Další vydání této knihy - zobrazení názvu vydání
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
V souvislosti s knihou Kormidelník Vlnovský (Masterman Ready, or the Wreck in the Pacific) mě napadlo, že by bylo dobré zobrazovat názvy vydání u dalších vydání této knihy. Například tato kniha vyšla pod různými názvy a dokud si nerozkliknu vydání z daného roku, tak daný název neuvidím.
Miloslaw Wlnowský, Bremský kormidelník, 1846
Kormidelník Vlnovský aneb záhuba lodi Pokojný, 1942
Miloslav Vlnovský, 1948
Kormidelník Vlnovský, 1955
Kormidelník Vlnovský, 1970
Ztroskotání Pacifiku aneb Kormidelník Wlnovský, 1970
Zajímalo by mě, jak ostatní řeší vkládání knih ve slovenštině a češtině do DK. Narazil jsem na tento problém u Lizy Markland. Dostala se mi do ruky její kniha Exploze, chtěl jsem ji přidat, protože v seznamu jejích knih nebyla. Po zadání názvu se ale objevilo hlášení, že již je vložená. Kliknul jsem na ni, a přes položku Vydání jsem zjistil, že je vložena jako jedno z vydání pod slovenským názvem Atentátnik. To je dost nepřehledné, zvlášť když vyobrazení obálky je tak malé, že skutečný název jednotlivých vydání leckdy nelze přečíst.
A vůbec je otázka, jak postupovat při vkládání stejných knih v různých překladech pod různými názvy? Ještě třeba u V. Huga je obecně známo, že Ubožáci = Bídníci, ale co u mnoha jiných případů? Nikdo z nás není chodící encyklopedie... Jsou na to určena nějaká pravidla, nebo by stálo za úvahu to teprve řešit? Dík za každý nápad!
Různá vydání stejné knihy (i pod různými názvy) se slučují k sobě pod jedno z vydání. Pravidla pro to nejsou, ani nemohou být. Samozřejmě, že nemůžeme u každé knihy vědět, pod jakými všemi názvy vyšla ať už v češtině, nebo slovenštině. Ale často se najde někdo, kdo to ví - další názvy knihy - a upozorní, že jde o vydání téže knihy, a sloučí se dohromady.
Vodítkem by taky mohl být originální název knihy, který by měl být u všech různých názvů českých a slovenských vydání stejný.
V seznamu knih u jednotlivých autorů se zobrazuje každá kniha jednou (i kdyby pod ní byly sloučeny další, s jinými názvy). Pro ověření, jestli už tu kniha je, je lepší zadat si její název do vyhledávače.. aspoň takhle to dělám. A pak je tu ta další pojistka, o níž tenax píše - upozornění při vkládání knihy, že už tu kniha toho názvu u daného autora existuje.
Možná by nebylo na škodu pouvažovat o tom, že by se pod názvem knihy menším písmem uvedlo něco jako:
vyšlo také pod názvem ....
a napsat tam alternativní názvy. Sice je to teoreticky dohledatelné pod vydáními, ale už jsem se setkala i s tím, že někteří kolegové čtenáři takové knihy zaregistrují a marně je hledají jako další dílo, protože je vůbec nenapadne se na záložku vydání podívat.
Vložit příspěvek