Žánry a kategorie na DK - vaše návrhy

DISKUZE » Nápady na vylepšení webu

R.E.M.
R.E.M. 15.05.2017 v 15:52

Tak pod Přírodní vědy by šel Vesmír. A kromě astronomie (vesmíru, který tu je) by tam byly knihy z oborů: fyzika, chemie, matematika, biologie - ty tady zvlášť nemáme.

I když ještě víc by se mi líbilo, kdyby kategorie Biologie byla oddělená od, dejme tomu, Astronomie a fyziky a také od Matematiky... Ale nebudu neskromná - i soubor Přírodních věd bude bezva. :)
Máme sice kategorii Věda, ale uživatelé tam vkládají kdeco - knihy z historie, duchovna, a našla jsem tam i korejštinu.

Text příspěvku byl upraven 15.05.17 v 15:57

tenax
tenax 15.05.2017 v 16:22

Ty přírodní vědy by mohly být společně, i když mně by se víc líbilo naopak rozdělení na jednotlivé obory, které jsou vcelku snadno odlišitelné - matematika, fyzika, chemie, astronomie, biologie, botanika, zoologie, medicína (místo Zdraví a Zdravotnictví), geologie.
Astrologii, spiritismus... bych asi pod Duchovno nezahrnoval, to je o něčem úplně jiném. Já bych to spíš pojmenoval "Pavědy", i když Baudyš by asi nesouhlasil :-)

Eicherik
Eicherik 15.05.2017 v 16:32

tenax: hmm Pavědy. Podle stejného klíče by jsi mohl Bibli přiřadit pod pohádky. :-)

tenax
tenax 15.05.2017 v 16:36

Eicherik - opravuji: Baudyš a Eicherik by asi nesouhlasil :-)

Eldar80
Eldar80 15.05.2017 v 18:08

Sloučit Duchovno a Esoteriku tedy nebyl moc dobrý nápad :(
Existují knihy, které se zabývají duchovnem, ale s esoterikou nebo okultismem nemají nic společného. Občas jsem tyto kategorie u knih měnil, protože se v tom trochu vyznám. Zajímám se o to 20 let a tak jsem byl za tohle rozdělení moc rád. No nic, pro mě další ztráta a další zhoršení DK. V tomto případě potom rozhodně nerušit New Age.

pobijecmuch
pobijecmuch 15.05.2017 v 18:09

Chci se zeptat proč zůstal žánr - pro děti a mládež, když je tu nově Young adult? Proč se slovo mládež nevypustilo? Máme tu přece ještě dívčí romány a dobrodružné.
Sloučil bych potom dva v jeden a vytvořil - Pro nejmenší a děti.

kapr
kapr 15.05.2017 v 18:30

Je to na delší úvahy. Máme literaturu českou, slovenskou a přinejmenším asi 250 literatur světových. Je poesie literatura? Je SVĚTOVOU LITERATUROU učebnice vytvořená pro německou jazykovou oblast a přeložená a přizpůsobená našim podmínkám? Jsou mapy literatura? Těch otázek, a hlavně daleko zapeklitějších, by bylo spousta, tohle jsou jen nápady za posledních pár minut. Samozřejmě všechny které vyšly v našich jazycích, nebo vydané našimi nakladatelstvími do DK patří. Jde spíše o to jak učinit systém kategorizace co nejjednodušší, nejpochopitelnější a uživatelsky co nejpříjemnější.

V každém případě by nastavení první lišty mělo definovat to co bude mít uživatel v druhé liště na výběr.

