Hádejte autory:)
Ignát mě tedy taky později napadl, ale to už jsem se zabývala vymýšlením jiné hádanky a nestihla myšlenku uplatnit ;-)
Hledaný autor pochází z rodiny s kořeny v Německu, Anglii a Irsku. Jeho dědeček, když se přestěhoval do zámoří, rodinné jméno zkrátil, ale ve starém světě dosud existuje usedlost, jež nese původní rodinné jméno. První román hledaného autora je o pirátech, ale největší proslulost si vydobyl v úplně jiném žánru.
Text příspěvku byl upraven 14.03.17 v 11:23
Prakticky neznámý český autor, možná proto, že měl velkou smůlu na režim a nemohl se věnovat vytouženému filmovému umění. Přesto vystudoval estetiku, sociologii a filozofii a později působil jako redaktor v Nakladatelství ČSAV a překladatel z hlavních světových jazyků. Pokud informace na webu nelžou, pak je mu letos šestadevadesát.
Přestože se u něj uvádějí všeho všudy dvě knihy, z toho jeden cestopis po Španělsku, tou druhou knihou mě úplně ohromil - považuji ji dokonce za lepší než Čapkovy Apokryfy, protože jen s nimi se asi dají fiktivní rozhovory s velkými postavami lidstva - skutečnými i mytickými, biblickými i literárními - srovnávat. Nadčasové dílo, jak ho někdo trefně ocejchoval.
Text příspěvku byl upraven 14.03.17 v 21:19
Mohl by to být Jaroslav Vácha (http://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/jaroslav-vacha-17701) a kniha by se pak jmenovala Vyhnanci z ráje. Vypadá velmi lákavě...
Ano, je to Jaroslav Vácha a jeho Vyhnanci z ráje. Škoda, že je to tak málo známé dílo,podle mého skromného soukromého názoru by si v tom mohl každý najít něco pro sebe, pro zamyšlení. Musím je zase vytáhnout z knihovny a podumat - jen kdyby nebylo tolik novinek a lákavých nepřečtených knih (a práce k tomu).
Dobrá, nechám se tak trochu inspirovat tvou hádankou:
Hledáme spisovatele, který bývá označován za jednoho z největších spisovatelů a básníků v dějinách svého národa (a že jich bylo!). Měl více věcí společných s Homérem. Jeho dvě nejznámější díla na sebe navazují, a to už svými názvy.
Mě napadl Publius Ovidius Naso, jeho díla Umění milovat a Léky proti lásce, případně Žalozpěvy přece navazují. :)
Dobrý tip, ale není to vončo. Hledaný autor nemá s Homérem společnou historickou dobu, národnost ani geografickou oblast. Spíš jiné věci.
Hledaný autor měl v druhé polovině života při psaní analogický problém, jaký měl Beethoven ke konci života při skládání hudby.
Nedokážu posoudit, zda sedí i další indicie ale tento autor prý slepý byl Jorge Luis Borges?
Ne, tak do Jižní Ameriky jsem nemířil.
Hledaný autor měl na svou dobu velmi neortodoxní názory a v jeho historické době to mohlo přinášet problémy. I ty jeho dvě nejslavnější knihy (známá je hlavně ta první) se zabývají myšlenkou dodnes vzácnou. Už názvy obou děl ji společně vyjadřují.
Dnes už čte tohoto autora málokdo, ale každý sečtělý člověk o něm minimálně slyšel nebo se učil ve škole.
Přesně tak: Ztracený ráj a Ráj znovu nabytý. Milton vyjádřil smělou myšlenku, že ráj nás nečeká v nebi, ale bude obnoven původní Eden přímo na zemi. Nehledě na to, že například popíral Ježíšovo božství. Tomu se říká úder přímo na solar. :-)
Je to tvoje...
Zase něco současného a hned ve dvojím vydání:
Americký autor a americká autorka detektivních příběhů nemají - aspoň v rámci své tvorby - nic společného, ale jejich velice podobným spisovatelským rysem je, že v názvech svých knih oba rádi používají čísla - označují si tak vzestupně díly svých nejoblíbenějších sérií, ovšem ve vtipném spojení či rčení (v češtině to, pravda, ne vždy bije do očí). Koho mám na mysli?
Výborně, oba dobře.
Ano, Janet Evanovich je autorka Stephanie Plum Series
One for the Money (1994) - Za všechny prachy (to moc na první díl neukazuje)
Two for the Dough (1996) - Dvakrát řež, jednou měř (tohle je trošku lepší)
Three to Get Deadly (1997) - Než bys do tří napočítal (tady už číselný indikátor sedí)
Four to Score (1998) - Čtyřka na zabití (tady rovněž)
High Five (1999) - Od desíti k pěti (budiž)
Hot Six (2000) - Lovkyně zločinců (a tady jsme zase úplně mimo)
a mimo čeští čtenáři zůstávají i nadále, protože se k nám místo navazujících dílů série, se změnou vydavatelství, rovnou letos dostanou až poslední díly 21-23...
James Patterson mj. přivedl na svět Ženský vyšetřovací klub, kde číslování v názvech i v češtině pěkně zní a hlavně všech dosavadních 15 dílů vyšlo pěkně popořadě.
předávám
Člověk nikdy neví, co povede k čemu. Hledaný autor si v dětství z uličnictví přinesl kaktus. Z toho se vyvinula celoživotní láska a náplň. Uskutečnil několik cest do Ameriky, žil mezi indiány, díky němu leccos víme o jejich jazycích a způsobu života. Kromě odborných publikací psal dobrodružné knihy inspirované vlastními zážitky. Na sklonku života se snažil prospět lékařské vědě, když podrobně popisoval svůj stav poté, co onemocněl tetanem.
Vložit příspěvek