Hledám knihy na téma...

DISKUZE » O knihách

Ajisek61
Ajisek61 29.08.2017 v 20:25

Díky moc :)

michal1050
michal1050 03.09.2017 v 11:24

Zdravím mohli byste mi prosím doporučit knihu o římských legiich?jejich rozdělení na centurie,manipuly.Jednotlivé hodnosti atd.Díky za tipy

Koka
PeterSmith
PeterSmith 06.09.2017 v 11:08

Nevěděl by někdo nějaké postapo? A nemusí to být nic plné krve, jak píše Kulhánek :)

Drowned
Drowned 08.09.2017 v 20:28

PeterSmith: Koukni na Kotletův Spad a Poločas rozpadu.

PeterSmith
PeterSmith 08.09.2017 v 21:40

Díky za tip

Paixan
Paixan 08.09.2017 v 21:43

Jako "klasiku" (středověkou komedii): Lakomec (Moliére)
Horror: Nadaný žák nebo Krvavá Carrie (King)
Melodrama:Pýcha a předsudek
Fantasy: Harry Potter
Mám jich docela hodně...

siena
siena 09.09.2017 v 09:33

Lakomec a středověká komedie?!?

Koka
Koka 09.09.2017 v 09:54

Nevím sice, komu radí uživatel Paixan, tedy jak zněla poptávka po hledaných knihách, na kterou reaguje, neboť v posledních příspěvkých nenacházím žádný dotaz, na který by se jen vzdáleně hodily Paixanovy návrhy.
Ale ať zněla poptávka jakkoliv, důrazně nedoporučuji věřit rádci, který Moliéra považuje za středověkého autora (kdy skončil středověk, je známo poměrně přesně), nebo který Pýchu a předsudek označuje ja melodrama.
Špatně radit jiným je větší hřích, než mýlit se pro vlastní potřebu!

Text příspěvku byl upraven 09.09.17 v 09:54

Buchta$$
Buchta$$ 10.09.2017 v 19:01

Zdravím,
hledám knížky na téma surfování (jak beletrii, tak odborné knížky; o surfařích atd.), skatování.

reader.007
Denika
Denika 12.09.2017 v 13:05

Potřebovala bych, prosím, tipy na knihy, ve kterých se nějaká postava vyrovnává s tím, že způsobila nehodu nebo jiným způsobem nese svůj podíl na usmrcení jiného člověka. Děkuji moc. :)

Paixan
Paixan 15.09.2017 v 03:32

Koka, tak mi to krásně všechno vysvětlete. .. Já jsem to neřešila... byla jsem vzbuzená nutkáním jak možno nejrychleji odpovědět. Také jsem si jistá, že zvědavost ohledně daných faktů nedosahovala jediného procentu. Měli jsme Moliéra v 6 . třídě a ty data jsem si nevzpomněla, víte-li pamatovat si všechny ty číslíčka (data) jsem nepotřebovala, to mi tvrdil sám učitel českeho jazyka. Jestli ale opravdu jste jsi to stihla vložit do paměti a myslíte, že to potřebujeme, musím vás zklamat. Lidé prostě nemůžou zvládnout... alespoň ne všichni. Vy máte specializaci učitele literatury a já tlumočníka. A jestli bych si plánovala nějaké zkoušky, všechno bych si našla, takže tyto údaje bych si zjistila.

woodward
woodward 15.09.2017 v 06:14

paixan: Tlumočníkovi, kterej klade Moliéra do středověku, bych ani svoje tlumoky nesvěřil. Plánovat si nějaké zkoušky? Znamená to, že než začnete tlumočit, upozorníte své klienty, aby se vystříhali hovorů o literatuře, historii... a o čem ještě? Nejsem učitel literatury, jsem překladatel a vím, co za zvěrstva dokáže napáchat v textu překladatel bez špetky všeobecného rozhledu. Místo rosettská deska napíše Rosetta Stoneová, jen to fikne. A to má překladatel na všechno neskonale víc času než takovej tlumočník. Všeobecné vzdělání a přehled musí být součástí každého řemesla, má-li se dělat dobře.

Text příspěvku byl upraven 15.09.17 v 06:14

denib
denib 15.09.2017 v 07:18

Paixan: Doufám, že netlumočíte do češtiny ...

