Čtečky e-knih

DISKUZE » Volná diskuze

cecetka
cecetka 20.05.2020 v 14:44

luboss7: Manzel ma tuto ctecku a taky si stezoval, ze se bezduvodne vybiji i jako vypnuta. Stalo se to po jedne aktualizaci. Dalsi aktualizaci to opravili a uz je to v pohode.
Vyzkousej aktualizovat, treba to pomuze.
Osobne svoji ctecku vubec neaktualizuji. Jsem s ni spokojena tak, jak je. :-)

leschek
leschek 22.09.2020 v 22:57

Ahojte,

Před nějakou dobou jsem si pořídil elektronickou čtečku knih a při procházení fór zjistil, že lidi pějí chválu na KOReader. Nainstaloval jsem ho a protože se mi líbil a byl v angličtině, tak ho přeložil (víceméně celý, pár řádků přeložil i další překladatel).

Sem píšu proto, že jednak chci KOReader trochu propagovat (opravdu si myslím, že je to výborná čtečka, která je navíc aktivně vyvíjená) a pak bych byl rád, kdybyste mi pomohli vychytat chyby, kterých jsem se určitě dopusťyl (ne všechna slova jsem našel na své čtečce a tak může být špatně i skloňování, množná čísla atd.). Pokud vás napadne něco nazvat lépe, než jsem to pojmenoval já, nebo něčemu v KOReaderu nebudete rozumět, tak se mi, prosím, ozvěte.

Pár problémů, na které jsem při překládání narazil:

V KOReaderu existuje adresář „HOME“, ale české „DOMŮ“ se tam nějak nehodí, proto jsem to přeložil jako „DOMOVSKÝ adresář“, což také není ideální, ale nic lepšího mě nenapadlo...

Docela těžké bylo přeložit režim zobrazení dokumentů „Continuous“ (zobrazení jako u webových stránek), pro které jsem asi ne úplně ideálně zvolil slovo „nepřetržitě“. V KOReaderu jsou dva režimy zobrazení knih a to „stránka“ a „nepřetržitě“. Teď když píšu tohle, tak mě ještě napadlo „pokračující“, ale to taky nezní nejlíp...

Docela zajímavý je také typografický problém s „vdovami“ a „sirotky“ (více na wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vdovy_a_sirotci), kdy má čeština z nějakého důvodu toto názvosloví obráceně (přitom v angličtině to podle mého názoru dává větší smysl - přinejmenším kvůli jejich mnemotechnickým pomůckám).

O KOREaderu

KOReader je čtečka optimalizovaná pro E-ink zařízení (ale lze ho používat i na telefonu s androidem), která má následující funkce (neúplný přehled):

Podpora formátů: PDF, DjVu, XPS, CBZ, FB2, PDB, TXT, HTML, RTF, CHM, EPUB, DOC, MOBI, a ZIP

Podporovaná zařízeních: Cervantes, Kindle, Kobo, PocketBook, reMarkable, Android a Linux.

KOReader má spoustu nastavení, které umožňují upravit a přepsat vzhled čteného dokumentu (např. velikost písma a okrajů, kontrast, spousta dalších typografických možností včetně slovníků pro typografická pravidla a dělení slov, možnosti odsazení prvního řádku odstavců, mezery mezi odstavci...).

Integrace s Calibre (bezdrátové posílání knížek z Calibre do KOReaderu), Wallabagem (aplikace na ukládání webových stránek pro pozdější čtení), Wikipedií (hledání slov a stahování hesel do EPUBu), export zvýrazněných slov do Evernote atd.

Další funkce: synchronizace postupu čtení knih mezi zařízeními, statistiky čtení, sdílení knih s dalšími KOReader zařízeními, RSS, režim rychlého čtení (tohle je vcelku zajímavé), ovládání gesty, hledání slov ve slovnících...

