Žánry a kategorie na DK - vaše návrhy
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
Tak pod Přírodní vědy by šel Vesmír. A kromě astronomie (vesmíru, který tu je) by tam byly knihy z oborů: fyzika, chemie, matematika, biologie - ty tady zvlášť nemáme.
I když ještě víc by se mi líbilo, kdyby kategorie Biologie byla oddělená od, dejme tomu, Astronomie a fyziky a také od Matematiky... Ale nebudu neskromná - i soubor Přírodních věd bude bezva. :)
Máme sice kategorii Věda, ale uživatelé tam vkládají kdeco - knihy z historie, duchovna, a našla jsem tam i korejštinu.
Text příspěvku byl upraven 15.05.17 v 15:57
Ty přírodní vědy by mohly být společně, i když mně by se víc líbilo naopak rozdělení na jednotlivé obory, které jsou vcelku snadno odlišitelné - matematika, fyzika, chemie, astronomie, biologie, botanika, zoologie, medicína (místo Zdraví a Zdravotnictví), geologie.
Astrologii, spiritismus... bych asi pod Duchovno nezahrnoval, to je o něčem úplně jiném. Já bych to spíš pojmenoval "Pavědy", i když Baudyš by asi nesouhlasil :-)
tenax: hmm Pavědy. Podle stejného klíče by jsi mohl Bibli přiřadit pod pohádky. :-)
Sloučit Duchovno a Esoteriku tedy nebyl moc dobrý nápad :(
Existují knihy, které se zabývají duchovnem, ale s esoterikou nebo okultismem nemají nic společného. Občas jsem tyto kategorie u knih měnil, protože se v tom trochu vyznám. Zajímám se o to 20 let a tak jsem byl za tohle rozdělení moc rád. No nic, pro mě další ztráta a další zhoršení DK. V tomto případě potom rozhodně nerušit New Age.
Chci se zeptat proč zůstal žánr - pro děti a mládež, když je tu nově Young adult? Proč se slovo mládež nevypustilo? Máme tu přece ještě dívčí romány a dobrodružné.
Sloučil bych potom dva v jeden a vytvořil - Pro nejmenší a děti.
Je to na delší úvahy. Máme literaturu českou, slovenskou a přinejmenším asi 250 literatur světových. Je poesie literatura? Je SVĚTOVOU LITERATUROU učebnice vytvořená pro německou jazykovou oblast a přeložená a přizpůsobená našim podmínkám? Jsou mapy literatura? Těch otázek, a hlavně daleko zapeklitějších, by bylo spousta, tohle jsou jen nápady za posledních pár minut. Samozřejmě všechny které vyšly v našich jazycích, nebo vydané našimi nakladatelstvími do DK patří. Jde spíše o to jak učinit systém kategorizace co nejjednodušší, nejpochopitelnější a uživatelsky co nejpříjemnější.
V každém případě by nastavení první lišty mělo definovat to co bude mít uživatel v druhé liště na výběr.
Má to něco společného s vertikálním systémem štítků. Pokud si uživatel vybere jako finální štítek "česká poesie 13.století", je v konečné fázi publikace označena následujícími štítky: "česká", "poesie", "13.století". Proč? Protože jednoduchým překliknutím si uživatel může bez nekonečného vypisování svoji volbu změnit na: "česká", "poesie", "14.století". Protože nechceme mít štítků desítky milionů, ale maximálně pouhé tisíce, v nouzi desetitisíce. Toho lze ale docílit jedině kategorizací a samozřejmě i vyhledáváním pomocí kombinací několika JEDNODUCHÝCH štítků.
