Filosofování pod starým mohutným dubem
Anketa středeční, pohádková.
Vánoce jsou pohádkové, ať chceme nebo ne, je jich plný televizní program a všechny ty zvyky kolem - lití olova, šupina pod talířem, krájení jablka... A když se vydaří počasí, padá lehký snížek, krb praská (nebo ústřední topení, to je fuk), prostě je to "jiný" čas, kdy je člověk náchylnější uvěřit.
Proto se ptám, jak jste na tom s literárními pohádkami vy?
a) Nezájem, z toho jsem už věkem pryč.
b) Občas si nějakou přečtu.
c) Čtu potomkům.
d) Je to příjemná nostalgie, takže ano, čtu.
Přiznám se, že pohádky mám pořád rád. Ať už ty klasické, stokrát omleté, které čtu opravdu z nostalgie, tak ty novější, méně známé. Vždyť i spousta fantasy jsou vlastně pohádky.
Pohádky čtu ráda. Hlavně takové, které jsem ještě nečetla, ať už jsou staré nebo nové. A u těch nových kolikrát žasnu, jak jsou taky hezké. Naposledy u všech Dobrodružství pavouka Čendy :-) A v brzké době se chystám na další knížku o Machovi a Šebestové. Takže všehochuť :-)
Díky za anketu :-)
ad pohádky - c) čtu teď nejmladšímu synovi a už je ve věku, že může číst i on mě, třeba teď konkrétně v pondělí u pečení perníčků. Ale taky se moc rádi díváme na české hrané pohádky a taky posloucháme audiopohádky, hlavně Hurvínka a Já, Baryk.
Text příspěvku byl upraven 18.12.24 v 14:21
Eicherik: Pohledy jsem sbírala na základce, teď už nesbírám, ani neposílám, ale pokud mi někdo pohled pošle, schovám si ho.
Pohádky mám ráda a ráda si občas nějaké přečtu. :)
A co říkáte na Grimmovy pohádky? Ty jsou docela kruté. Holčička se sirkami je docela hustej nářez.
Jako vyloženě klasickou pohádku bych si asi dnes už nepřečetl, jen bych nepoužil to radikální slovo nezájem. Chystám se výhledově třeba na knížku Uprchlík na ptačím stromě, ale tu nelze považovat přímo za pohádku. :-)
RamonVarga: Profesionální ženu jsem nečetl, ale třeba Milenci a vrazi nebo Mladý muž & bílá velryba jsou pěkné romány. :-)
Dnes jsem si přinesl z knihobudky nádherně výtvarně zpracovanou knížku Vycházky do přírody. Hodně mě ovlivnily ilustrace vně i uvnitř a také to, že hodně mých knižních přátel čte knihy o přírodě. No a jelikož sám mám přírodu rád a chci se o ní něco dozvědět, tak jsem si ji odnesl. :-)
Do výzvy si můžu vybírat, protože mám v tuhle chvíli doma pět knih z knihobudek. :-D
Vložit příspěvek