Odznaky

DISKUZE » Nápady na vylepšení webu

Nermal
Nermal 01.08.2024 v 16:26

Ještě k příliš mnoha pětihvězdičkovým komentářům. Pokud si vybírám ke čtení jen žánr, o kterém vím, že mě bude bavit, může se lehko stát, že bude pět hvězdiček standardem (=přesně tohle jsem chtěl číst) a tři hvězdičky budou příznakem mého zklamání (=není to ono, co jsem očekával). Odpad mít prakticky nebudu, protože se mu programově vyhýbám. I když někdo jiný, komu se mnou čtený žánr nelíbí, by dal třeba s bídou dvě hvězdičky. Proto považuju hvězdičkování za silně subjektivní způsob hodnocení. Také má většina knih v průměru mezi 70-90 procenty, 20 či 30 a méně procent se prakticky nevyskytuje.

Janadvorackova
Janadvorackova 01.08.2024 v 17:16

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Terva
Terva 01.08.2024 v 21:43

Corso
Mě jedna uživatelka upozornila, že prý mám spoustu knih , které jsou ve čtenářské výzvě. Já to nikdy nedělal. Ale když jsem se podíval, tak jsem zjistil, že jsem nepřímo splnil asi čtyři nebo pět výzev :-) Tak že výzvu jsem nedělal, ale teď jo a dávám do ní jen knihy, které jsem dobrovolně četl. A pravda, dvě knihy mají ode mně odpad, ale to bylo před výzvou i odznaky.

Terva
Terva 01.08.2024 v 21:44

Mám pocit, že můj průměr hodnocení je asi 70% Ale já toho mám strašně moc ohodnocenýho a z toho se dělá statistika blbě a dlouho :-)

mi-nul-o
mi-nul-o 02.08.2024 v 07:32

Já si čtenářskou výzvu tuním tím, že se tam snažím dávat knížky s co největším počtem hvězdiček, idealne ty, kterým jsem dala 5*.
Většinou jen vybírám z těch, co už jsem přečetla. :)

tatjana1737
tatjana1737 02.08.2024 v 08:44

Dokud jsem teď ze zájmu nekoukla na profil jedné uživatelky, ani jsem netušila, že odznaky byly zavedeny. Proto jsem vstoupila do této diskuse, abych zjistila, oč vlastně jde a proč to tu je. Po pročtení příspěvků nejsem tak příkrá, jak bych impulzivně byla - za mě odznaky potřeba nejsou, nemám potřebu se za nimi honit a pokud by někdo tuto potřebu měl, považuji to za divné :-). Souhlasím s tím, že postavit vedle sebe odznaky letitého uživatele a nováčka může působit nefér. Na druhou stranu je to forma statistiky a ty tu byly - sama jsem je tedy odhalila relativně nedávno, protože jsem neměla potřebu zjišťovat, kolik přečtených knih / stránek mám za rok / měsíc / den, dokud jsme se o tom nebavily v jedné skupině na Modrém koníkovi :-). Těm, kteří odznaky podobně jako já nepotřebují, bych řekla, ať je berou jako "nutné zlo", stejně jako jiné další funkcionality webu, které jsme třeba nechtěli a jsou, a zase na druhou stranu jiným uživatelům třeba vyhovují a vítají je. Pro někoho odznaky mohou být motivací pro jejich získávání, pro jiného rychlým pohledem na jiného uživatele, jak si vede a jestli prozkoumat jeho profil a komentáře, každý si z toho asi odnese to svoje a kdo tam nic nevidí, ten si neodnese nic a bude to dál přehlížet :-).

Co se délky komentářů týče, souhlasím s tím, že výkřik "hesky napsané" mi toho o knize moc neřekne, a já sama patřím mezi ty s dlouhými komentáři, což mi bylo i jednou spřátelenou uživatelkou vytčeno. Argumentovala jsem, že komentář píšu hlavně pro sebe jako formu čtenářského deníku, a pokud to někoho osloví, ke knize motivuje nebo s tím bude souznít, je na něm, jestli si to pročte, opalcuje nebo jinak zareaguje. Z tohohle pohledu jsou tedy legitimní i komentáře "wow", které si třeba ten daný uživatel píše pro sebe a v tu chvíli ho nenapadne, že jiný, knihy neznalý čtenář, který baží po nějakém doporučení nebo se o knihu zajímá, z toho moc mít nebude. Kdo komentář bere jako doporučení pro ostatní, toho bude štvát komentář dlouhý i ten krátký. Opět je to věc osobního vkusu a asi to nejde plošně nařídit, protože se nejde zavděčit 100% všem.