Text příspěvku byl upraven 15.09.17 v 08:12

siena
siena 15.09.2017 v 08:07

Paixan, tak příště, až budete zase vybuzená, a budete cítit nějaké nutkání se s druhými o to podělit, bylo by dobré si ta data tedy najít a neplácat hlouposti. V opačném případě, by nebylo od věci, s prominutím, mlčet...

woodwarde, ano, Moliér a středověk, Jane Austenová - viktoriánská Anglie, atd. To si tak vždycky říkám, co si pod těmi termíny uživatelé/čtenáři vlastně představují. Přeci nejde o nějaké letopočty, nějaká číslíčka. Ale možná začínám získávat představu já, a přestanu se podivovat nad současnými překladatelskými počiny...jak píšete.

Text příspěvku byl upraven 15.09.17 v 08:27

Koka
Koka 15.09.2017 v 08:50

Paixan, jsem naprosto vykolejená. Píšete, že jste svými knižními tipy chtěla rychle odpovědět. Ale komu a na co? Tři dotazy před vašim příspěvkem jsou žádosti o tipy na knihy o životě ve vězení, o hierarchické stuktuře římských legií a o postapokalyptické literatutře. Ke kterému z těch témat se vztahoval váš návrh, vážně nejde poznat.
Nevím, kde jste vykoumala, že mám specializaci učitele literatury? Ne, nemám.
Že jste tlumočnice, mě nepřekvapuje - nedávno jsem slyšela tlumočit "String Quartet" jako strunový kvartet a když jsem pak ve volné diskuzi dotyčnou upozornila, že v češtine je to smyčcový kvartet, což je ta nejběžnější forma hudobního souboru, kterou lze vidět i ve filmu Kolja, tak mi bylo mladou sebevědomou tlumočnicí sděleno, že o takové kapele nikdy neslyšela a na ruské filmy (fúúúj) se nekouká. (nebyla jste to vy?)
Píšete, že kdybyste si plánovala nějaké zkoušky, tak byste si ten středověk nastudovala. Ale copak naše deno-denní projevy - i zde, na DK - nejsou skládáním vědomostných zkoušek ?

woodward
woodward 15.09.2017 v 09:01

Koka: Ty mě vždycky dokážeš potěšit! "O takové kapele nikdy neslyšela a na ruské filmy se nekouká!" Fakt sis to nevymyslela? :D :D

Lector
Lector 15.09.2017 v 09:03

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

denib
denib 15.09.2017 v 09:07

Tato diskuze mi vyloženě zvedá sebevědomí. Mé znalosti jsou téměř ve všech oblastech bídné, ale co je smyčcový kvartet, vím i já ... :-)

Koka
Koka 15.09.2017 v 09:08

ww - žel, nevymyslela. Chtěla bých mít takovou fantazii, ale realita předbíhá fikci :=((
To jsou ti a ty, kteří nám budou tlumočt, až půjde "do tuhého" - to jsou ale vyhlídky, že?

Text příspěvku byl upraven 15.09.17 v 09:18

woodward
woodward 15.09.2017 v 09:11

Já myslím, že to zdejší mláďátka mají z amerických seriálů. Tam přece každej, kdo ví něco, co "nomální lidi nevědí" (i.e. nemluví se o tom v jednom kuse v televizi) je divnej, ne-li dokonce podezřelej. Vzdělaným lidem se v takových seriálech říká "šprti", atd.

Lector
Lector 15.09.2017 v 09:31

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

siena
siena 15.09.2017 v 09:33

woodwarde, já vím, že je velmi oblíbené, v podobných situacích vytáhnout ty "hloupé" Američany, i v komentářích ke knihám často čtenáři mají potřebu svou "nadřazenost" dát najevo. Popravdě vážně nevím, kde ta se bere, zvláště, když je doprovázená něčím podobným jako příspěvek, na který reagujeme. Omlouvám se, ale považuji to za hloupé klišé...

Text příspěvku byl upraven 15.09.17 v 09:36

woodward
woodward 15.09.2017 v 09:36

Sheldona neznám. Ale nenechme se deprimovat- začalo svítit sluníčko a v rádiu hrajou Hey Hey Hello Mary Lou... Docela příjemný dopoledne. :)

Vložit příspěvek