Instalace

Instalace na android: KOReader není v Google Playstoru, ale lze ho nainstalovat přes F-Droid (pouze stabilní verze), nebo přes prohlížeč (je třeba stáhnout instalační balíček a nainstalovat ručně). Mimochodem, je potřeba povolit instalaci aplikací z neznámých zdrojů.
Pro android jsou k dispozici dva balíčky lišící se podle architektury androidu. Většině čtenářů by se měl hodit ten s označením ARM. Pokud chcete mít jistotu, že instalujete ten správný balíček, tak existují aplikace, které vypíšou informace o hardwaru.

Instalace na PocketBook: Stáhněte si do počítače aktuální balíček s instalací KOReaderu a rozzipujte ho do nějaké složky. Najdete v ní adresáře „applications“ a „system“. Oba tyto adresáře zkopírujte do USB root adresáře (kořenový adresář) vaší PocketBook čtečky.
Asociujte formáty souborů, aby se knihy vybrané v průzkumníku otevíraly v KOReaderu:
1. Spusťte KOReader
2. Ťukněte na ikonu ozubeného kola v horní nabídce (krátký popis nabídek níže).
3. pak na „Zařízení“ („Device“) - „Asociovat přípony souborů“ („Associcate file extensions“) - „Povolit všechny“ („Enable all“)
4. Pokud tohle nastavení nelze najít, je třeba odstranit soubor „system/config/extensions.cfg“ (nejdřív si ho zazálohujte), protože KOReader odmítá přepsat vaše vlastní dřívější nastavení.

Aktualizace (zkušenost z androidu)

Nové noční verze vychází skoro každý den (a je v nich aktualizován i překlad), ne vždycky jsou ale aktualizované všechny distribuce. Stabilní verze vychází cca 1x za měsíc. Aktualizovat je lze přes KOReader. Tedy aktualizovat není úplně to správné slovo, protože KOReader stáhne nejnovější balíček, podle nastavení „Aktualizačního kanálu“ a ten je třeba nainstalovat manuálně. Pokud si to pamatuji správně, tak noční verze lze aktualizovat jen po první manuální instalaci noční verze.

Nastavení aktualizací je v horní nabídce - ikona tří linek - „Aktualizace“ („Update“) - „Zkontrolovat aktualizace“ („Check for update“).

Nabídky (meníčka)

KOReader má několik nabídek, které se liší podle toho, jestli jste v adresáři s knihami, nebo jestli knihu čtete. Pokud jste v adresáři s knihami, tak je nahoře několik ikon:
„Domek“ - označuje domovský adresář
„Plus“ - Možnosti nastavení pro složky

Po klepnutí u horního okraje obrazovky se otevře hlavní nabídka, jejíž možnosti se opět liší podle toho, jestli jste na adresáři s knihami, nebo knihu čtete. Mimo jiné je v něm nastavení jazyka aplikace.

Pokud čtete knihu, tak lze otevřít i spodní nabídku (klepnutím u dolního okraje obrazovky), kde jsou možnosti pro úpravu nastavení knihy: nastavení okrajů, velikosti písma, mezer mezi řádky, tloušťky písma atd. Nastavení se liší podle druhu knihy (EPUB, PDF atd.).

Díky

P,S. Omlouvám se za dlouhý příspěvek a doufám, že jsem jím neporušil žádná pravidla.

Text příspěvku byl upraven 24.09.20 v 11:57

Bar16
Bar16 25.09.2020 v 18:54

Dobrý den, mám doma čtečku Pocketbook 626 a asi rok jsem ji nepoužila. Rozhodla jsem se na ní zase začít číst a narazila jsem na problém. Vždycky mi to usekne kus stránky a i když si zmenším písmo na nejmenší (což už se nedá číst), tak tam chybí část textu na řádku. Zkoušela jsem všechno, co mě napadlo, i položení strany na široko. Neví někdo, co s tím? Děkuji za odpovědi.

martina.tim
martina.tim 25.09.2020 v 18:57

Tohle mi dělají některé knihy ve formátu PDF. Vždy tam není poslední část stránky, ale po otočení (posunutí) na další stranu je tam tatáž stránka, kde je vidět už i zbývající text. Ale nevím jestli je to i Váš případ.

