napsaného románu.

siena
siena 03.09.2015 v 20:07

Pajonku, mohla bych se zeptat, už jste ji četl? Já jsem zatím četla jeho historické detektivky a byla moc spokojená...

pajonek
pajonek 03.09.2015 v 20:13

...četl ... pokud ji nemám ohodnocenou, tak věz, že mi chybí ohodnotit určitě více jak 5000 knih
...takže ještě jednou - četl a líbila se mi. Otčina je sice o malinký chloupek lepší....ale to nehraje roli,...

siena
siena 03.09.2015 v 21:05

Já byla jen zvědavá na Váš názor, žádný fígl.
Díky, takže si ji nechám v pořadí:)

pajonek
pajonek 03.09.2015 v 21:29

sieno, moc toho nevím, ale pokud vím tak rád poradím...ale prosím tě - nevykej mi. kdejaká desetiletá treperenda mne tady posílá do kopru.....a ty vykáš. Vážím si toho, ale příště prosím TY

siena
siena 03.09.2015 v 21:51

Dobře:)

MartiusGray
MartiusGray 19.09.2015 v 08:01

Hele a co toto Leviatan od Scotta Westerfelda: Děj první knihy Leviatan, (dále je Behemont a Goliath)Co kdyby se ještě před první světovou válkou změnil chod dějin? Co kdyby Darwin objevil ve své době kouzlo "vláken života" a dokázal s jejich pomocí vytvořit nové živočichy a co by se stalo, kdyby několik zemí Evropy včele s Rakouskem zjistilo, jak zmechanizovat zbraně o kterých se nám může jenom zdát? Možná bychom potom i my mohli prožít stejné dobrodružství jako Deryn s Alekem...

Alek i Deryn si žili každý svůj poměrně poklidný život, osud tomu však chtěl jinak a tak rozpoutal směsici náhod, které jim měly proklát jejich odlišné životní cesty.
Pro Aleka se vše změní ve chvíli, kdy jsou jeho rodiče zavražděni v Sarajevu. Alek totiž není tak úplně obyčejný kluk, ale syn arcivévody Františka Ferdinanda, následníka rakousko-uherského trůnu. Alek musí s několika věrnými prchnout ze své země před vrahy svých rodičů, kteří se z cesty pokouší odstranit i jeho a to na palubě Hromovládce, bojového-industriálského-kráčecího stroje.
Deryn na začátku svého dobrodružství jistě netuší, jak ji babská povídačka "Na nebesích rudý nach, námořníky jímá strach" dokáže zamotat s jejím dokonalým plánem. Již od mala touží stát se členem vzdušné služby, jenže to má jeden háček, do služby mohou jenom chlapci. Deryn však něco takového nehodlá brát jako moc velkou překážku a z Deryn Sharpové se tak rázem stává neohrožený Dylan Sharpe.
Se vstupem do námořnictva je spjata i zkouška letu na Huxley, darwinovsky upravené medúze. Její let si ale dovolí přerušit bouře a jen díky Deryn, která neztratí hlavu, se i s létavcem nezřítí k zemi. Nebýt záchrany obří vzdušnou lodí, byla by Deryn bezhlavě unášena poryvy větru, takto se však ocitá na palubě Leviatana, s cílem pomoci splnit jeho tajnou misi...

Richie1
Richie1 19.09.2015 v 08:57

Až dnes jsem objevil tohle vlákno a protože mě alternativní historie také zajímá, chtěl bych poděkovat všem přispěvatelům, najmě Pajonkovi.
Některé z knih jsem již četl, jiné mám v pořadníku. Asi nejvíce se těším na Nadvládu od Sansoma, jehož historickou řadu z doby Jindřicha VIII. velmi oceňuji.

blackholesun32
blackholesun32 02.10.2015 v 10:52

Jáchym Topol - Kloktat Dehet, pripadne i Cesta do Bugulmy.

pajonek
pajonek 02.10.2015 v 19:56

Hořká setba
Ian Tregillis
Píše se rok 1939. Na straně nacistů se k boji chystají nadlidé, na straně Britů démoni. Co čeká obyčejného člověka, který se mezi ně připlete? Britského tajného agenta Rayboulda Marshe pronásleduje vzpomínka na Němku, kterou těsně před koncem španělské občanské války letmo zahlédl v barcelonském přístavu. Mrkala na něho jako stará známá. A do otvorů v lebce jí vedly dráty. Krátce po vypuknutí druhé světové války nasadí Třetí říše na zvláštní mise vojáky s nadpřirozenými schopnostmi.
Nadpřirozený příběh z alternativního dvacátého století, přes veškerou podobnost tak nepodobného tomu našemu, je prvním dílem triptychu, ve kterém si Otčina Roberta Harrise podává ruku s Alanem Moorem.
Druhá světová válka jak ji neznáme…

Vložit příspěvek