Čitateľské fórum.

DISKUZE » O knihách

newtory
newtory 23.10.2024 v 12:07

To znie rozumne a po 15-tich stranách môžeme napredovať, možno aj v takých trojdňových "skokoch".

R.E.M.
R.E.M. 26.10.2024 v 08:23

Hezké ráno,

teď jsem se pár dnů nedostala pořádně k Faustovi, až včera večer a teď ráno.
Mám jinak stránkování než vy, druhou Studovnu mám na 36 stránek, Auerbachův sklep v Lipsku 22 stran - ten bychom mohli přečíst zvlášť, pak je dost kapitol jen několikastránkových (4 - 15 stran) , ty můžeme brát po 2, těch ultrakrátkých do 10 stran můžeme i víc přečíst, tedy - podle našeho času.

S čtením diskuze čekám až když dočtu kapitolu, aby mě postřehy, názory neovlivňovali před přečtení textu.

Dočtu Studovnu č. 2 a napíšu.

R.E.M.
R.E.M. 26.10.2024 v 08:49

Ad moc Fausta nad Mefistotelem a opačně. Dokud F. opakovaně nepozval M., M. nad ním nemá dostačnou moc. Podle spousty pověstí a pohádek, k bodu zlomu dojde až se člověk vědomě vydá ďasovi nebo jiné síle - přivolání ho, upíše se mu. (Tedy ne vždy, někdy, např. u Erbenovy Kytice stačí k ovládnutí člověka, k potrestání mnohem méně.)

Faust (k M.): Co můžeš dát ty nebožácký ďase? ... + návrhy, co by chtěl od Mefistotela.
Pozoruhodně troufalý, arogantní a urážlivý způsob, jakým mluví s M. A ty návrhy („dej hru, při níž se nevyhrává", „ukaž mi plod, jenž, než je střesen, hnije) - to zkouší jakou má M. moc, provokuje, vyjadřuje svou skutečnou touhu po vzrušení/vytrhnutí ze stereotypu, je tam podtón touhy po zmaru, ničení... Tipuji, že je to kombinace toho všeho - v různé míře.

V obou Studovnách Faust vyzařuje neklid, netrpělivost i nějakou touhu nebo potřebu sebetrýznění (odhaduji - i to může být projevem deprese nebo podobného stavu, kdy větší vnější utrpení prý překryje nebo trochu odpoutá od vnitřního utrpení.)

Tak vzpomínám, co vím o autorovi, jest-li měl nějaké významné (zdravotní) potíže.

Text příspěvku byl upraven 26.10.24 v 08:50

Mirka2778
Mirka2778 28.10.2024 v 09:10

Dialog mezi F a M chápu tak, že Faust chce příležitost, ne něco hotového, ale to co si může zasloužit a na to navazuje: M ""Ty nezlekáš mne tímhle vším, takové poklady ti opatřím. Leč jednou přijde, brachu, čas, že v pohodlí si chceme pochutnati. FAUST: Kdybych se lenochem kdy za pecí měl státi, v tu chvíli, libo-li, mě sraz! Když obelžeš mě lichotkami, bych sebou sám byl spokojen, když tvoje rozkoše mě zmámí — to poslední buď pro mne den! Toť sázka má.""

Vnímám tam že v jednu chvíli je Faustovi všechno jedno a vzápětí je plný elánu. Vlastně mu stačí, že mu M nabídne nové možnosti.

R.E.M.
R.E.M. 28.10.2024 v 18:40

Ano, to je pravda, neuvědomila jsem si...
F. mj. nechce jednoduchou cestu, chce výzvy, (asi) i zdolávat překážky. Zaměstnat svého „neklidného ducha". ?

Mirka2778
Mirka2778 30.10.2024 v 12:27

Tohle je ode mě poslední ke "Studovně" a pustím se do Auerbachův sklep v Lipsku. Pokud souhlasíte, mohli bychom ho od pátku přes víkend probrat.

V druhé studovně F pozve M svěřuje se mu se svou beznadějí ""Zrána se v slzách probouzím, neb trpkou úzkost cítím ze dne, jenž mi svým celým trváním, jak vím, ni jedné tužby nesplní, ni jedné"".......""mně hořko být; jen smrti dychtiv jsem."" ale M mu opáčí, že to nemyslí úplně vážně: ""M: A přece kdosi v onu noc nedopil toho zahnědlého moku."" Faust lituje, že se nechal od smrti odradit.
M mu to vymlouvá a nabízí se být jeho průvodcem: ""S tím hořem nahrál sis už dosti, jež jako sup ti život užírá; nejhorší chátra jistotu ti dá, žes člověk v lidské společnosti. Leč tak tomu není, já nehodlám svrhnout tě mezi tu sebranku tam. Já mezi duchy nejsem mocný duch; ale jestliže chceš, abych byl tvůj druh při putování živobytím, dobrá, já se ti poddán cítím a od této chvilky již jsem tvůj, jsem tvůj tovaryš, a jestliže vhod se ti zdám, budu tvůj sluha, tvůj chám.""
M žádá po F oplátku až "onde" a F v rozporu s křesťanstvím: ""Což, onde, o to nedbám již. Až tento svět mi rozdrtíš, svět onen zroď se nebo ne! Zde z této země prýští moje slasti, zde toto slunce svítí na mé strasti ""

newtory
newtory 30.10.2024 v 13:02

Pozdravujem svoje spolučitateľky, ide to úplne perfektne, aj keď je riadna "bichla".
Odchádzam na cintorín, dnes večer, najskôr neskoro v noci prispejem svojou troškou do diskusie.