ijcro
ijcro 25.09.2020 v 20:32

To dělají jen některá PDF, která nejsou primárně určená pro škálování, ale pro přesný tisk (mají to někde zapsané v hlavičce a pro zamknutý dokument je to neštěstí). Taky záleží na verzi SW v čtečce, některé jdou aktualizovat, některé jsou zadrátovány napevno, tudíž potom špatně reagují na změnu velikosti tiskové plochy a jinak řečeno, nepřizpůsobí se formátu. Já mám čtečku na androidu a ta se pořád aktualizuje (a taky je pořád skoro vybitá) :)

prestiggio
prestiggio 28.09.2020 v 17:23

Dobrý deň, plánujem kúpu novej čítačky. zn. Pocketbook a rozhodujem sa medzi touch lux 4 alebo 5. Príp. nebránim sa 632 Touch HD. Ktorú by ste mi poradili? Doteraz som mala Bookeen-Cybook-Muse-Frontlight. Ďakujem za každú radu a nazor

cecetka
cecetka 29.09.2020 v 04:34

Priklonila bych se spise k TL 5. HD 3 nema slot na SD (vzhledem k velikosti eknih neni potreba), ale osobne mam vsechny knihy ulozene na SD karte a ne ve vnitrni pameti ctecky. Kdyby se ctecka pokazila, nemusim pracne hledat zpusob, jak knihy ze ctecky dostat, jen vytahnu SD, kterou vlozim do ctecky nove. Mozna banallita, ale prakticka.

ava.s
ava.s 29.09.2020 v 09:28

Stejně tak jak se může pokazit čtečka, může umřít i paměťová karta. Osobně mám 632 touch HD a jsem spokojená, mámě jsem ji kupovala loni na vánoce a od té doby ji nedá z ruky. Knihy mám zálohované na externím disku. Nemyslím si, že chybějící stoh na kartu je nějaký výrazný problém, stoh chybí kvůli vodotěsnosti. Tahám čtečku v batohu, takže raději oželím stoh než pak zmoknout nebo vylít pití a kupovat novou čtečku. Také záleží, co od čtečky očekáváte a jak moc chcete investovat.

Text příspěvku byl upraven 29.09.20 v 09:31

prestiggio
prestiggio 29.09.2020 v 17:14

Moje podmienky su svetlo a dotykovy display. A cenovo ta HD 3 je uz mierne nad ale este si zatvorenými očami

mata57
mata57 29.09.2020 v 19:46

prestiggio: HD3 jsem daroval ženě k narozeninám, malá, lehká, vymazlená, do dámské kabelky jak dělaná, spokojenost velká. Sám vlastním několik let HD2. Hlavní důraz kladu na rozlišení (oči máme jen jedny) a podsvícení (u HD2-3 lze měnit barvu). Absence externí paměti, dík velké vnitřní, je nepodstatná, navíc vyvážená voděodolností. Doporučuji nacvakávací obal s magnetem pro rychlé uspávání čtečky. Jde o peníze navíc, ale vyplatí se...

prestiggio
prestiggio 29.09.2020 v 20:04

Ďakujem za rady. Myslím si ze človek si občas môže dopriať trochu viac. Bol to taký môj skrytý favorit. Teraz budem sledovať ci nebude niekde v akcii.

ava.s
ava.s 29.09.2020 v 23:02

Zajímavá je teď i ta nová barevná čtečka - 633 colors, skoro mě mrzí, že jsem půl roku nepočkala. Pokud čtete komiksy, manga, elektronické verze časopisů apod. určitě stojí za zvážení zda nepřiplatit tisícovku za barvu.

Marika Vanova
Marika Vanova 29.12.2020 v 15:40

Dostala jsem čtečku Pocketbook 627 Touch Lux 4 a potřebuji se s vámi poradit. Když si zadávám heslo na wifi, tak mě to nepřipojí, ale píše to Nesprávný předsdílený klíč, co to znamená a co s tím mám dělat ? Díky za radu.

