Žánry a kategorie na DK - vaše návrhy
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
LordSnape - díky za racionální odpověď, pokusím se tedy usilovněji lobovat. A jen pro info: zařazení knihy do žánru "turistický průvodce" je to nejjednodušší co si lze představit - ty knihy se tak totiž buď přímo jmenují nebo to mají v podtitulu, případně na úvodních stránkách explicitně uvedeno. Nechápu příliš debatu na téma: sexuální, gastronomický či jakýkoli jiný průvodce....proto asi nemá jít o žánr "průvodce", aby snad opravdu nedošlo k omylu :-(
Text příspěvku byl upraven 30.01.18 v 09:45
tsal, já bych se připojila a rozšířila naše přímluvy, i za román historický...
Turistického průvodce jsem přidal.
Nerozumím tomu a proto budu rád, když mi to vysvětlíte, ale díval jsem se na wikipedii na román: https://cs.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A1n a těch druhů románů je tam hodně. Proto se ptám, proč by se měl přidávat zvlášť historický román či společenský (ten na wiki ani není?), když už tu máme v žánrech romány.
Navíc jsem zjistil, že tu máme i "dívčí romány" (na wiki také nenalezeno), tak proč nemít jen romány? Děkuji.
Text příspěvku byl upraven 30.01.18 v 11:49
Osobně nějaký žánr - společenský román nepotřebuji.
Pokud jde o výraz historický román, tak si myslím, že někteří čtenáři, hlavně čtenářky potřebují rozlišit např. knihu z 2. sv. války, které se všeobecně dává žánr historie, od různých těch romantických románů o hraběnkách a baronkách.
Historický román je specifický stejně jako válečný nebo detektivní román. Zabývá se skutečnými historickými osobnostmi nebo událostmi, popř. se fiktivní osudy vymyšlených postav odehrávají v rámci skutečných historických reálií tzn. jde o románově zpracovanou historii.
pobijecmuch: Tak to není. Ale přivedl jsi mě na myšlenku - proč by měli mít čtenáři se zájmem o 1. a 2. sv. válku privilegium a mít svůj "válečný román", když by mohli být společně s římskou, mughalskou nebo keltskou historií pod "obyčejným" románem?
...součástí historie nejsou jen bitvy a války, ale i politika, spojenectví, manželské svazky, rodinné vztahy - to vše ovlivňovalo historii". :)
Text příspěvku byl upraven 30.01.18 v 12:36
Ano s tvojí definicí souhlasím, ale určitě budou všichni uživatelé podle tohoto vkládat tento žánr. Bojím se, že se tu takto budou označovat všechno z historie, včetně těch mých nadnesených romantických románů.
pobijecmuch: Máš pravdu. Ono je těžké zajistit "čistotu" kategorií/ žánrů, dokonce i v naučné literatuře. Hodně knih prostě zahrnuje více oblastí.
Také bych se přimluvila za kategorii historický román. Možná tam uživatelé nasypou i různé romantické cancy, které s historickým románem nemají mnoho společného. Tomu nezabráníme. Ale pořád to je lepší, než když to jako nyní zařadí do žánru "historie".
Já bych to tak nechal. Předpokládám, že by v tom novém žánru byl brzo guláš. Kdo to bude pořád opravovat? Mně stačí, že někteří uživatelé v současnosti všechny pohádkové knihy označují jako fantasy, nebo scifi. Chudák i ten Neználek na Měsíci dostal nálepku scifi.
Prosím, můžete mně někdo vysvětlit proč je tedy tady žánr - Duchovní literatura, když většina těchto knih je označována jako Literatura naučná?
Text příspěvku byl upraven 30.01.18 v 12:56
@pobijecmuch - Jedna z těch posledních věcí, kterou bych tu chtěl na DK je, aby se spojovala nějaká EZO a duchovní literatura s literaturou naučnou....
Text příspěvku byl upraven 30.01.18 v 12:47
Lector - ano, špatně jsem položil otázku. Máš pravdu, myslel jsem to jak říkáš.
