Jedna kniha ve více vydáních/verzích
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
Naias: hodně potřeb málo reakcí. To znamená, že svoje obavy napsat nemůžu? Jako vážně? Nemůžu?!
Když se nad tim zamyslim a šlo by to pak by jeden člověk měl třeba 2 vydání jedný knihy i v Přečtených a všude by to zkreslovalo čísla.. že daná kniha by byla v přečtených 400 x jenže ve skutečnosti by byla přečtená pouze 370 uživateli který si četli po dvou vydáních ... taky myslim že valná většina uživatelů má každou knihu jen jednou
Ak má knihu v prečítaných 370 užívateľov, neznamená to, že ju čítalo 370 užívateľov. Znamená to, že ju čítalo 370 užívateľov, ktorí si ju dali do prečítaných, a ďalších niekoľko desiatok či stoviek, ktorí si ju tam nedali. To, koľko užívateľov má nejakú knihu v niektorom zozname, nič nevypovedá o skutočnosti, len o tom, ako si užívatelia robia záznamy. Úprimne povediac, nechápem, že tým číslam niekto prikladá váhu, veď sú čisto informatívne.
že ... "všude by to zkreslovalo čísla" ???
Vezir, doporučuji vám zapomenout na nápad, že ta čísla, která tady na DK jsou ( o čemkoliv - o knihách, počtu uživatelů, ...) jsou přesná, objektivní a něčem vypovídající.
A argumentovat tím, co má "valná většina", mi přijde docela pošetilé - když valná většina zdejších čtenářů nemá ve své knihotéce ani jednu jedinou knihu edice Antická knihovna (což je prazáklad všeho vědění, písemnictví, umění ..), tak to značí, že ty knihy mají být smazány?
Odvolávání se na potřeby "valné většiny" - doufala jsem, že to už v v této zemi neuslyším.
Text příspěvku byl upraven 18.10.18 v 09:02
Co se týče přečtených bych uvítal jejich rozdělení do dvou položek. První přečteno od registrace uživatele na DK. Druhá přečteno před příchodem uživatele na DK. Od registrace se snažím pokud jsem toho jen trochu schopen každou přečtenou okomentovat. Knihy které jsem četl před lety jsem komentoval jen u pár titulů u kterých nehrozila záměna například mezi různými knihami téhož autora. Šlo zvláště o těch několik málo, na které jsem se opravdu dobře pamatoval a patřily mezi ty jichž jsem si nejvíce vážil. Rád bych si jako přečtené označil i druhou, třetí ligu, knihy, které jsem přečetl před registrací na DK, relativně dobře se na ně pamatuji, a nepatří mezi moji padesátku až stovku nejoblíbenějších. Zpravidla je komentovat nehodlám. Zčásti bych si je troufl hodnotit, zčásti ne, rozhodně bych se ale snažil každou z nich opatřit soukromou poznámkou, která by mi umožňovala zachytit dojmy, které mám s knihou spojeny.
Ano, prosím. Tohle bych nutně potřebovala taky! Je to tu vypsáno přesně tak, jak to cítím i já. U některých knih mám více vydání, a strašně ráda bych v tom měla přehled! Tato stránka mi opravdu funguje jako moje knihovna, ale prostě mi ty počty pořád neseděj, a je to přesně tím, že si zde nemohu přidat všechna vydání. A už moc dlouho přemýšlím, že to sem napíšu a ono to tu už je. Moc děkuji za příspěvek a doufám, že nám to vyjde. :)
A myslím to tak, že mám třeba několik vydání "Babičky", třeba, jedna má obrázky, jedna ne, další je zkrácená a tak.. mě by se líbilo, když už si jí musim najít ve "vydání", měla možnost škrtnout si tam že právě čtu toto vydání. A né, že již mám přečteno. Což o to, komentář mi stačí napsat jeden k vícero vydáním, stejně obsahuje většinou vše, co mě k tomu napadne. A pak, kdybych si třeba na "Babičku" najela ve vyhledavači, tak bych v seznamu viděla přesně ta má vydání, která vlastním. A tím bych měla větší přehled o tom, co vlastním. A taky by se tím mohlo vyřešit to, že když nějaké vydání sháním, a mám ho v kolonce "Chci si koupit", chodí mi emaily na bazar, a já až po odkliknutí zjistím, že to vydání není vydání, které sháním.. samozřejmě ale to byl dobrý tah, s těmi emaily, za to jsem moc ráda, jen vždy když chci nějakou knihu, prostě toužím po jednom určitém vydání, a tenhle krok by nám, kdyby nás bylo víc, usnadnilo práci. Tak snad. :)
souhlasím, mám pár knih ve více vydání a jelikož si to můžu dát do knihotéky pouze jednou, nemám pak v menu přesný počet knih, co mám doma...