Mirka2778
Mirka2778 02.11.2024 v 14:27

Auerbachův sklep v Lipsku: Byli jsme pouze účastníci pijácké epizody? M faustovi předvádí, jak napálí pijáky "vybranými víny" a až tak moc mu to nevyjde a tak z hospody utečou.
... a nebo mi zase něco uniklo

Mirka2778
Mirka2778 06.11.2024 v 09:18

Já potřebuju Fausta aspoň po kouskách číst, jinak ho zase odložím...

Čarodějnická kuchyně
F se cítí starý a tak M mu slíbí omlazení. F se diví, že ho nedokáže M omladit sám, ale vede ho k čarodějnici. ...M mu vysvětlí, že cvik dělá mistra a proto jsou tady. Čarodějnice je M dávná známá a je překvapena jeho proměnou z "čerta" do "elegantního šlechtice". F vypije lektvar, který by ho podle slov čarodějnice mohl zabít. F věří, že byl omlazen, ale..:
FAUST: Nech k zrcadlu mě rychle ještě jíti! Bylť příliš krásný obraz ten! MEFISTOFELES: Ne, ne! Vždyť hned už budeš zříti na vlastní oči vzor všech žen. (Tiše.) S tou šťávou v těle, každou ženu budeš mít brzy za Helenu.

R.E.M.
R.E.M. 07.11.2024 v 17:34

Auerbachův sklep - našla jsem jen Mefistofelovu ukázku moci a schopnosti ošálit pijáky, výsměch a potrestání hostů.

Čarodějnická kuchyně
Zajímavé, ambicalentní rozvržení sil a moci, M. je v hierarchii výše, ale nemá schopnost (a trpělivost) vyrobit elixír.

Jsem jako král a sedím na svém trůnu.
Mám žezlo v rukou svých, mám vše — až na korunu. - to M. vyjadřuje touhu být něčím víc... ? To snad ne.?

S tou šťávou v těle, každou ženu budeš mít brzy za Helenu. - F. bude mít ošáleny smysly, bude klamán?

Začínám číst Ulici.

Mirka2778
Mirka2778 09.11.2024 v 09:08

Ani v poznámkách ve svém výtisku jsem nenašla víc k M myšlence o koruně...
M Faustovi také radí, aby když nechce pomoc od čarodějnice "žil zdravým životním stylem" a pak bude dlouho mladý. Ale on nechce žít jako sedlák.
Vypadá to, že lektvar od čarodějnice funguje jako dobré placebo. F ve víře ve svou neodolatelnost Markétu hned zaujme....

Ulice
F potkal Markétu (ta odmítá oslovení slečno, protože není šlechtična, ale měšťanka). F hned chce, aby mu ji M získal. M mu to rozmlouvá.. bude to těžké, je to dívka bez hříchu. Ale slíbí mu večer, až tam Markéta nebude, navštívit její světnici. M má Markétě obstarat dárek.

Večer
Markéta před odchodem přemýšlí, že ji F zaujal.
""Tak ráda bych přec jen vědět chtěla,
kdo dneska ten pán byl u kostela.
Baže byl zjevu ušlechtilého;
z domu je jistě urozeného,
to jsem mu viděla na jeho čele.
Což by se jinak byl choval tak směle?""

F v Markétině světničce má dlouhý zamilovaný, zasněný, roztoužený monolog. M mu těšně před příchodem Markéty ještě přinese dárek, ale F váhá, jestli jí ho tady hned nechat. M ho nenechá dlouho přemýšlet a schránku se šperky zamkne do skříně.
Markéta si při příchodu všimne, že je v pokoji divně zatuchlo a dusno. Při převlékání najde klenoty. Neodolá a ozdobí se. V souladu s duchem doby dává přednost bohatství před mládím.
""Ach, takhle mít ty náušnice!
Hned vypadáme jinak přec!
Mladost a krása nám platna není,
není to zrovna k zahození,
a přece nicotná to věc.
Půl chválu, půl soucit to budí.
Každému zlata jen chce se,
každý se, každičký, třese
po zlatě. Běda, my chudí""

R.E.M.
R.E.M. 24.11.2024 v 09:58

Něco jsem zas stihla přečíst z Fausta.

Ulice - to přání a způsob, jakým chce Faust získat mladinkou Markétku, mi přijde bezohledný, najetnický. Nejde o skutečnou lásku, ale spíš to působí jako Faustův rozmar, potřeba dokázat si moc a sílu, třebaže za ní vděčí Mefistotelovi. Těžko odhadnout, jak tehdy (v době autora) fungovalo seznamování, vztahy, co byl reálný odraz doby, autorova zkušenost/zážitek, co pouhá autorova fantazie a osobní přání a touha - v každém případě v rámci děje románu mi ta náklonnost/„náklonnost" připadá příliš rychlé, překotné, Markétka příliš „souhlasná", žádné rozvíjení vztahu, rafinovanost...

Text příspěvku byl upraven 24.11.24 v 10:01

Mirka2778
Mirka2778 25.11.2024 v 12:20

Myslím, že se Faust typicky "urval za řetězu". Myslí si, že je neodolatelný a že může mít všechno teď, hned. Čarodějčiným kouzlem se "převtělil" (ve své hlavě) z doktora Fausta v samolibého playboye své doby. A protože nás okolí vnímá tak, jak se chováme a ne tak jak se cítíme, tak i (mladá, naivní) Markéta naletěla na Faustovu novou image. (Tím spíš, že ho dříve neznala). Je pravidlem, pokud se někdo chová sebevědomě, získá si důvěru snáz, než někdo nejistý,

Vložit příspěvek