Žánry a kategorie na DK - vaše návrhy
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
Je to naprostá fantazie. Bravo! Teď ještě udělat pořádek v knížkách.
Narazil jsem ale na drobný nedostatek. Jsem zaměřený spíše na starší publikace a tak jsem si toho hned všimnul. Když zadám první vydání "do" a nezadám "od", tak to vyhodí úplně všechno co odpovídá nastavenému žánru a k "do" to nepřihlíží. Logicky by to správně mělo brát od úplně nejstaršího záznamenaného roku 1.vydání (vyhovujícímu nastavenému žánru) do nastaveného "do".
Ještě nápad k žánrům. Dejme tomu, že jsou teď nastavené správně. K tomu se ale nechci vyjadřovat. Povšiml jsem si, že mnoho žánrů (nejméně 15) je dvoučlenných. V tomto okamžiku nic proti tomu. Ale zadávat se dá intuitivně pouze podle prvního z obou členů. Praktičtější by bylo například mít mimo Encyklopedie, Vzdělání i kategorii Vzdělání, Encyklopedie. Samozřejmě by se jednalo o jednu a tu samou kategorii, ale ten kdo při nastavování klíče zadá "en" se dostane k první variantě, a ten kdo zadá "vz" se dostane k druhé variantě TÉŽE KATEGORIE, TÉHOŽ ŽÁNRU. Kdo se tu bude pohybovat delší dobu, ten to prakticky potřebovat nebude, ale ten kdo tu bude první den, tak tuto elastičnost systému ocení.
Mně už tam chybí jen ta zmizelá astrologie, esoterika a okultismus. Jinak super. :-)
Lorde - bez ironie, ptám se protože o tom nic nevím a zajímá mě to. Podle nepříliš informativního článku na wiki je součástí New Age i astrologie, ezoterika apod. Nedalo by se to zařadit pod tento žánr?
I když asi Astrologie, ezoterika a okultismus by byla lepší a hlavně všem srozumitelnější varianta...
New age je takový nic neříkající. Je to třeba Tajemství nebo ten magor Coelho. Většinou to jsou příručky, jak se stát spokojeným za x dní pomocí přání a meditace na vesmír a optimismu. To je new age. Ale astrologie to není. Crowleyho magie a obřadně okultní sezení to také není. Knihy o tarotu jsou ezoterika. Já tarot vykládám. Jako Jodorowsky. Ten třeba správně tvrdí, že to není na předpovídání budoucnosti, ale spíše o utřídění si vlastních možností v životě a pak se rozhodnout, kam dál. To je ezoterní, ale není to new age. Tarot je tu celá staletí. New age se původně užívalo pro novovlnné meditativní hudební spolky zač. 90. let jako Era, Enigma, Gregorian... Nemělo to původně nic co dočinění s literaturou.
Text příspěvku byl upraven 22.05.17 v 20:53
Jasně, takže nahraditelné a zaměnitelné to není. Pak se taky přimlouvám za návrat původního Astrologie...
A taky se přimlouvám za Historický román a další kategorie (žánry) které jsem navrhoval v původním příspěvku z 20. 5. ve 13.57 :-)
A bude přidána Biologie, Botanika, Matematika, Fyzika, Geologie a mineralogie atd.? :-)
Jen na dovysvětlení (viz komentář níže) - mineralogie nepotřebuje být zvlášť. Skvělé bude, když bude společně s geologií, petrologií a petrografií...
Text příspěvku byl upraven 23.05.17 v 13:37
LordSnape - s tím New Age nemáš tak úplně pravdu. Tohle hnutí vzniklo zhruba někdy kolem 60. a 70. let v USA, kdy se objevila Wicca. Jednalo se především o vykradení původně hermetických tradic a jejich spatlání s novopohanstvím. Tento směr vytváří naivní synkrezi původně esoterních učení. Takže to skutečně není nic určitého. Je to období, kdy se poprvé začalo mluvit o věku Vodnáře, doba hipies a literární aktivity Carlose Castanedy. Něco krátce je o tom zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Western_esotericism#Later_20th_century
Takže to Tajemství jak říkáš je typický moderní představitel New Age. Coelha moc neznám, ale má k tomu velmi blízko. Knihy spadající do New Age vydávala Votobia v 90. letech jako např. http://www.databazeknih.cz/knihy/pozitivni-magie-31033
Bohužel i v dnešní době je to velmi populární a vychází to neustále:
http://www.databazeknih.cz/knihy/velka-ucebnice-carodejnictvi-a-magie-341827
@Eldar80 Ok, tak se budeme hádat o tom, co je to je opravdu skutečné new age. Já tyhle věci neznám! Zajímám se o věci, které zde byly VYŘAZENY ze žánrů. Wicca šla vždy mimo mě, páč to bylo původně po US reformované "čarodějnictví".
