Poraďte fantasy/scifi knihu prosím.

DISKUZE » O knihách

R.E.M.
R.E.M. 27.03.2019 v 16:21

Marika Vanova: Na čtení Trifidů je měsíc, dost času.
Vždyť nemusíme úderničit. :)

alekis
alekis 27.03.2019 v 16:29

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

R.E.M.
R.E.M. 27.03.2019 v 16:44

alekis: Přesně tak jsem to myslela. Pokud bych brala zlatou kouli z pohledu vynálezu (a ne filozofie nebo pověsti), jak mimozemšťané, kteří si nás nevšimli, dokázali vyrobit přístroj, který dokáže rozumět naší řeči, myšlenkám, přečte obrazy, které se vytváří naším specifickým mozkem - těmito motivy jsem víc na půdě sci(ence) než fi(ction).

Ad Rod - motivace obětování bezelstného Artura. 1) Plán pomoci své dceři bez ohledu na život člověka, sobecky ho využít a poslat na smrt i při chybějící jistotě, že koule funguje a uzdraví Agnes.
Druhý motiv, méně důležitý, jak jsem pochopila, byla škodolibá pomsta Arturovu otci.

A ještě něco se mi vrylo do paměti. Rod zachránil podlého a krutého otce, zato bez výčitek dopomohl a inicioval zabití slušného, čestného syna, který mu důvěřoval.
Tímto krokem autor posunul Rodův charakter ke křiváctví nejhrubšího zrna a mění osobu Roda z průměrně slušného, svodomyslného a zodpovědného člověka, porušujícího zákon v mírnější formě, v grázla a zločince, sprostého lháře a cynického manipulátora.

Text příspěvku byl upraven 27.03.19 v 16:57

smazenaryba
smazenaryba 27.03.2019 v 16:45

Alekis - Rezignoval. Dostal sa do bodu vo svojom živote, keď už nevidel žiadne iné východisko a všetko vsadil na jednu kartu. Buď to vyjde alebo nie. A sám sa vrhol v ústrety guli, nech to už to dopadne akokoľvek.

Text příspěvku byl upraven 27.03.19 v 16:47

alekis
alekis 27.03.2019 v 17:11

Marika Vanova
Marika Vanova 28.03.2019 v 07:44

Já ten konec tak úplně nepobrala, Rod obětoval toho kluka pro něco, co ani nevěděl, jestli to tam je, jestli to funguje, jak se říká a jestli se tam vůbec dostane. Byl prostě tak zoufalý, že měl nad klukem moc a nebál se jí použít.. nemám moc ráda otevřené konce.

alekis
alekis 28.03.2019 v 07:52

alekis
alekis 28.03.2019 v 10:10

Marika Vanova
Marika Vanova 28.03.2019 v 12:05

Tak mě napadlo, že rozhodně bych vedle Pásma žít nechtěla, brr... vlastně je škoda, že v knize nejsou zaznamenány taky pocity a prožitky žen vedle Pásma.

alekis
alekis 28.03.2019 v 13:10

Marika Vanova
Marika Vanova 28.03.2019 v 13:26

Alekis - díky, ale takový spisovatel nejsem, mě by jen napadaly ty nápady, ale rozvinout by to musel někdo jiný :-)

