Ex libris
Dnes jsem objevil v jedné knížce z antikvariátu vlepené ex libris. Je na něm obrázek, nápis JANOVA HORA a letopočet 1932. A to je to co mě mate. Proč tam není jméno, ale je tam jméno lokality? Nevěděl by někdo?
Možná chtěl někdo zůstat anonymní a vlastnil jedinou knihovnu v daném místě? Těžko říct, nic jiného mě nenapadá :)
nase deti maju ex libris. zatial spolocny, s mackou (kockou), oblubenym zvieratom. je to prakticke, kedze knihy vselikde vlacia, poziciavaju a zabudaju. je to tiez peciatka, lebo lepenie by asi nedopadlo pre knihu dobre.
Eicherik - trošku jsem pohledala a našla jsem tohle - http://januvhradvizovice.cz/historie/
1922 – 1990 „Janův hrad„ obýval hajný s manželkou a 3 syny
Já bydlet na takovém místě tak si to asi taky napíšu na ex libris.
A ještě mě tak napadlo když jsem se dívala na obrázky co mi vyplivl Google, proč jsou jako ex libris tak populární nemravné obrázky?
Vlcatko333 Každý si tam dá, co jeho jest... asi tak.. a pokud je někdo nemrava, tak si tam dá nemravné obrázky :)
Vlcatko333: tak to je přesné. Jak je ten spodní obrázek, tak ten je na té ex libris. A v popředí jsou dva ovčáci, ovce a pes.
Knížka, v které je to ex libris vlepené je z roku 1992.
Text příspěvku byl upraven 26.01.16 v 19:08
A čo tak kniha kde je ex libris ako pečiatka (len škoda,že nie moja) myslíte,že sa dá nejako odstrániť?
Len nadtým uvažujem,knihu som kúpila z antikvariátu a v podstate tam mám cudzie meno a knihu si určite nechám pre seba,len je pravda,že je to celkom vkusné.
Pro mě je to vždycky dobrodružství, když listuju knihou koupenou v antikvariátu a čekám, jestli tam nenajdu Ex libris a nebo jiný poklad. :-)
Ja som troška ako taký Monk,niektoré veci mi vadia (ako napríklad keď je niečo moje a je tam písaný niekto cudzí).
A máte aj vy nejaký svoj Ex libris?Ja som to po tomto dobrodružstve začala hľadať na nete a našla som jednu stránku a asi si dám vyrobiť pečiatku
Já chci taky razítko, ale u mě to bude nějaký čas trvat, než si vyberu konkrétní motiv. :-)
Rada vam navrhnem vlastny Ex Libris, podla vasich predstav. Vybrat si mozete az techniku spracovania. :) Napr.: suchá ihla, lept, perokresba, kresba,... viac info: gyurosiova.sonya@gmail.com
" suchá ihla, lept, ..."
To je zajímavé! Lze někde nahlédnout do Vaší tvorby?
Tak me napadlo, zjistit, zda v soucasne dobe nekdo pouziva jeste Ex Libris a nasla jsem, ze toto tema uz tu je... Tak se pridavam. Ja pouzivam Ex Libris v podobe razitka,kde krom nazvu Ex Libris a meho jmena je sova, jelikoz sovy jsou se mnou spjate. Sbiram je jiz 17 let a mam je doslova vsude a na vsem:)
Malinko zapadlé vlákno. Používáte někdo ještě v roce 2021 ex libris? :-)
Vieš, že hej? Z tých vyradených kníh, ktoré som odniesla do knihopoličky, som musela svoj exlibris prácne odstraňovať.
Naias: Není to škoda, odstranit je? Ex libris v knize může být sběratelsky zajímavé. Jaké ex libris používáš? Nalepovací, nebo razítko? :-)
Vložit příspěvek