Má to něco společného s vertikálním systémem štítků. Pokud si uživatel vybere jako finální štítek "česká poesie 13.století", je v konečné fázi publikace označena následujícími štítky: "česká", "poesie", "13.století". Proč? Protože jednoduchým překliknutím si uživatel může bez nekonečného vypisování svoji volbu změnit na: "česká", "poesie", "14.století". Protože nechceme mít štítků desítky milionů, ale maximálně pouhé tisíce, v nouzi desetitisíce. Toho lze ale docílit jedině kategorizací a samozřejmě i vyhledáváním pomocí kombinací několika JEDNODUCHÝCH štítků.
Neznám knižní stránky v hlavních pro nás nejdostupnějších jazycích. Jde o němčinu, francouzštinu, italštinu a španělštinu, přidal bych ještě pro nás nejaktuálnější polštinu, která by se měla stát tak trochu naším druhým mateřským jazykem, (bez jejího přeceňování). Z "mimoevropských" jazyků angličtinu, včetně americké, ruštiny, a s ohledem na Brazílii i portugalštiny. Teprve průnikem jimi používaných technik je možné nejsnáze a nejlaciněji dospět k jakémusi standardu NAŠEHO světa. Jazykovými okruhy používajícími jiné způsoby záznamu textu bych se v úvodní fázi nezabýval. Na základě takového standardu který by vznikl syntézou těch, které jsou z našeho pohledu nejlepší, by jeho diskuzí a rozvojem bylo možné dospět k něčemu co by nejsnáze umožňovalo intuitivní kategorizaci a správu databází, včetně jejího následného použití při vyhledávání, bez ohledu na to v jaké formě je dílo jako informace předávána. Chtělo by to ale vytipovat ke každému z vybraných jazyků nejlépe tak tři osoby dobře znalé jazyka, kultury i prostředí vlastního každému z nich. Pokud by zvláště zpočátku některý z vybraných jazyků chyběl, nebo by se v našich řadách nenašli nejlépe hned tři odborníci, ani to bych neviděl jako nedostatek. Pro naše potřeby stačí ve skutečnosti nalézt dva, tři perfektně funkční systémy, a rozvinutím jejich průniku podle našich potřeb dospějeme i tak k vlastnímu který bude jak velice úspěšný, tak uživatelsky přívětivý.

kapr
kapr 15.05.2017 v 18:34

Na vysvětlenou, psal jsem to víc než hodinu, a tak se to zařadilo poněkud jinam, nežli jsem očekával.

pobijecmuch
pobijecmuch 15.05.2017 v 18:38

knihomol5555458 - a jaký je rozdíl mezi dospívajícím a mládeží? Já tedy nevím, ale v když se podíváš do naučných knih, tak definice je jasná - viz např. cituji:
Mládež je demografická skupina obyvatelstva nacházející se stavem vývoje mezi dětstvím a dospělostí.
Sorry, já jsem nevěděl, že ty se to budeš teprve ve škole učit.

Text příspěvku byl upraven 15.05.17 v 18:41

kapr
kapr 15.05.2017 v 18:47

Jak to tady teď čtu jsem jednoznačně pro vertikální členění. Na první úrovni je základem počet štítků tvrdě omezovat. Opačná snaha vede, když to přeženu, k tomu, že úplně každá kniha bude mít svůj vlastní štítek. Nikdo nespojuje Duchovno a Esoteriku do jediného KONEČNÉHO šuplíku. Ale pro použitelnost systému je nezbytné na vyšších úrovních používat jen omezený počet každému srozumitelných pojmů. S každým dalším pojmem, který přidáme hned na nejvyšší úrovni vytváříme systém ve kterém se zvláště řada nových, méně zkušených uživatelů bude ztrácet, a vytvářet tak další stovky chyb, které bude nutno neustále dokola opravovat.

elfos
elfos 15.05.2017 v 19:07

Duchovno a Esoteriku bych neslučovala, jsou duchovní knihy úplně jiného rázu - ponechala bych jak Duchovno, tak Esoteriku, astrologii a okultismus.

Mezinárodní vztahy pod Politologii - ano.

Young Adult bych přejmenovala na Pro dospívající.

Vesmír mě těší, že je tu zvlášť - určitě ne ani pod Vědu, ani pod Přírodní vědy.

Pro nejmenší (leporela atd. pro maličké) a Pro děti a mládež (školáci, dvanáctiletá mládež atd.) bych ponechala. Jinak by tu mohlo vzniknout nekonečné dohadování, co je ještě dítě, co už mládež (příp. co je ještě mládež a co už dospívající).

Ponechat tři rovnocenné možnosti přidat tři různé knižní kategorie, žádné stupňování.

Jinak................. ach jo, je mi z toho smutno.

Marthas
Marthas 15.05.2017 v 19:13

To elfos: Já si myslím, že diskusi, co je ještě dítě a co už mládež se stejně nevyhneme, protože ani ti dvanáctiletí nebudou chtít být ve škatulce pro děti a mládež, což je problém.

