Filosofování pod starým mohutným dubem
Hej, dakedy sú negatívne komentáre cennejšie než tie pozitívne, ak čitateľ vysvetlí, prečo hodnotí nízko. Ale vysvetlenia, ktoré znejú „bola tam kopa chíb a prelkepov“, „najprv som videla film, ale kniha bola úplne iná a to sa mi nepáči“, „hlavná postava mi nebola sympatická“, ignorujem.
Ale napadla mě další věc. Možná za to může něco, co se v člověku urazí nebo já nevím, jak to napsat. A to: Kdo nám knihu doporučil. A zda se od toho odvíjí naše hodnocení.
Jak se ke knize mohu dostat v roce 2022?
Kouknu se do edičáku. Ale tam spíš koukají ti, kteří už mají s určitým vydavatelem zkušenosti nebo se o knihy zajímají víc. Protože pro dost lidí je nejsnazší cesta k němu elektronická. Takže se už musí zajímat víc.
Na stejné úrovni je tedy záznam zde na DK nebo u prodejce. Informace tam jsou stejné.
Těsně před jejím vydáním se samozřejmě ukážou první recenze. Těm vůbec nevěřím. Úplně stejně jako jsem na vážkách u jakékoliv spolupráce. Kolik toho je skutečný?
Když kniha vyjde, jako první se objeví nadšené reakce a potom to začne klesat. Normální jev.
Klasická recenze toho, kdo se tím živí, kde je větší šance objektivity.
A teď. Budu naštvaná víc (a na koho), když si za špatný výběr mohu sama nebo pokud mi doporučí někdo, kdo nikdy předtím nezklamal? Budu o to víc na knihu naštvaná, protože všem sedla a jenom mě ne? Já bych to brala jako srabáctví. A když dočtu a napíšu konkrétní důvod, třeba si to přečte někdo, kdo je na tom stejně jako já. Bude o tom vědět.
Bohužel teď je doba, kdy konstruktivní kritika je brána jako hejtování, ne jako skutečný názor. Takže ho vlastně nebudeme ventilovat, protože se píše o věcech jenom hezky. Stejně si o nás autoři myslí svoje. Třeba jak se těší, až jim vyjde další kniha, protože se nemohou dočkat, kolik lidí tím na%@rou. A dají tento výrok na fb.
Naias: já zbožňuju, když mě postava štve a není my sympatická, je místo pro budování! Tedy, ne hysterické výlevy žen, to je jiná kategorie. Hlavně, když k tomu borka nemá důvod...
Text příspěvku byl upraven 01.05.22 v 12:40
Len si autori myslia svoje. To môžeme aj my. Mimochodom, tak ako vecná kritika nie je hejtovanie, tak ani neznamená, že čitateľ je naštvaný. Keby som si ten spomenutý výrok na fb prečítala, akurát by som sa zasmiala.
Ja dávam prednosť tomu, aby mi bol detektív sympatický, potom ma detektívka o dosť viac baví. Ale neberiem to ako chybu autora, ak to tak nie je. Len si ho nezaradím do obľúbených.
Na to asi odpoveď nedostanem, ale zaujímalo by ma, alekis, ako viete, že HP a strašne vtipná Zeměplocha nie sú vaša parketa, keď ste to nečítali?
Alekis, on je dosť rozdiel medzi nečítala a neprečítala.
K HP by som uviedla, že hoci je to z hľadiska logiky deravé ako sito, postavy nie sú z papiera, ale z mäsa a kostí, dýchajúce, skutočné a ako rastú, vyzrievajú. A boli tam nielen realistické postavy, ale aj reálne situácie. Napríklad Dumbledore ešte nevychladol a už o ňom vyšiel životopis, kde autorka veľmi horlivo prala špinavú bielizeň. To je rozhodne zo života. Rowlingová má navyše dar písať neskutočne čítavo, a ešte k tomu písala o škole a školákoch, teda o tom, čo pozná a z tých kníh je to zreteľne cítiť. Je to niečo úplne iné ako tie YA somariny, čo plodia daktoré autorky, ktoré píšu o tom, o čom zhola nič nevedia a postavy vystrihujú z lepenky.
Alekis, napísali ste len „prostě mi to přijde uhozené“ bez bližšieho vysvetlenia a ja by som rada vedela, prečo sa vám to také zdá, čo konkrétne je na HP uhozené. Je to príliš široký pojem. A kde píšete, že nesúhlasíte? To som usúdila z „ale toto je váš názor“. To ako súhlas nevyznelo.
Alekis: já tedy pochopila, že vás Naias nemučí, protože to je zábava, ale pouze se pokouší o konverzaci. Napsat "končím" zvladne každý. Ale napsat něco, co má význam, to je asi dnešní době velká výzva. Kde jinde mluvit o knihách než zde? :(
Když se do toho nechce Alekis, vezmu to na svá záda, byť odpověď nebude úplně dostačující :/
Ano, nečetla jsem ani jednu knihu o HP. Ale četla jsem Prázdné místo, takže vím, že autorka umí psát dobře. Tak dlouho kroužit kolem něčeho, to je umění.
