Cestopisy, naučné - knihy, filmy, seriály, audia
encyklopedie, zase důvod začít číst televizní program:) Nebo to bylo vyslovené přání?
Jednu dobu jsem četla jen cestopisy, ale teď je nemohu ani vidět (teda v tv nebo na cestovatelských festivalech občas jo). Všechno mi to přijde na jedno brdo. Ale nic proti nim, sama taky cestuju.
encyklopedie, zrovna včera jsem koukala na Everest 2015 a litovala jsem horolezce a ty jejich omrzliny od sněhu, i vyčerpání z výstupu na vrchol Everestu... Teď se dozvídám, že omrzliny byly zřejmě rozežrané od soli a na vrchol si jezdili pravděpodobně stavebním výtahem ... A já to tak doopravdicky dvě hodiny prožívala !!!
Různých slonů, nosorožců, žhavé Afriky, žraloků atp. už mám plné zuby. To jdu raději ven a pozoruji včely, mravence atd. online.
Mám hrozně ráda krátké pětiminutové Krásy evropského pobřeží, které se mi občas podaří spíš náhodně chytit na ČT nebo Nejkrásnější památky světa, které běží na ARTu.
Velká barevná obrazovka a dostupnost kanálů NatGeoWild a Prima ZOOM zásadně změnily můj vztah k cestopisným a naučným filmům či seriálům. V posledních měsících jsem doslova okouzlená dvěmi doku-séiemi BBC. Jedna se jmenuje Velké vlakové putování a je o cestě vedoucí po evropských železničních tratích a nádražích ve stopách britského knižního turistického průvodce z roku 1913. Citáty z té sto let staré knihy v konfrontaci s obrazem snímajícím dnešní realitu téhož místa jsou pozoruhodné.
Druhá série, kterou opakovaně hltám i při každé repríze každého dílu, jsou Toulky britskou minulostí. Docela jsem čekala, že budou motivací pro účastníky zdejšího diskusního vlákna milovníků historické literaury, aby je probrali. Každý z těch dílů je námětem na pět románů :=))
Cestopisy jedině seriály na ČT2. Ty jsou dobře udělané. Četba cestopisu? Z toho jsem úplný mimoň, protože si nedovedu nic z textu knihy představit, pokud tam nejsou fotky nebo obrázky.
Nanejvýš si přestavím jednoho opelichaného lva z cirkusu.
encyklopedie: Díky.
Na Velký bariérový útes jsem se před časem dívala. Skvělý dokument. A nádherné záběry.
.....nejlepší z nejlepších
......sem tam něco také posleduji, samozřejmě se to týká taky dokumentárních seriálů .... v roce 2006 natočila BBC jedinečný a unikátní 11-ti dílný seriál Zázračná planeta ....není třeba komentovat...
Znovu BBC a Zázračná planeta 2: Dokument, který přepíše historii
Dokumentární cyklus Zázračná planeta slaví deset let od svého vzniku a filmaři BBC na jeho počest natočili pokračování, o kterém se už teď mluví jen v superlativech.
http://cestovani.idnes.cz/zazracna-planeta-2-dokument-ktery-prepise-historii-f86-/kolem-sveta.aspx?c=A161102_121849_kolem-sveta_hig
encyklopedie, už se těším! Díky za zajímavý tip do kina, Cousteauovy dokumenty jsou skvělé a má oblíbená A. Tautou bude určitě třešničkou na dortu....
Text příspěvku byl upraven 11.01.17 v 00:12
Vložit příspěvek