Text příspěvku byl upraven 28.03.19 v 13:26

alekis
alekis 28.03.2019 v 13:58

Jass
Jass 31.03.2019 v 22:18

Jsem naprosto zpozdilá a unavená, takže mi to zas až tak nemyslí, ale tak alespoň to, co mě ve vaší diskusi nejvíc zaujalo.
Rozsah knížky je podle mě optimální. Ta záhadnost člověka svádí k tomu, že by chtěl víc - víc o Agnes, víc o Pásmu, víc jak to funguje a jak to bylo dál... myslím si, že právě ten volný prostor, který kniha nechává představivosti z velké části tvoří to, proč je ta kniha tak dobrá... Kdyby se v tom autoři moc nimrali, pravděpodobně by to přestalo dávat smysl...
Co se zlaté koule týče... Souhlasím se smazenaryba, že může jít o symbol, taky jsem z toho měla ten dojem, ale ještě důležitější mi přijde fakt, že nezáleží na tom, jestli měla magické účinky nebo ne... Důležité je, že tomu stalkeři věřili... Rod neměl příliš na vybranou, byl v bezvýchodné situaci - buď ztratí svoji dceru, nebo bude věřit ve zlatou kouli... V souvislosti s tím mě napadá jeden pavlovský citát (knihu nevím...) - "Neboj se, jen věř."

smazenaryba
smazenaryba 31.03.2019 v 22:48

Jass - tiež som toho názoru, že zbytočné vysvetľovanie by knihe skôr ublížilo ako prospelo. Nebolo to hard sci-fi, v ktorých sa nachádzajú dlhé pasáže popisujúce javy a technológie, ťažisko knihy bolo niekde inde.

Eicherik
Eicherik 03.04.2019 v 18:36

Tady to nějak usnulo.

alekis
alekis 03.04.2019 v 18:37

Eicherik
Eicherik 03.04.2019 v 18:38

Chybí tu někdo, kdo by to vedl. ;-)

alekis
alekis 03.04.2019 v 18:41

smazenaryba
smazenaryba 03.04.2019 v 19:10

Ako som už viac krát spomínal, pôvodný plán bol taký, že na čítanie jednej knihy máme cca mesiac. Toho sa myslím aj držíme, dokonca by som povedal, že sme v predstihu. Ja som Trifidov začal čítať dnes, fikciu prekladám inými knihami, podľa toho som si čítanie aj rozplánoval. Myslím, že niesom jediný, ktorý knihu ešte prečítanú nemá.

Ak dohodnuté pravidlá členom nevyhovujú, nech sa všetci vyjadria a dohodnú sa na iných.

Text příspěvku byl upraven 03.04.19 v 19:10

Eicherik
Eicherik 03.04.2019 v 19:15

Pravidla jsou v pořádku. :-)

Marika Vanova
Marika Vanova 03.04.2019 v 19:16

Jsem na tom podobně, knihy prokládám a Trifidy jsem ještě nenačala.

smazenaryba
smazenaryba 03.04.2019 v 19:32

Treba myslieť na to, že nie každý má možnosť sa na nejakú knihu vrhnúť a behom par dní ju prečítať. To platí o to viac, čím viac členov v "klube" je. Pravidlá boli dohodnuté tak, aby sa im mohol prispôsobiť každý jeden člen.

Ak by sa nedodržiavali, vznikla by situácia, kde jedna časť by sa bavila o jednej knihe a druhá časť by abstinovala, pretože knihu ešte prečítanú nemajú. Keď ju už bude mať prečítanú aj ďalšia polovica, tá prvá uz bude hovoriť o knihe ďalšej. Výsledok by bola roztrieštená diskusia, kde by nemohol reagovať každý na každého, tým pádom by bola oveľa menej plodná.

Pôvodný zámer klubu, aspoň moja mienka je taká, bola vytvoriť príjemné, časovo uvoľnené prostredie na zaujímavú diskusiu tak, aby sa jej mohlo zúčastniť co najviac záujemcov.

Preto nabádam ľudí držať sa zabehnutých pravidiel, a podľa svojich možností diskutovat na práve aktuálnu tému.

Alebo, vytvoriť iné pravidlá, ikeď pochybujem, že by sa dalo dohodnúť na modeli, ktorý by taktiež vyhovoval všetkým.

alekis
alekis 03.04.2019 v 19:37

Eicherik
Eicherik 03.04.2019 v 19:39

A vědí vůbec všichni, že se teď čte Den trifidů? :-) Nebo, že skončila debata u Pikniku u cesty?

Text příspěvku byl upraven 03.04.19 v 19:40

alekis
alekis 03.04.2019 v 20:00

Vložit příspěvek