-

Tištěné knihy vs. E-knihy

DISKUZE » O knihách

cecetka
cecetka 02.03.2023 v 20:30

Bohužel již trpím vetchozrakostí. Proto čtečka :-)

Bytost na cestě
Bytost na cestě 02.03.2023 v 22:32

Nermal: Souhlas :)

Modrina
Modrina 04.03.2023 v 09:05

Baví mě, jak tady čtu svoje vlastní výroky - jedině papírová kniha má svoji vůni, každá má jiný formát (což je pak v knihovně k vzteku, no nic :) ), jiný papír, jiný font, ... V mém okolí nebyl nikdo, kdo by to ode mě xkrát neslyšel. Jediný, kdo zas tak moc neposlouchal, co žvaním, jsou moje děti - a před deseti lety mi čtečku koupily. A přes noc přišel svět o největšího bijce proti čtečkám. :) Jen hodně lituji, že jsem čtečku neměla o deset let dříve, nepřišla bych o povodních o stovky knih...

Každopádně je fajn, že si člověk může vybrat.

Verunka4444
Verunka4444 02.09.2024 v 09:40

Dříve jsem nedala dopustit na papírové knihy,stále jich mám desítky v knihovně,ale čtečka mi rozhodně rozšířila sbírku :)

Nermal
Nermal 06.10.2024 v 13:13

Tištěná kniha je v neposlední řadě typografická záležitost, kterou mi žádná čtečka nenahradí. Vazba, ilustrace, přebal, formát, grafická výprava, přílohy. A určitě jsem na něco ještě zapomněl. Pokud kniha obsahuje reálné (nikoli pouze papírové) přílohy (např. Moje kniha magie, čar a kouzel), je to ještě složitější. Výhody elektronické knihy "do kapsy" jsou zřejmé, ale někdy je lepší sníst jablko než si rozpustit šumivou tabletku s vitaminy.

Text příspěvku byl upraven 06.10.24 v 13:14

Hyacintha
Hyacintha 12.10.2024 v 17:34

Mám v oblibě nejen klasické knihy, ale už několik let i čtečku. Klasická kniha má ale své velké kouzlo a co je hlavní, pokud si potřebuji připomenout předchozí děj, lehce si ho nalistuji, což ve čtečce moc dobře nejde. Také, pokud má kniha i ilustrace, ty se asi v normální čtečce nedají tak dobře zobrazit. Tedy mám tím na mysli, že existují už i čtečky na vyšší úrovni, které to dokáží.
Ale i čtečka má svá plus, například hodně knih jsem si stáhla tady odsud z Databáze a to jsou většinou díla klasická, která bych sehnala asi jen někde v antikvariátech, nebo na půjčení v knihovně. Proto využívám obě možnosti četby a jsem moc ráda, že jsem čtečku kdysi dostala od bratra jako vánoční dárek, protože jsem tomu zprvu moc nevěřila, že mne tento styl čtení zaujme.

emkalana
emkalana 12.10.2024 v 18:00

Hyacintha... hmm... ja to mam opacne: citacky maju vyhladavanie podla klucoveho slova, okamzite najdem, co hladam...

s tymi ilustraciami mas pravdu, ale vacsina knih pre dospelych ich nema, no, ale aby som sa priznala, aj ked citam vacsinou e-knihy, nedavno som sa zastavila v knihkupectve a stravila som tam prijemnu hodinku pri prezerani klasickych papierovych knih :-)

Hyacintha
Hyacintha 12.10.2024 v 18:31

emakalana: mám ráda kromě beletrie i obrazové knihy - encyklopedie, cestovní knihy, architektura atd.
Do knihkupectví samozřejmě občas zajdu...ale ty ceny! Ale i tak občas nějakou zakoupím. Také si ráda prohlížím nové knihy - krásně voní, viďte?

Avrilenicka
Avrilenicka 21.10.2024 v 21:14

tištěné

Vložit příspěvek