Tištěné knihy vs. E-knihy
Baví mě, jak tady čtu svoje vlastní výroky - jedině papírová kniha má svoji vůni, každá má jiný formát (což je pak v knihovně k vzteku, no nic :) ), jiný papír, jiný font, ... V mém okolí nebyl nikdo, kdo by to ode mě xkrát neslyšel. Jediný, kdo zas tak moc neposlouchal, co žvaním, jsou moje děti - a před deseti lety mi čtečku koupily. A přes noc přišel svět o největšího bijce proti čtečkám. :) Jen hodně lituji, že jsem čtečku neměla o deset let dříve, nepřišla bych o povodních o stovky knih...
Každopádně je fajn, že si člověk může vybrat.
Dříve jsem nedala dopustit na papírové knihy,stále jich mám desítky v knihovně,ale čtečka mi rozhodně rozšířila sbírku :)
Tištěná kniha je v neposlední řadě typografická záležitost, kterou mi žádná čtečka nenahradí. Vazba, ilustrace, přebal, formát, grafická výprava, přílohy. A určitě jsem na něco ještě zapomněl. Pokud kniha obsahuje reálné (nikoli pouze papírové) přílohy (např. Moje kniha magie, čar a kouzel), je to ještě složitější. Výhody elektronické knihy "do kapsy" jsou zřejmé, ale někdy je lepší sníst jablko než si rozpustit šumivou tabletku s vitaminy.
Text příspěvku byl upraven 06.10.24 v 13:14
Mám v oblibě nejen klasické knihy, ale už několik let i čtečku. Klasická kniha má ale své velké kouzlo a co je hlavní, pokud si potřebuji připomenout předchozí děj, lehce si ho nalistuji, což ve čtečce moc dobře nejde. Také, pokud má kniha i ilustrace, ty se asi v normální čtečce nedají tak dobře zobrazit. Tedy mám tím na mysli, že existují už i čtečky na vyšší úrovni, které to dokáží.
Ale i čtečka má svá plus, například hodně knih jsem si stáhla tady odsud z Databáze a to jsou většinou díla klasická, která bych sehnala asi jen někde v antikvariátech, nebo na půjčení v knihovně. Proto využívám obě možnosti četby a jsem moc ráda, že jsem čtečku kdysi dostala od bratra jako vánoční dárek, protože jsem tomu zprvu moc nevěřila, že mne tento styl čtení zaujme.
Hyacintha... hmm... ja to mam opacne: citacky maju vyhladavanie podla klucoveho slova, okamzite najdem, co hladam...
s tymi ilustraciami mas pravdu, ale vacsina knih pre dospelych ich nema, no, ale aby som sa priznala, aj ked citam vacsinou e-knihy, nedavno som sa zastavila v knihkupectve a stravila som tam prijemnu hodinku pri prezerani klasickych papierovych knih :-)
emakalana: mám ráda kromě beletrie i obrazové knihy - encyklopedie, cestovní knihy, architektura atd.
Do knihkupectví samozřejmě občas zajdu...ale ty ceny! Ale i tak občas nějakou zakoupím. Také si ráda prohlížím nové knihy - krásně voní, viďte?
Vložit příspěvek