Neznám knižní stránky v hlavních pro nás nejdostupnějších jazycích. Jde o němčinu, francouzštinu, italštinu a španělštinu, přidal bych ještě pro nás nejaktuálnější polštinu, která by se měla stát tak trochu naším druhým mateřským jazykem, (bez jejího přeceňování). Z "mimoevropských" jazyků angličtinu, včetně americké, ruštiny, a s ohledem na Brazílii i portugalštiny. Teprve průnikem jimi používaných technik je možné nejsnáze a nejlaciněji dospět k jakémusi standardu NAŠEHO světa. Jazykovými okruhy používajícími jiné způsoby záznamu textu bych se v úvodní fázi nezabýval. Na základě takového standardu který by vznikl syntézou těch, které jsou z našeho pohledu nejlepší, by jeho diskuzí a rozvojem bylo možné dospět k něčemu co by nejsnáze umožňovalo intuitivní kategorizaci a správu databází, včetně jejího následného použití při vyhledávání, bez ohledu na to v jaké formě je dílo jako informace předávána. Chtělo by to ale vytipovat ke každému z vybraných jazyků nejlépe tak tři osoby dobře znalé jazyka, kultury i prostředí vlastního každému z nich. Pokud by zvláště zpočátku některý z vybraných jazyků chyběl, nebo by se v našich řadách nenašli nejlépe hned tři odborníci, ani to bych neviděl jako nedostatek. Pro naše potřeby stačí ve skutečnosti nalézt dva, tři perfektně funkční systémy, a rozvinutím jejich průniku podle našich potřeb dospějeme i tak k vlastnímu který bude jak velice úspěšný, tak uživatelsky přívětivý.
Na vysvětlenou, psal jsem to víc než hodinu, a tak se to zařadilo poněkud jinam, nežli jsem očekával.
knihomol5555458 - a jaký je rozdíl mezi dospívajícím a mládeží? Já tedy nevím, ale v když se podíváš do naučných knih, tak definice je jasná - viz např. cituji:
Mládež je demografická skupina obyvatelstva nacházející se stavem vývoje mezi dětstvím a dospělostí.
Sorry, já jsem nevěděl, že ty se to budeš teprve ve škole učit.
Text příspěvku byl upraven 15.05.17 v 18:41
Jak to tady teď čtu jsem jednoznačně pro vertikální členění. Na první úrovni je základem počet štítků tvrdě omezovat. Opačná snaha vede, když to přeženu, k tomu, že úplně každá kniha bude mít svůj vlastní štítek. Nikdo nespojuje Duchovno a Esoteriku do jediného KONEČNÉHO šuplíku. Ale pro použitelnost systému je nezbytné na vyšších úrovních používat jen omezený počet každému srozumitelných pojmů. S každým dalším pojmem, který přidáme hned na nejvyšší úrovni vytváříme systém ve kterém se zvláště řada nových, méně zkušených uživatelů bude ztrácet, a vytvářet tak další stovky chyb, které bude nutno neustále dokola opravovat.
Duchovno a Esoteriku bych neslučovala, jsou duchovní knihy úplně jiného rázu - ponechala bych jak Duchovno, tak Esoteriku, astrologii a okultismus.
Mezinárodní vztahy pod Politologii - ano.
Young Adult bych přejmenovala na Pro dospívající.
Vesmír mě těší, že je tu zvlášť - určitě ne ani pod Vědu, ani pod Přírodní vědy.
Pro nejmenší (leporela atd. pro maličké) a Pro děti a mládež (školáci, dvanáctiletá mládež atd.) bych ponechala. Jinak by tu mohlo vzniknout nekonečné dohadování, co je ještě dítě, co už mládež (příp. co je ještě mládež a co už dospívající).
Ponechat tři rovnocenné možnosti přidat tři různé knižní kategorie, žádné stupňování.
Jinak................. ach jo, je mi z toho smutno.
To elfos: Já si myslím, že diskusi, co je ještě dítě a co už mládež se stejně nevyhneme, protože ani ti dvanáctiletí nebudou chtít být ve škatulce pro děti a mládež, což je problém.
elfos - Díky za zastání ohledně Duchovna a Esoteriky. Mě tohle sloučení docela dost zklamalo.