Pokud vím, tak zejména Babičky, Robinsoni a Tři muži jsou v mé knihovně přinejmenším ve třech různých vydáních.
tak to je mrzute, ze tolkokrat ta ista poziadavka a tak dlho nie je ochota ju riesit?
Nie som tu dlho, ale jedna z prvych funkcionalit, ktore mi chybaju, je to, ze sa nedaju zaradit do vlastnej Knihovny viacere vydania toho isteho titulu. Su proste tituly, z ktorych mam 4-5 vydani a verte, ze sa lisia...
Bohužel. Už před šesti lety si uživatelé tuto změnu přáli. A nic. Zkrátka pokud mám třeba dvě různá vydání - fyzicky, chci je mít logicky i v knihotéce dvakrát. To stejné pokud za jeden rok přečtu jednu knihu víckrát. To je problém hlavně u statistik. Když budu číst jednu knihu dokola, přečtu stovky stran, ale statistiky nebudou sedět. Takže mi pak nesedí ani počet přečtených knih. Objevilo se zde spousta různých nápadů, ale kdo si pamatuje "boj o povídky", obávám se, že už rezignoval... Uživatelé mají s databází praktické zkušenosti, které Dan nemá a asi to nedokáže pochopit. Kdyby Dan ty zkušenosti měl, tak by praktickou použitelnost databáze nezhoršoval.
Dobrý den,
jak to myslíte, že nemám praktické zkušenosti s Databází? Vždyť ji používám úplně stejně jako vy. :-)
Nevím, jak potom udělat to, že když nyní v detailu knihy najedete na "Přidat do mých knih", hned vidíte fajfku v těch seznamech, kde knihu máte zařazenou.
Pokud by se dalo přidat do seznamů více vydání, tohle by udělalo strašný hokej. Najel byste na to tlačítko a viděl, že v Přečtených knihu nemáte, přitom byste ji tam měl, ale v jiném vydání, které má třeba stejnou obálku... To by strašně mátlo uživatele...
Dan: Zdravím. Myslím to tak, jak říkám. Něco velmi jiného je DK programovat a inovovat a něco jiného je čistě praktické používání. Používám DK řekněme přes hodinu aktivního používání každý den. Mám 200 oblíbených uživatelů a každý den sleduju jejich aktivitu. Tak jako sleduju komentáře u několika tisíc knih a asi 30 diskusí. Ty jen čtu a nepřispívám tam. Každý den mám zhruba 70 různých notifikací a k závěru dne projedu aktivitu uživatelů, což někdy bývá třeba 10 stran. Tak jako mám vytvořených 54 seznamů, které aktivně používám.