Eldar80
Eldar80 15.05.2017 v 19:17

elfos - Díky za zastání ohledně Duchovna a Esoteriky. Mě tohle sloučení docela dost zklamalo.

kapr
kapr 15.05.2017 v 19:20

Ti co čtou, čtou obvykle dříve než bychom to čekali, a čtou zpravidla knížky určené pro daleko starší děti. Kategorie pro nejmenší zahrnuje úplně všechno včetně těch prvních literárních krůčků. Od devíti až jedenácti už se čte úplně všechno. A od dvanácti až třinácti už je to spíše literatura pro dospělé zaměřená na problémy které mládež zajímají.

denib
denib 15.05.2017 v 19:21

A ty historické romány by nešly zavést, prosím?

elfos
elfos 15.05.2017 v 19:21

Jenže tohle je neřešitelné (kuře, nebo slípka?), protože tohle vidí každý jinak, Marthas, každý má tu hranici mezi dětmi a mládeží jinde. Proto jsou děti a mládež spolu - desetiletý kluk je očima mámy či sousedů ještě dítě, zatímco svýma očima už mládež, a kniha pro něj je tedy v kolonce Pro děti a mládež zcela správně a bez velkého hloubání a cavyků. Dvanáctiletí problém mít nemusí, když jsou ve škatulce Pro (děti a) mládež. Pokud ho mají, s tímto se snadno vyrovnají. Přijdou horší věci v životě.

Text příspěvku byl upraven 15.05.17 v 19:23

elfos
elfos 15.05.2017 v 19:24

Eldare, Duchovno a Esoterika přece ještě sloučené nejsou, Dan se na to jen ptá.

elfos
elfos 15.05.2017 v 19:26

Tak oprava.. jsou. Auvajs. To je špatné. :-(

Marthas
Marthas 15.05.2017 v 19:31

To elfos: Já tu problém se zařazením pro děti a mládež nemám, stále se ještě považuju za mládež.-))
Jen jsem podotkla, že pubertální děti, nikdy nebudou chtít být v kolonce s malými dětmi a proto se ptám.
Pamatuju si, že to byl právě knihomol, kdo nadhodil, že by se to měl dělit a někdo mu argumentoval od jakého věku a pak jsem myslela, že to vyšumělo, až dnes jsem zjistila, že tam nějaké YA je. V novinkách na webu o tom nic nebylo.

Marthas
Marthas 15.05.2017 v 19:37

To knihomol5555458: Jen necouvej knihomole, myslím, že kdyby sis stěžoval jako jedniný, tak by se to tam neobjevilo, to muselo být více než jeden zástupce zmíněné kategorie.-)

Dan
Dan 15.05.2017 v 20:11

Přesně jak píše kapr, tuhle větu bych tesal: ,, Jde spíše o to jak učinit systém kategorizace co nejjednodušší, nejpochopitelnější a uživatelsky co nejpříjemnější. “ a také: ,,.S každým dalším pojmem, který přidáme hned na nejvyšší úrovni vytváříme systém ve kterém se zvláště řada nových, méně zkušených uživatelů bude ztrácet, a vytvářet tak další stovky chyb, které bude nutno neustále dokola opravovat.”.

Text příspěvku byl upraven 23.05.17 v 11:17

pobijecmuch
pobijecmuch 15.05.2017 v 20:21

Stejně nechápu proč se sem ta kategorie Young adult přidávala. To musíme být za každou cenu světový a přidávat nějaké anglické názvy?
Byl tady žánr Military, jak jsem byl rád, že to Dan změnil na české slovo Vojenství. Zachovejme si české slova a jazyk.

Dan
Dan 15.05.2017 v 20:29

to pobijecmuch: Než to domyslíme, Young Adult jsem odebral.

tenax
tenax 15.05.2017 v 20:37

Dane - právě proto bych se přimlouval (na rozdíl od elfos) za hierarchický systém. Aby když v prvním políčku zvolím Literatura naučná, tak mi to ve druhém nenabízelo možnosti Omalovánky, Pro ženy nebo Pohádky, a naopak při volbě Literatura (Beletrie) česká/slovenská/světová možnosti Sociologie, Mezinárodní vztahy nebo Zdravotnictví.

LordSnape
LordSnape 15.05.2017 v 21:33

Jako veliký přispěvatel duchovních knih bych to tak nechal. Esoterika je třeba kniha o ještěrech z vesmíru a minulých životech, Okultismus o magii atd. Zatímco duchovno není ezo, ale třeba životopis světce, buddhistického lámy, o meditacích, modlitbách... atd. Je škoda že budou knihy z produkce Anch Books brané jako duchovno a přitom je to totální ezo dno... Crowley není duchovno, je to okultismus. Astrologie i tarot není duchovno...

Teď mě mrzí, že já ty žánry k těm knihám poctivě přidávám, aby fakt bylo jasné, co to je a teď se to vše spláchlo do kanálu. Už to dělat nebudu.
#Sorryjako

Text příspěvku byl upraven 15.05.17 v 22:10

Vložit příspěvek