Terva
Terva 02.08.2024 v 10:58

tatjana1737
Když se podíváte na svůj profil, tak se tam například dočtete: Čtenářská výzva, Doporučuji, Knihotéka, Vlastní seznamy, Bazar a tak dále. Odznaky jsou jen takové zpestření toho, co tu vlastně jakýkoliv uživatel dělá a dělal. A když něco nedělal, třeba ho odznaky postrčí zase dál. Mají vlastně jen za úkol zvýšit aktivitu na Databázi. U mě se to povedlo. Například za dva dny jsem doplnil komplet odznaky za Štítky a Podobné knihy. Nechápu, proč se tomu bránit. A souhlasím s tím, že když se mi odznaky nelíbí, tak ať je nechám žít si vlastním životem.

Terva
Terva 02.08.2024 v 11:08

mi-nul-o
To já zase vlastně nedělám, abych vkládal nejvýše hodnocené knihy do Výzvy. Beru ty, které mám přečtené, bez ohledu na hodnocení. A někdy to byl i odpad, nebo o trochu víc hvězd. Nechce se mi číst kvůli Výzvě knihu, o kterou vlastně nemám zájem. I když Výzva je právě proto, aby si čtenář rozšířil obzory. Jenže tím rozšířením hrozí riziko, že se kniha nebude líbit a pak člověka mrzí, že si raději nepřečetl něco ve svém žánru.

Text příspěvku byl upraven 02.08.24 v 11:09

mi-nul-o
mi-nul-o 02.08.2024 v 11:15

Terva: Nejvýše hodnocené ne podle žebříčku, ale ty, kterým jsem dala co nejvyšší hodnocení já sama. :) Ono je to pak o dost těžší, natrefit na knížku, která splňuje dané téma a navíc se mi opravdu líbila. :)

Terva
Terva 02.08.2024 v 11:23

mi-nul-o
Já jsem to tak pochopil. Osobní hodnocení - to taky dělám.

Corso
Corso 02.08.2024 v 11:27

Knizna vyzva je primarne o tom rozsirovani obzorov, o vytiahnuti citatela z jeho "komfortnej" "zabehnutej" zony. No mina sa to ucinkom u ludi ako som ja, co maju vzdy ten rad "caka ma na precitanie" ohromne dlhy. Skratka ano, mam ho dnes uz tak dlhy, ze je to s knihami co by som este napr. znova chcel precitat, presahuje urcite cez dve stovky. Este na zakladke, ako maly citatel, som mal uz taky stvos kniziek na nocnom stoliku, ze toto idem citat, pekne zaradom. A uz vtedy mal od 3-10 knih. A ked som na ne pozrel, tetelil som sa blahem a ocakavanim. No a teraz... v nedelu prave... mam 50 rokov. A je mi uz jasne, ze clovek do toho zoznamu pridava vacsim tempom ako stiha citat. Dnes je ten komin knih vysoky na tretie poschodie panelaku. Teda keby som tie knihy chcel nastavat na seba. Preto nepotrebujem citatelsku vyzvu. Samozrejme, inspirujem sa tym co citaju moji oblubeni tu na DK. Je to nekonecny pretek pohanany zvedavostou, skor teda plniaca sa priehrada knih s malou odtokovou dierou.
A nie, v mojom zozname "chystam sa precitat" tu nemam poznacenu ani desatinu toho mnozstva. Momentalne tam je... pozeram... len 37 knih. Tam si znacim prave tie mne nezname tipy na knihy, inak by som na ne do druheho dna zabudol.

Text příspěvku byl upraven 02.08.24 v 11:32

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 02.08.2024 v 11:55

Trochu se nám tady kříží vlákna, ale to bylo jasné už od začátku, takže je to jedno. Tudíž tu otázku napíšu klidně sem...
Ono se někde řeklo, jak má člověk vybírat knihy do výzvy? Ono se někde oficiálně řeklo, že se výzva má brát tak: "Teď si rozšířim obzory, tím, že zkusím něco nového!" Výsledkem je jenom to, že King, Austen a Murakami mají najendou kopec špatných hodnocení. Nikde není oficiálně řečeno, že pokud člověk čte své normální knihy, a zjistí, že mu tam něco sedí, tak si to tam nemůže dát, protože potom to není "výzva", ale "jenom čtení".
Každý si to vede po svém. Ale nejvíc fascinují je na tomhle všem ta zásadní věc: co by mělo být a jak by to mělo vypadat mají většinou právě čtenáři, kteří se výzvy nezúčastňují. Na začátku výzvy toho bylo fakt hodně. Jsem ráda, že je to už asi přestalo bavit :)

Text příspěvku byl upraven 02.08.24 v 11:55

Terva
Terva 02.08.2024 v 11:59

Lenka.Vílka
No, zas tak moc se tu vlákna nekříží. Čtenářká výzva je součást Odznaků.
A díky odznakům jsem se do Čtenářské výzvy pustil. Tak snad v tom neudělám moc velkej b...inčes.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 02.08.2024 v 12:51

Terva: líbí se mu tvůj pozitivní přístup nováčka v diskusi :) ono se to stejně vždycky dostane na stejné místo ke svaté trojici, ať se vlákno jmenuje, jak chce: palcová mafie, jak by měly vypadat komentáře druhých a jak má člověk brát výzvu.
A ani do jednoho z toho tomu druhému v podstatě nic není...

