Komentáře vs. Diskuze
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
Asi jsem přišel pozdě, když už tam zbyl jen jediný komentář se strohým "Kniha se mi líbila".
Aiwa, tvůj psychoanalytický rozbor je tak skvělý, že už jen pro něj to stálo za to!
Každopádně, citované "kometáře" zbavují každého moderátora dilematu, zda je ponechat v rubrice Komentáře, nebo spíše přesunout do Diskuse - to je bez diskuse, že? Ať budou přesunuty nebo ponechány, jsou všude "oživením".
Jenomže uživatelka šla do sebe a protože nezabloudila, tak vše smazala. A máme po zábavě...:-)
To je smůla! Opravdu - jak jsem psala, bylo to oživení. Pamatuji si - mám doma i knihu grafických básní V. Havla, toto bylo něco na ten způsob. Dobře to dekódovala Aiwa.
Komentáře jsou skvělý nápad a pro mě bývá příjemné a často poučné je pročítat. Ale už mě napadla otázka, proč jsou tak málo využívané diskuze u knih. Je důvodem jejich "neviditelnost"? Nebo uživatelům už přijde zbytečné psát kromě komentáře i příspěvek do diskuze?
R.E.M., dovolte mi menší rýpnutí a neberte ho, prosím, ve zlém:
komentáře: 39
diskuze u knih: 0
Už jste si sama na otázku odpověděla?:)
Text příspěvku byl upraven 28.11.14 v 21:16
Ke psaní příspěvků do Diskuse: sama jsem jich několik napsala, většinou zůstaly bez odezvy. To si však nestěžuji, protože když se občas podívám na ty "diskuse", kde je hodně příspěvků, tak vidím, že obyčejně o žádnou diskusi nejde a každý pokus se dřív či později zvrhne v osočování, osobní napádání, výsměch, kádrování. Velice převelice mě ty "ideologické boje" překvapují zejména u vysoce vyspělých, sečtělých čtenářů /-ek, kteří a které by snad už z těch stovek knih mohli/-y vědět, jak jsou všechny ideologie a režimy pomíjivé, dočasné, nehodné obětí a hádek ...
Text příspěvku byl upraven 28.11.14 v 22:05
Já už jsem se naučil diskuze u knih anebo ve fóru ignorovat, protože to nemá cenu. Když někdy na něco narazím, jak píše Koka, musím se tomu začít jen smát...
Text příspěvku byl upraven 28.11.14 v 21:51
Siena: Párkrát už jsem se chystala napsat příspěvek do Diskuze a pak jsem to vzdala. Právě z toho důvodu, že jsou Diskuze takové mrtvé. Přemýšlela jsem o tom, že možná je zbytečné tam psát, příspěvku si nikdo nevšimne, nepřečte si ho, neobjeví se žádná reakce.
Proto mě zajímaly důvody ostatních uživatelů.
Text příspěvku byl upraven 11.02.21 v 09:21
No, ale když si to řeknou všichni, R.E.M., tak mrtvé zůstanou...Já bych se nevzdávala...:)
Koka, LordeS., chápu, sama jsem vinna, jsem v takových "namočená". Někdy to prostě nejde jen tak přejít:( Pochybnou omlouvou by pro mne mohlo být, že vyspělá, sečtělá zdaleka nejsem:)
Text příspěvku byl upraven 28.11.14 v 23:26
Někdy člověk prostě neovládne své nízké pudy a zapojí se ve stylu hesla : Ať jsem bit, jen když se peru! Jinak souhlasím se sienou, zejména s posledními větami.
Siena: A přiznám se nejen ke svému váhání, ale i k plánu zkusit oživit diskuze ke knihám. Určitě nejsem první, už to zkoušeli přede mnou. A zatím... Výsledek vidíme sami. :-)) Možná by pomohla speciální rubrika Diskuze (ke knihám - jmenovitě) přímo v Diskuzi. Tak aby se nemuselo zakládat vždy nové vlákno, ale automaticky se objevily poslední příspěvky v Diskuzích přímo u knih, seřazené podle názvů knih.