Společenský román je blbost. Je to prakticky román, který se dá šířeji oštítkovat. Historický román zde chybi, to je fakt. Dávat k němu historii je jak dávat k military vojenství. A duchovní literatura přibyla, když se nešťastně zrušil žánr okultismus, astrologie a esoterika.
Text příspěvku byl upraven 30.01.18 v 13:15
@pobijecmuch Při reorganizaci ho Dan zrušil a já pak hodně loboval (s dalšími), aby se vrátil. Původně ho mělo nahradit duchovní literatura, ale to je blbost, páč okultismus není moc o duchovnu. Tahle kategorie je nenahraditelná a je dobře, že tu je.
Text příspěvku byl upraven 30.01.18 v 13:20
Tak jenom pro zajímavost - včera přidaná kniha - Mafia – City of Lost Heaven – Oficiální herní příručka
https://www.databazeknih.cz/knihy/mafia-city-of-lost-heaven-oficialni-herni-prirucka-369419
a dozvíte se, že je to kuchařka.
Uživatel má pravdu, že je to "kuchařka" pro hráče PC her, ale ten kdo to nezná, tak se určitě těší jaké jídlo mafiáni vařili. :-)
Jenže protože tu kategorie historický román není, tak spousta uživatelů knihu šoupne právě do chlívku historie ... I když to je špatně. Proto bych (stejně jako R.E.M. a siena) uvítala, kdyby se historický román přidal.
O historickým románu se zde mluví a debatuje už dlouho. Ten žánr je tak veliký, že by si vlastní kategorii vážně zasloužil.
tsal - no jasně - Sněhurka a Perníková chaloupka je horor, Zlatovláska erotický román a Budulínek osobní rozvoj a styl. :-)
No,netušila jsem, že "historický román" bude tak výbušné téma:)
Dane, když se ptáte, proč, napadla mne taková malá poťouchlost, proč jste ho tu tedy kdysi zaváděl, když se nyní podivujete, že některým uživatelům schází:) Prosím, myslím to vážně v žertu...Jestli bych ale měla odpovědět proč nám některým nestačí pouze "román", odpověď už Vám dala tsal. Chtěla bych se tedy zeptat, zda-li se neuvažuje o možnosti zavedení kombinace kategorie/žánr // štítek. Ta by byla velkým zdejším pomocníkem. Pravda, historický román se již dá filtrovat pomocí kategorií, to mi ráno nějak nedošlo.
A jestli ještě mohu k těm "romantickým cancům". Chápu, že je to pro někoho "podřadná" literatura, přesto si myslím, že ji tu máme mít, jako její čtenářky, možnost nějakým způsobem snázeji vyhledávat:) Vedle štítku historický román, existuje i štítek historická romance, kdyby šlo kombinovat, nemusely by tyto romány být v kategorii Historie...
Text příspěvku byl upraven 30.01.18 v 15:46
Pelapania, vím, že dají, také jsem se ve svém druhém příspěvku opravila. To mne dostihlo zdejší již "dlouhé" členství a opakované naléhání některých z nás, než bylo možné alespoň žánry/kategorie kombinovat:) Nic to ale nemění na tom, že by možnost lepšího filtrování, rozšířené i na štítky, přinesla značné vylepšení...
Text příspěvku byl upraven 30.01.18 v 20:15
Ještě se vrátím jednou ke kategorii "Historický román". Jistě, dá se kombinovat hledání pro "Román" a "Historie", ale ne vždy je u historického románu uvedena škatulka "Román" - takové hledání je jen polovičaté (v lepším případě). Při kat. "historický román" by hledání bylo určitě kvalitnější a zachytilo větší množství knih.
...historický román patrně spáchal nějaký odsouzeníhodný čin a je tak právem na DK v nemilosti. :)
Text příspěvku byl upraven 04.02.18 v 17:32
Vložit příspěvek