Terva
Terva 02.08.2024 v 12:57

Lenka.Vílka
Jednou jsem někde napsal, že znám uživatele, který prostě nedokážou napsat větší komentář než jedno slovo nebo větu. A to je výkon, který se má ocenit palcem.
Diskuzní harcovník jako ty nikdy nebudu. Nechci ti lézt do zelí.
Neboj. Ještě 273 příspěvků a už zase mizím :-) :-) :-)

Text příspěvku byl upraven 02.08.24 v 12:59

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 02.08.2024 v 13:02

Terva: souhlas, stačí jenom tolik, abys dostal nejvyšší odznak. Mise poté splněna! :)

Terva
Terva 02.08.2024 v 13:08

Lenka.Vílka: Jasan :-) Ale je to dlouhodobé. Tolik příspěvků nedám ani za rok. Musel bych přestat číst knihy a jen se potloukat po diskuzích . . .
Tak že Odznak za diskuze řadím nějak na úroveň Bazaru, Koupených knih, Přivedených uživatelů a možná i Přidané knihy - to mi moc nejde :(

mi-nul-o
mi-nul-o 02.08.2024 v 13:10

Terva: Ehm ehm.. A proč tak prahneš po získání odznaků?

Terva
Terva 02.08.2024 v 13:22

mi-nul-o
Vlastně ani nevím. Už od zavedení odznaků jsem měl 35/64 a to jsem ani netušil, že někdo něco takového zavede. Tak jen zkouším, zda je možné získat 100% odznaků. Otevírá to nové zkušenosti a možnosti. Prostě mě to baví. A nebo jsem nemocnej soutěživostí?
Ale během toho jsem třeba zjistil, že bych klidně u některých odznaků dal vyšší míru dosažení.

Anakonda1969
Anakonda1969 05.08.2024 v 15:12

Terva: Já se tedy za odznaky moc honit nebudu. A mám spíš pocit, že by měli být v profilu trochu níže. A díky za přidané knihy do mého otevřeného seznamu. Tedy, byl otevřený, ale už je v něm tolik knihy, které nemám ani šanci přečíst, tak jsem jej prozatím uzavřela. A doufám, že někdy dostanu alespoň další odznak za hodnocené, komentáře nebo doporučené. To jsou asi nejjednodušší odznaky pro mou maličkost

Text příspěvku byl upraven 05.08.24 v 15:18

Terva
Terva 05.08.2024 v 15:17

Anakonda1969

Osobně si myslím, že kdo chce odznaky získávat, bude to dělat. Kdo nechce bude jen postupně někam něco přidávat a pak uvidí, kde mu nějaký ten odznak naskočí. U vás třeba první odznak za deset příspěvků do diskuze - ještě devět :-)
A díky za otevřený seznam. Opravdu nebylo lehké najít uživatele s otevřeným seznamem.

Text příspěvku byl upraven 05.08.24 v 15:19

Anakonda1969
Anakonda1969 05.08.2024 v 15:21

Terva: Asi je nebudu cíleně vyhledávat, ale budu po nich pošilhávat :-)
Existuje někde nějaký seznam uživatelů, kdo má nejvíce odznaků?
Už jen 8?

Terva
Terva 05.08.2024 v 15:27

Anakonda1969

Já je taky nevyhledával, ale když je tu admini aktivoval měl jsem jich už docela dost.
V řebříčcích nic takového není. A jest-li je někde jinde to netuším. Možná mám někdo poradí . . . Ale je to dobrá myšlenka - udělat řebříček uživatelů s nejvíce odznakama. Asi to navrhu.

Anakonda1969
Anakonda1969 05.08.2024 v 15:39

Terva: Když chci tedy zjistit, kolik kdo má odznaků tak musím jen přes konkrétní uživatelaký seznam - chápu dobře?

Terva
Terva 05.08.2024 v 15:44

Anakonda1969

JOP. A aby to člověk nezapoměl, musí si to i zapisovat :-) :-) :-)
Ale už jsem napsal návrh na zavedení žebříčku o odznacích. Snad mi to projde.

Vložit příspěvek