PS: Vím, je možné si nastavit upozornění. Ale kdo z nás má upozornění ke všem, třeba i stovkám, knih, které četl.?
R.E.M.: Možná jsem naivní, ale nepřestala jsem věřit, že trpělivost růže přináší...a UŽ 2x jsem byla v diskusi u knih vyslyšena:)
Nejsem si jistá, jestli by je Váš návrh pomohl rozproudit. Poslední můžeme rozkliknout hned na úvodní stránce a také žádná sláva. Naučila jsem se s přidáním knihy do knihotéky, či když mne nějaká kniha zaujme, automaticky poznačit i sledování komentářů/diskuse.
Možná by přesunutí obsahu, který není hodnocením, z komentářů do diskusí napomohlo jednoduché upozornění nad výpisem komentářů. Něco takového:
Komentáře jsou určeny pro ohodnocení a vložení vašeho názoru na knihu. Pokud máte zájem o knize či sérii více diskutovat, dotazovat se na další informace např. o plánovaném vydání, odkazech na další informace, ukázky, bonusy apod. využijte diskuze.
a pořádně to barevně zvýraznit.
+ Neškodilo by přerovnat taby. Třeba takto: komentáře, diskuze, zajímavosti, recenze, vydání, bazar
@rafej: Já si pamatuji, že to někde bylo uvedeno ("komentář je názorem na knihu" atd.), když člověk zaklikl přidávání nového komentáře. Nicméně jsem to už delší dobu nezaregistroval.
Text příspěvku byl upraven 13.12.14 v 14:22
Možná, že to vyskakovalo jako upozornění při přidávání komentáře u výpisu komentářů. Už si to přesně nepamatuji.
Problém je, že knihu lze ohodnotit i jinde - např. při přesunu z rozečtených a tam už se toto upozornění nezobrazí.
Navíc by asi pro některé uživatele neškodilo rovnou nabídnout alternativu - příspěvek do diskuze, protože si té možnosti vůbec nemusí všimnout nebo být vědomi.
Ale je to pro Danielsona další práce a složitost navíc, protože by se muselo přizpůsobit rozhraní nejméně na 3 místech. Navíc nabídněte uživatelům možnost výběru mezi přidáním komentáře a diskusního příspěvku a s určitostí se najde dost lidí, které to bude plést.
Takže úpravu rozhraní nechám na zvážení Danielsonovi. Sama mám s takovými dilematy spoustu zkušeností, takže pochopím, pokud do toho nepůjde.
Ovšem pár vět s upozorněním na možnost přidat diskusní příspěvek místo komentáře nikoho nezabije, to není žádný velký zásah a přidaná hodnota je velká.
Ani tohle nebude komentář, že?
http://www.databazeknih.cz/knihy/natasa-239776?c=all#c262884
Hlavně, že je tam odkaz na koupení, ale obálku už nepřidá. Jak pokrytecké.
Text příspěvku byl upraven 16.02.15 v 19:25
Už tu obálku přidal, a také umístil svoji reklamu do vlákna hledajícího zapomenuté knihy :))) O, jak průhledné !!!
Ach, tak to se LordeSnape omlouvám. Když jsem viděla, že "cervenenebe" se v jediném, dnešním dni na DK přihlásil, jedinou - tuto knihu sem vložil, jediný komentář k ní - reklamu na zdroj prodeje této knihy sem vložil, jediné hodnocení - samozřejmě 5-hvězdičkové jí udělil a ještě se i přimotal do jiného vlákna s poukazem na tuto novinku, no tak jsem myslela, že to dotáhl do naprosté "dokonalosti" a vložil i tu "invenční" obálku. No tohle?!
A co teprve tohle: http://www.databazeknih.cz/knihy/hlas-zeny-223751 - janicka0794 si dala tu práci a přidala odkaz snad ke všem knihám oné autorky bez fota a životopisných údajů
Vložit příspěvek