Pravidla pro vkládání autorů
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
Nepodařilo se mi dohledat, jací autoři do databáze patří. Ohledně knih je tu jasné pravidlo, že by kniha měla mít ISBN, že? A jak je to s autory?
Zdálo by se mi možná dobrým kritériem, zda má autor svůj autoritní záznam v Národní knihovně (databáze AUT). Ale jak jsem experimentálně zjistila, toto pravidlo tu neplatí (vložila jsem autora, který má identitu v Národní knihovně, a byl smazán).
Díky za každou informaci nebo názor.
Asi nerozumím dotazu? Patří sem autoři knih, které sem patří. Tedy autoři, kterým vyšla v češtině či slovenštině nějaká kniha nebo povídka v antologii vydané v češtině nebo slovenštině.... K tomu není potřeba stanovovat nějaká pravidla, to je logické.. Než sem je kniha vložena, musí být nejprve vložen její autor a k němu pak může být přidána jeho kniha.
Aha, je to jednoduché, ale kupodivu mě to nenapadlo. Můj autor (už nežijící básník) publikoval jen časopisecky, takže sem tím pádem nepatří. Škoda. Kdysi jsem právě ty básně (v Literárkách nebo v Tvaru, nevím už) četla a zaryly se mi do pocitů i paměti. Pak jsem na jeho jméno po letech narazila v nějakém rozhovoru... a pak si ho vyhledala v databázi Národní knihovny... ale to je nadbytečný příběh. Je to typický básník outsider, proklatý básník, ty verše měly právě tuhle sílu. Odpovědi rozumím, díky.
Text příspěvku byl upraven 08.10.15 v 21:51
Tak to mě mrzí. Že mu nevyšla kniha, ani mu nevyšly některé jeho básně knižně. Ale aby úplně nezůstal stranou a ztracen, máme tady diskusi s básněmi, kam patří básně, které čtenáře - včetně Vás - něčím zaujaly, bylo by milé, kdyby se objevil aspoň tam, určitě by to potěšilo další čtenáře včetně mě:
http://www.databazeknih.cz/diskuze/volna-diskuze-5/pod-kvety-skoricovniku-1154/str-1
A pak je tu ještě její sestřička diskuse, ve které lze upozornit na zapomenuté nebo opomíjené básníky, diskutovat o poesii atd. - tam by se jistě dal dát mj. rozhovor s tímto básníkem, příp. pár slov o jeho životě, pokud je to známo...... aby se s ním měli možnost seznámit i další čtenáři:
http://www.databazeknih.cz/diskuze/volna-diskuze-5/nad-kvety-skoricovniku-1163/str-1
*
(Mimochodem, Pod květy skořicovníku je jedna z nejhezčích diskusí tady na Databázi knih co znám..)
Text příspěvku byl upraven 08.10.15 v 22:14
Ahoj, rád bych vložil knihu Miroslav Kalousek a 20 let jeho úřednických a politických her: stručná verze pro nenáročného čtenáře, citace (viz citace.com) zde:
Miroslav Kalousek a 20 let jeho úřednických a politických her: stručná verze pro nenáročného čtenáře. V Tribunu EU vyd. 1. Brno: Tribun EU, 2014, 130 s. Knihovnicka.cz. ISBN 978-80-263-0720-4.
Jen mi není jasné, když je autorem NFPK (Nadační fond proti korupci), zda tedy takového autora a knížku vůbec mohu přidat? Děkuji za odpověď! :)
ojakub: zařadila bych ji pod kolektiv autorů. A NFPK bych napsala do poznámky.
http://www.databazeknih.cz/knihy/miroslav-kalousek-a-20-let-jeho-urednickych-a-politickych-her-279268
Děkuji za radu, snad je vše v pořádku. :)
Ještě bych se ráda zeptala, jak je možné přidat knihu, která nemá autora, ale pouze editora, korporativního autora (tj. instituci) nebo není autorství uvedeno vůbec. Děkuji.
Aha, on to řešil také kolega hned nade mnou. Ale přesto pro úplnost: je ještě nějaká jiná možnost než kolektiv autorů?
Ak ide o antológiu, môžeš dať ako autora „*antologie“ a pridať ako ďalšieho autora aj editora. Tak ako je to pri tejto knihe.
http://www.databazeknih.cz/knihy/pozemstane-a-mimozemstane-17714
Také tu je autor neznámý, pokud se jedná o dílo, u něhož není autor znám (pohádky, mýty, eposy atd.).
http://www.databazeknih.cz/autori/neznamy-6344
Ono se to tady pytlíkuje všelijak. Některé knihy mají autorů víc, nebo dokonce hodně (např. Dějiny Španělska) a v hledáčku se objeví jenom ten, který je uveden jako první - ti ostatní se ukážou až po rozkliknutí. Ale v podstatě pokud existuje kniha v českém nebo a slovenském jazyce a má nějakého autora, obojí lze vložit. Když je autor neznámý, napíše se "neznámý", což třeba u Bible vyvolává občasné diskuse.
A pokud jde o ISBN - to se samozřejmě týká jenom novějších knih, kde byl nějaký kód ISBN přidělen. A i když člověk ISBN nezná, i tak lze knihu vložit.
Text příspěvku byl upraven 20.01.16 v 09:14
Je možné vložit autora jehož kniha se v češtině teprve připravuje k vydání? Knihu zároveň ještě vložit nemůžu protože ještě nevím ISBN. Vložila bych ji tedy později, její český název už byl v popisku u autora. Jednoho autora jsem takto vložila, administrátor přidal nějaké info a změnil autorce fotku. Autorka tu 2 dny byla a teď zmizela. Znamená to že byla smazána protože neměla "zatím" přirazenou knihu?
Alizon, je to pravděpodobné.. Pokud je sem vložen nějaký autor úplně bez jakéhokoli díla, knihy, povídky nebo účasti v antologii, a moderátorovi se nepodaří k němu ani žádné jeho dílo vydané v češtině nebo slovenštině dohledat, bývá smazán.
Škoda. Evidentně si s tím dal ještě někdo práci po mě. Myslela jsem že to byl jeden z moderátorů. Tak mě to zmatek. Takže počkám až kniha vyjde nebo budu vědět ISBN a autorku vložím nebo doplním informace potom.
Škoda, že tu nemůžou být autoři, kteří zatím nejsou přeložení do češtiny (v knižní podobě), ale vyšly jim třeba překlady v časopisech nebo jsou všeobecně známí.
Tomu nerozumím. Myslíte podle jména? Fakticky je tu přece obojí: databáze knih i databáze autorů (což je skvělá věc). A navíc jsou propojené.
Vložit příspěvek