HP šel kolem mě ve všech podobách, ale věřím tomu, že úspěch knih není v tom, že knihy jsou logických pramenem génia, ale v tom, že je to strašně univerzální. Vždyť tuhle sérii čtou všechny věkové kategorie.
Mě to ale minulo. Ze svého současného pohledu se mi do knih nechce z prostého důvodů: má to strašně moc dílů a já bych začala od začátku. Ano, mám toho moc rozečteného, že se každé nové delší série bojím.
Ale naprosto chápu, proč se to lidem líbí :)
Text příspěvku byl upraven 01.05.22 v 18:59
Ohledně HP, knihy jsem taky nečetla. Nějak mě to minulo. Viděla jsem jen filmy. Teď už bych do knihy nešla. Ve většině případech, pokud vidím první film, tak knihy nečtu a přesně to je případ i HP.
Eicherik: To jsem teda zvědavá, jak jí ohodnotíš. :)
Nechcem tu pôsobiť rozkol, ale súhlasím s Alekis v tom, že človek, čitateľ má v sebe akýsi radar a ten mu napovie, či je tá kniha pre neho vhodná, alebo nie. Môj obľúbený F. de la Rochefoucauld má niekde podobnú myšlienku, parafrázujem: Čo sa nám nepozdáva zďaleka, to sa nám zblízka bude páčiť ešte menej...
Vychádzajúc z napísaného, mám právo povedať, že niektorá kniha nie je pre mňa. Ja osobne som HP nečítal a ani sa nechystám z toho čo som o ňom zachytil (videl som aj cca dva možno tri diely) je to podľa môjho názoru plochá kópia Tolkiena. Ale rešpektujem názor, že pre niekoho je to dobrá kniha. Pre mňa to tak nie je, moje receptory hovoria že: nemusím. Možno som takto prišiel o mnohé dobré knihy ale ušetril som si aj kopu braku. Navyše moja ostražitosť rastie, keď ma príliš veľa ľudí "presviedča" aká je tá kniha vynikajúca. Čitateľský vkus mainstreamu sa rozchádza s tým mojim.
P.S. Veľa dielov ma neodradí, ak "cítim" že kniha je dobrá.
Text příspěvku byl upraven 02.05.22 v 00:26
Newtory: to jste napsal hezky. Každý má radar. Ale ne každý ho poslechne. Nebo jinak, každý ten radar slyší jindy. Někdo při pohledu na obálku, někdo na 10 nebo 15 stránce. Někdo ho slyší a ignoruje, protože i tak chce knihu dočíst. Každý to má jinak. A o tom to je :) ale už pšt, Leni! Napadla tě díky tomu hned dvě další milá témata na další nedělní zamyšlení :)
Text příspěvku byl upraven 02.05.22 v 07:22
On ten radar hlavne nie je neomylný, koniec koncov aj alekis a newtory to priznávajú. Ešte by som podotkla, že ak niekto slávny niečo povedal, to ešte neznamená, že to má všeobecnú platnosť. U mňa to bola Biela veľryba, o ktorej mi radar tvrdil „to nečítaj, to sa ti vôbec nebude páčiť, to nie je pre teba“. Bol vedľa ako tá jedľa. Inokedy mi zas navrával „toto vyzerá super, len to z tej knihobúdky zober“. Neprečítala som ani štvrtinu a kniha putovala späť. Asi ten radar musím dať do opravy, hádam budú mať náhradné súčiastky.
Inak, hľadala som paralely medzi Tolkienom a HP, nenašla som.
Text příspěvku byl upraven 02.05.22 v 07:38
Lenka.Vílka, čas od času není špatné radar vypnout:) Už jsme tu psali mnozí, že tomu správnému nasměrování dobře slouží "oblíbení uživatelé". Díky nim jsem se dostala k autorům, které bych nejspíše přešla. Stejně mi nevadí ani reklama, doporučení např. z literárních rubrik, literárních stránek. Ostatně, od toho ony jsou. A že občas vezmu do ruky knihu, která mi nic neřekla? To se holt občas stane. A i to, že někdo dá odpad, knize, která se mi líbila. Zlobí mne jen ten, kde to je zjevné zúčtování s autorem, případně se světem, který představuje. A pak, kdy je patrné, že čtenář nepochopil co četl. Ale od toho je případně Diskuze o knize:)
Text příspěvku byl upraven 02.05.22 v 07:50
Eicheriku - Prosím, sestřičko a Děkuji, sestřičko a vůbec většinu od H.M. Körnerové mám velmi ráda. Docela mě nadchlo, že jsi do toho šel.
keri.H - Tajemství ostrova... jsem si také užila. Přeju hezké čtení.
A čo Vy si, siena, predstavujete pod takým pojmom 'zjavné zúčtovanie s autorom'?
Siena: Ano, občas je lepší radaru vyndat baterky. Četla jsem knihu, od které jsem byla místními komentáři dost odrazovaná. Zamilovala jsem se do ní. A potom mi přišla zpráva od jedné oblíbené. Že taky byla odrazovaná a moc se jí líbilo. Poslechnout radar, přijdu o dost věcí :)
Text příspěvku byl upraven 02.05.22 v 09:04
Vložit příspěvek