Ti co čtou, čtou obvykle dříve než bychom to čekali, a čtou zpravidla knížky určené pro daleko starší děti. Kategorie pro nejmenší zahrnuje úplně všechno včetně těch prvních literárních krůčků. Od devíti až jedenácti už se čte úplně všechno. A od dvanácti až třinácti už je to spíše literatura pro dospělé zaměřená na problémy které mládež zajímají.
Jenže tohle je neřešitelné (kuře, nebo slípka?), protože tohle vidí každý jinak, Marthas, každý má tu hranici mezi dětmi a mládeží jinde. Proto jsou děti a mládež spolu - desetiletý kluk je očima mámy či sousedů ještě dítě, zatímco svýma očima už mládež, a kniha pro něj je tedy v kolonce Pro děti a mládež zcela správně a bez velkého hloubání a cavyků. Dvanáctiletí problém mít nemusí, když jsou ve škatulce Pro (děti a) mládež. Pokud ho mají, s tímto se snadno vyrovnají. Přijdou horší věci v životě.
Text příspěvku byl upraven 15.05.17 v 19:23
Eldare, Duchovno a Esoterika přece ještě sloučené nejsou, Dan se na to jen ptá.
To elfos: Já tu problém se zařazením pro děti a mládež nemám, stále se ještě považuju za mládež.-))
Jen jsem podotkla, že pubertální děti, nikdy nebudou chtít být v kolonce s malými dětmi a proto se ptám.
Pamatuju si, že to byl právě knihomol, kdo nadhodil, že by se to měl dělit a někdo mu argumentoval od jakého věku a pak jsem myslela, že to vyšumělo, až dnes jsem zjistila, že tam nějaké YA je. V novinkách na webu o tom nic nebylo.
To knihomol5555458: Jen necouvej knihomole, myslím, že kdyby sis stěžoval jako jedniný, tak by se to tam neobjevilo, to muselo být více než jeden zástupce zmíněné kategorie.-)
Přesně jak píše kapr, tuhle větu bych tesal: ,, Jde spíše o to jak učinit systém kategorizace co nejjednodušší, nejpochopitelnější a uživatelsky co nejpříjemnější. “ a také: ,,.S každým dalším pojmem, který přidáme hned na nejvyšší úrovni vytváříme systém ve kterém se zvláště řada nových, méně zkušených uživatelů bude ztrácet, a vytvářet tak další stovky chyb, které bude nutno neustále dokola opravovat.”.
Text příspěvku byl upraven 23.05.17 v 11:17
Stejně nechápu proč se sem ta kategorie Young adult přidávala. To musíme být za každou cenu světový a přidávat nějaké anglické názvy?
Byl tady žánr Military, jak jsem byl rád, že to Dan změnil na české slovo Vojenství. Zachovejme si české slova a jazyk.
Dane - právě proto bych se přimlouval (na rozdíl od elfos) za hierarchický systém. Aby když v prvním políčku zvolím Literatura naučná, tak mi to ve druhém nenabízelo možnosti Omalovánky, Pro ženy nebo Pohádky, a naopak při volbě Literatura (Beletrie) česká/slovenská/světová možnosti Sociologie, Mezinárodní vztahy nebo Zdravotnictví.
Jako veliký přispěvatel duchovních knih bych to tak nechal. Esoterika je třeba kniha o ještěrech z vesmíru a minulých životech, Okultismus o magii atd. Zatímco duchovno není ezo, ale třeba životopis světce, buddhistického lámy, o meditacích, modlitbách... atd. Je škoda že budou knihy z produkce Anch Books brané jako duchovno a přitom je to totální ezo dno... Crowley není duchovno, je to okultismus. Astrologie i tarot není duchovno...
Teď mě mrzí, že já ty žánry k těm knihám poctivě přidávám, aby fakt bylo jasné, co to je a teď se to vše spláchlo do kanálu. Už to dělat nebudu.
#Sorryjako
Text příspěvku byl upraven 15.05.17 v 22:10
Vložit příspěvek