Já se zajímám o okultismus, a ezoteriku ve smyslu karet a psychomagie - terapie skrze umění. A pokud tady chtějí mít uživatelé věci jako mineralogie, považoval bych skutečně za sprosté a dehonestující, kdyby se tato položka nevrátila. Nejde cpát Crowleyho, Spareho či Granta pod duchovní literaturu. Není to o duchovnu. Viz. třeba můj komentář tady: http://www.databazeknih.cz/knihy/aleister-crowley-a-skryty-buh-296446
Nechci moc. Ta položka byla fajn, že není rozfrcaná zvlášť, ale krásně pojala tři pilíře v jednom a vymezila se od New Age právě... Proto: Astrologie, ezoterika a okultismus dohromady tady naléhavě chybí.
Text příspěvku byl upraven 22.05.17 v 21:35
LordSnape - však já s tebou souhlasím. Jen jsem chtěl upozornit, že se jedná o širší hnutí, které souvisí s pohanstvím a které je rozšířené hlavně v USA.
Jinak se úplně ztotožňuju s tím co říkáš. Jen jsem nechtěl, aby tenax nabyl dojmu, že New Age je něco okrajového, protože by zas někoho mohlo napadnout zrušit tento žánr.
Když to vezmeme jako jednu velikou nadmnožinu literárního žánru, tak je problém v tom, že lidé si to často pletli dohromady a já strašně dlouhou dobu věnoval tomu, aby ty věci v té grupě byly správně zařazené v rámci žánrů a to se bohužel tím sdružením pod Duchovní literaturu spláchlo do záchoda...
Text příspěvku byl upraven 22.05.17 v 21:59
Jen malý přípodotek.. Ta kategorie byla původně Ezoterika, astrologie, okultismus (v tomto pořadí) a myslím si, že by se takto měla i vrátit. Dan už psal, že ji vrátí, to byla vedle Duchovní literatury druhá věc, kterou tu považuji za nezbytnou a jsem moc ráda, že tady tato kategorie zase bude. Je to hodně velká a podstatná skupina zařazení knih.
O New Age myslím nikdo nepochybuje a nikdo nenavrhoval její zrušení, což je dobře.
Mimochodem, prošla jsem žánry a kategorie už několikrát, a žádného kandidáta na smazání tam nevidím. Naopak.. těším se, že tam přibudou nějaké nové (příp. staronové - Ezoterika....).
Nové vyhledávání je skvělé, díky, Dane!
LordSnape: Cradle of Filth, musel jsem se smát kvůli Richmondu Avenalovi.
Já myslím, že by se pobavil i pan Chesterton...Když byla spojena kategorie Esoterika, ... s Duchovnem (nyní Duchovní literartura), také jsem úplně nepochopila, proč by zrovna New Age měla zůstat samostatná. Takže jsem pro navrácení do původního stavu...:)
Text příspěvku byl upraven 23.05.17 v 09:43
siena: neviem, ci som spravne pochopila. Ezoterika, astrologia a okultizmus, bol jeden zaner. New Age bola vzdy samostatna, oddelena od Ezoteriky, pretoze s nou, podla mojho nazoru, nema nic spolocne. Verim, ze Dan prevedie napravu tak, ako uviedol vo svojich reakciach.
siena, pekny den :o)
evy2, ještě jednou a celé:) Byla tu kategorie Esoterika, astrologie, okultismus a kategorie Duchovno (nyní Duchovní literatura). Pouze jsem napsala, že když se tyto kategorie spojily, že mi přišlo podivné, proč New Age by tu mělo být samostatně. A že to nemá nic společného? Ano, asi stejně, jako s astrologií mají společného knihy pana Chestertona...
...a koukám zbytečný příspěvek:)
Text příspěvku byl upraven 23.05.17 v 11:11
Tak to vypadá, že některé kategorie mají smůlu a na DK se nikdy neobjeví. :-(
Založení této diskuze byl vynikající nápad, i kdyby vedl jen k realizaci vícežánrového vyhledávání. Za to patří adminovi velký dík.
Ale z mého pohledu je to stejně trochu promarněná příležitost, zdá se, že už další žánry a kategorie nebudou. Je to škoda, minimálně matematika, fyzika, chemie, botanika, zoologie a geologie by si svůj samostatný "chlíveček" zasloužily. Přitom žánr Esoterika... šel zrušit a opět obnovit vždy během jednoho dne, takže přidat pár dalších možností by neměl být problém.
Takže stejně nezbývá než spoléhat na štítky, které by ale měly sloužit mnohem jemnějšímu vyhledávání. Pak je otázka, jestli vůbec nezrušit kategorie a neponechat jenom štítky :-) (to je jen pokus o ironii, aby to, proboha, někdo nevzal vážně...)
Ale pořád se nevzdávám naděje...
@Ta esoterika a okultace rozhodně nebyla obnovená během dne... Nevím, kdes na to přišel.
Vložit příspěvek