Audioknihy vs. e-knihy
Jednou jsem si pustil audio knihu Valard a vejce na draka. Musel jsem jí poslouchat od rána od probuzení s podporou asi deseti piv. Protože večer ke spaní jsem slyšel asi deset minut příběhu a to opakovaně. Vždycky jsem usnul :-)
Knihu, když mám čas si k ní sednout. E-booky jsou jasná věc na cesty. Audio knihy jsou pro mě volba při řízení, při práci či uklízení.
Já mám rád a všechny druhy knih, ale samozřejmě vítězí klasická kniha :-)
Neznášam audioknihy :D Jednak ma to unavuje, nemôžem si priebežne upravovať tempo podľa seba, neviem sa na to sústrediť, ...
Myslím si,že není nad klasickou knihu,ty čtu nejraději. E - knihy stahuji do tabletu nebo telefonu a využívám je při cestování a večer,když čtu v posteli a nechci svítit kvůli komárům. Audio jsem zkoušela třeba při žehlení,ale po několika málo minutách jsem se vždy přistihla,že na to nedávám pozor a nevím,o čem to je.
Text příspěvku byl upraven 13.08.24 v 22:06
Mezi audioknihami a eKnihami nevidím skoro žádný rozdíl - i eKnihy totiž poslouchám. Robotické hlasy jsou dnes už tak dokonalé, že se prakticky vyrovnají průměrnému herci. EKnihy proti audioknihám mají přitom některé výhody - jsou v nich ilustrace, mapy, schémata. U fantasy knížek je to často velmi důležité! A někdy chci vidět text napsaný - zejména u cizojazyčných jmen a podobně. Papírové knihy už nečtu vůbec - jen tehdy když neseženu eKnihu a přečíst ji chci. Je to vlastně jen případ odborných knih. V jednom případě (Dawkinsonův Sobecký gen) jsem si dokonce papírovou knihu oskenoval a pomocí OCR si z ní udělal eKnihu. Stálo to zato!
Já osobně vždy dávám přednost knize, ale někdy, když potřebuji vyplnit čas u nějaké práce, která mě bytostně nebaví (žehlení), jsem velmi vděčná za audioknihu. Je mnoho interpretů, kteří opravdu umí knihu velmi krásně přednést! Takže díky i za audioknihy!
Text příspěvku byl upraven 16.08.24 v 16:04
Pocuvam audioknihy rychlostou 1,2 az 1,25 (treba vyskusat), lebo vtedy uplne bez problemov udrzim pozornost na text a neutekaju mi myslienky kade-tade... :-)
niekedy sa treba pohrat s vyskou hlasu (ale to malokedy), dalsia vyhoda je, ze sa usetri 20-25% casu na dalsie knihy
Niektore knihy si rada za sebou aj vypocujem, aj precitam ako e-knihu.
:-)
Text příspěvku byl upraven 04.10.24 v 11:35
Já poslouchám audioknihy pouze, když jdu projít nebo běhat se psem. Obvykle poslouchám rychlostí 1,5, protože u más v Ostravě mluvíme rychleji a to načtení je vždy takové moooooooooooc poooomaaaaaleeee.
Zkusil jsem dvě knihy poslouchat a zároveň sledovat i text a několikanásobně se mi zvýšila koncentrace a byl jsem schopen toho přečíst na jeden zátah o mnoho více.
Takže asi tak. :)
Text příspěvku byl upraven 30.09.24 v 14:50
to dpxcz: vyskusala som, ide to dobre !! :-) takze odteraz budem pocuvat "po ostravsky"
pekny den :-)
dpxcz - přidám se, skvělý nápad se zrychleným posloucháním, taky šetřím čas :) - takto by audioknihy mohly u mě zafungovat jako doplněk ke čtení papírových knih, které je na prvním místě.
Text příspěvku byl upraven 04.10.24 v 20:31
Vložit příspěvek