Text příspěvku byl upraven 29.12.20 v 15:44

ijcro
ijcro 29.12.2020 v 16:31

Zkuste ověřit nastavení WI-FI, zkontrolujte v názvu zvláštní znaky jako tečky, podtržítka nebo apostrofy (pokud to není načteno dobře), ověřit podle manuálu šířku pásma nebo ověřit vyhovující normu na modemu (b/g/n), jestli to souhlasí se čtečkou. Jo, a zabezpečení PSK/WPS, to někdy zlobí, pokud nejsou znaky při zadávání vidět (mně dělá problém otazník v heslu)

Text příspěvku byl upraven 29.12.20 v 16:32

Clint
Clint 29.12.2020 v 20:49

Pokud vaše čtečka Pocketbook vyžaduje aktualizaci, tak to zvažte. Mám PB 740 a po posledni aktualizaci se mi cca 1/3 eknih zablokovala z důvodu ochrany DRM. Knihy jsem si kupoval, ale je to třetí čtečka, do které jsem to vše přetahoval a po aktualizaci některé knihy neotevřu. Aktualizace patrně obsahovala další stupeň ochrany.

Sice ty knihy již mám přečtené, ale štve mě to. Považuju DRM za zlo, ale to je asi na jinou debatu. Kdybych to věděl, aktualizaci bych ignoroval.

babicka_amalka
babicka_amalka 29.12.2020 v 21:06

Clint - a co zkusit si novou čtečku zaregistrovat u prodejce, kde jste knihy koupil, a znovu ty nepřístupné knihy přetáhnout? nepomohlo by?
nebo zkusit vrátit se ke starší verzi firmware?
a ještě je možné zkusit odblokovat DRM třeba v Calibre - lze zadáním čísla (kódu) původní čtečky zaregistrované při koupi knih.... u vlastních koupených knih to jde (a pak fofrem zazálohovat jinam pro další použití ;-D)

Text příspěvku byl upraven 29.12.20 v 21:53

Marika Vanova
Marika Vanova 29.12.2020 v 22:45

Děkuji za odpověď, aktualizaci nevyžaduje.

Clint
Clint 30.12.2020 v 23:30

@babicka_amalka
Díky za tip, jak to znovuzprovoznit. Na program Calibre jsem už vlastně kdesi narazil. Je tedy na čase to zkusit. Děkuju.

babicka_amalka
babicka_amalka 31.12.2020 v 00:06

Clint: ten program je skvělý, dá se v něm téměř donekonečna kouzlit :-)
pokud nemáte, lze stáhnout tady (můžete si vybrat verzi dle svého OS)
https://calibre-ebook.com/download_windows
k odstranění DRM je třeba vybrat a doinstalovat některé doplňky (jsou přímo v Calibre, jen je nutno je aktivovat); v případě potřeby mi napište zprávu - co budu vědět, vám ráda poradím; pěkný večer

Kamcakoc
Kamcakoc 07.02.2021 v 12:01

Příspěvek porušil pravidla diskuze, a proto byl odstraněn moderátorem.

Zdery
Zdery 27.02.2021 v 15:01

Dobrý den. Koupila jsem si čtečku Pocket Book 628 Lux 5 a nemůžu přijít na to, jak stažené knihy zálohovat přímo ve čtečce na kartu. U mé předchozí čtečky PB Ultra to šlo. Nevíte někdo jak to udělat?

Marika Vanova
Marika Vanova 27.02.2021 v 15:17

Po vánocích jsem tu psala, že moje čtečka nejde skloubit s naší wifi doma, olalá , stačilo vyměnit starý router, který už stejně nestačil a předsdílený klíč se shoduje i s mou čtečkou.

Zdery
Zdery 27.02.2021 v 15:26

Mě to do čtečky přes WiFi stáhnout jde. Jen nevím, jak to pak zálohovat na kartu.

Klamm
Klamm 28.02.2021 v 13:17

Zdery: Tak to udělej přes PC. Připoj čtečku s vloženou SD kartou, přes USB kabel. V PC by se mělo zobrazit jak vnitřní úložiště čtečky, tak vložená SD karta. No a pak už zbývá jen překopírovat...

Zdery
Zdery 05.03.2021 v 15:51

Klamm: Díky, asi mi nic jiného nezbyde.

Vložit příspěvek