Takže každý den objevím třeba 20 knih. Protože mě u nich zajímají komentáře a diskuse, tak to obnáší zatrhnout obě zatržítka. Kdysi byly obě spolu a pak přišla "úžasná" inovace dát každé do svojí vlastní záložky. Tuto inovaci jsem pochopil jako snahu, aby lidé diskuse u knih nepoužívali. Když totiž někdy narazím na 40 knih, tak musím kliknout na každou knihu, zatrhnout sledování komentářů a pak jako idiot kliknout na záložku diskuse a zase zatrhnout... 40 zbytečných kliknutí a načítání stránky navíc. A to je právě to aktivní používání. Zde se jednoznačně jedná o změnu k horšímu. Smysl by dávalo kdyby obě zatržítka byly jak u komentářů tak i u diskuse...
Na tuto inovaci jsem si samozřejmě okamžitě stěžoval, ale bez reakce...
Další je nedávná věc a to omezení počtu hodnocení oblíbených uživatelů. U spousty knih mám nyní 5krát 5 hvězdiček což je absolutně k ničemu. Protože sleduju 200 uživatelů každý den, znám zhruba jejich vkus. Takže u knihy jsem viděl hodnocení mých oblíbených a mohl jsem usoudit jaká kniha asi je. Teď je pod Hodnocení oblíbených zbytečné tlačítko, na které když kliknu, tak se zcela zbytečně otevře další stránka, kde jsou uživatelé po 5 na řádce. Takže vizuální vyhodnocení knihy už není možné.
To vážně nejde udělat funkce v jQuery, aby když na to tlačítko kliknu, tak se "vysunulo" i hodnocení dalších uživatelů BEZ otevírání další stránky? V jQuery by to bylo na pár řádek a bylo by to dokonalý. Zachoval by se současný stav a pro magory jako jsem já, by šlo efektivní zobrazit zbytek hodnocení oblíbených uživatelů.
Dan: Je jasné, že implementovat takovou změnu by byla výzva. Osobně se mi zdá schůdné každé knize dát novou proměnnou a to počet přečtení. A každé přečtení by mělo své datum od do. Takže bych si knihu dal do přečtených a počet proměnných by zajistil, že by v přečtených mohla být vícekrát, protože každé přečtení by mělo své datumy. Podobným způsobem by snad šlo zajistit mít více vydání jedné knihy v knihotéce. Chápu, že tento zásah by byl docela náročný, ale uživatelé by ho zjevně uvítali.
Určitě by to šlo nějak vymyslet. Každopádně díky moc za reakci a přeju hezký den :)
Eldar80
Souhlasím. Před chvilkou jsem do "Pár nápadů na vylepšení webu" vkládal následující příspěvek. Protože cítím souvislost, vkládám jej i sem, tam jej nejspíše později smažu.
V každém případě bych uvítal, kdyby v případech, kdy ke knize napíši hodnocení, komentář, či diskuzní příspěvek, nebo pokud jsem knihu sám vložil, či některý z jejích údajů upravil, nebo když jsem zaškrtl, že mám zájem o veškeré další informace o ní, tak kdyby ve všech těchto případech mi přicházela upozornění, že se cokoliv tak či onak změnilo.
Myslím si, že by se to mělo přidat zvlášť (s popisem např. v anotaci). Taková limitovaná vydání tu už máme např. u komiksů....
https://www.databazeknih.cz/knihy/stinadelska-trilogie-komiks-tajemstvi-velkeho-vonta-komiks-limitovana-edice-149468
Každá současná limitka nemá jiné isbn, třeba tady jsou tři knihy, jiná obálka, jiný náklad, stejné isbn. A te to správně, taky to byl velký boj (!), aby tady knihy byly všechny leč se stejným isbn, ale jinou obálkou. Neměla bych strach ze smazání duplicity, ale že to někdo spíš sloučí. Příklad zde:
https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/znovuzrozeni-hrdinu-dc-aquaman-4-na-dne-419619
Text příspěvku byl upraven 30.11.19 v 19:32
E. Wizerez: není zač :)
Jo, jo, pokud vydání máte víc, lze zadat jenom jedno a potom se to řešit soukromou poznámkou....
E. Witerez: :( jako pouhý uživatel mohu reagovat jediným způsobem. Tj :(
Vložit příspěvek