Hádejte autory:)
To mě mrzí, že jsem se netrefila s tím Dykem, ale neva, budu dumat dál.
Ale o smrti teda ta Dykova báseň je, hele:
Vln osm potopí pouze,
vln osm přeskočí.
Vln osm vesele bije
do prsou, do očí.
Vln osm nemá té moci,
vln osm laškuje jen.
Vln osm nemůže zmoci,
devátá vezme tě v plen!
Devátá vlna smete,
s čím osm hrálo si,
devátá vlna nese,
však živé nenosí,
devátá vlna zavře
mdlá ústa navěky.
A upíráš své oči
na moře bezděky.
Tento text byl zkopírován ze serveru: http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/viktor-dyk/soumrak-u-more-devata-vlna.html#ixzz4NVIiDiS0
Vlastní heslo na Wikipedii má hodně básní, akorát skoro všichni básnící umřeli tak nějak na nemoci nebo na stáří :-)...jedině snad Konstantin Biebl skočil z okna a ve své básni Nový Ikaros píše o pádu do věčnosti....ale to fakt jen hádám.
Já měla na mysli právě toho Bysshe Shelleyho... Nevím jestli to i zbásnil, ale to že "předpovídal" svou smrt bylo součástí nějaké historky kterou vyprávěl tuším své ženě
Fakt se vám omlouvám, že je to takový oříšek! Nechtěl jsem vás trápit.
Básník odešel do války, a pak umřel v zázemí... Jaká ironie.
Hun: omluva netřeba... úlohou diskuze je potrápit mozkovny a rozšířit obzory. Dobře to děláš ;-)
Dobrá, velká nápověda: Básník se narodil ve městě, kde se také zrodil jeden populární sport. A ten sport je podle tohoto města i pojmenován! Teď už to bude lehké...
No jistě!
A kdybych zemřel, to o mně vězte jen,
že kdesi v cizím poli kout je malý,
ten navždy Anglii je zasvěcen.
Tam v bohatou zem bohatší prach skryli,
prach Anglií zrozený a křtěný
...
Ironií osudu Brooke sám krátce nato narukoval, ve Středozemním moři umřel na sepsi a pochovali ho "v malém koutě v cizím poli" na ostrově Skýros.
V anglofonním světě jde patrně o jednu z nejznámějších básní. Isserley zadává...
Jen špitám, že u mne se žádné "A jo!" nekonalo, neznám... Ale báseň je to pěkná. Děkuji za rozšíření obzoru
U mě se také žádné "a jo" taky nekonalo, jenom jsem po "Tennis" a "Swimming" našla anglické město Rugby a tam slavného rodáka. Ani jsem na internetu nedokázala najít český překlad té básně, jen originál.
Autor narozen 1935, tady na DK 41 knih, v názvech se vickrát opakuje slovo "cesta".Pohnutý život. Nobelova cena.
Dalajlama XIV.
Pěkný chyták - prošla jsem všechny nositele za literaturu, než mi to došlo.
Hledal jsem a hledal a nalezl jsem. Jedná se o Dalajlámu XIV. (=14.). Prvně mě napadl Verne ale ten nedostal Nobelovu cenu.
Text příspěvku byl upraven 19.10.16 v 18:38
To je správně.
Byl to trošku chyták, ale musela jsem se o dnešní nevšední zážitek, jakým bylo setkání s tímhle člověkem, podělit aspoň takhle.
Verbula byla o chvilku rychlejší.
Uznávám Verbulino prvenství (o 24 s ;) ), zadává (stejně radši hádám :) ).
Text příspěvku byl upraven 19.10.16 v 18:47
Hledáme autora, který není příliš typický spisovatel (napsal pouze jednu knihu) a byl významná osobnost první světové války.
Text příspěvku byl upraven 20.10.16 v 14:20
Sarah01: Na toho jsem si původně myslela také, ale on napsal aspoň dvě knihy, které jsou zde v DK uvedeny.
Text příspěvku byl upraven 20.10.16 v 11:23
Byl významná osobnost pro Němce (jako Hindenburg) ale nebojoval na frontě (byl ve válečné zóně pouze párkrát) a byl významný konstruktér a nepocházel z Německa.
Vložit příspěvek