Hádejte autory:)
Hledaný byl "pouze" Ir, nepatří do stejné skupiny Nobelistů jako Seamus Heaney podle země.
Ano, hledaným byl Dubliňan William Butler Yeats, kterého Švédská akademie ocenila „… za trvale inspirované básnické dílo, které nejpřísnější uměleckou podobou vyjadřuje ducha celého národa“ .
Hledáme českého autora české knihy, ze které lze vyčíst následující dialog (i když ne v takto kompaktní podobě):
Was hat der Vater gesagt?
Ja.
Was?
Nein.
Verstehen Sie die Frage?
Ja.
Also antworten Sie.
Nein.
Warum denn?
Jawohl!
No prosím, a já mám Yeatse zafixovaného jako autora divadelních her. Co se tady člověk nedozví...
Hun: pravda, při pohledu na Yeatsovu bibliografii je počet (32) divadelních her úctyhodný, psal i prózy, ale podle mě je bezkonkurenční básník.
Čtěte Yeatse a nepleťte sem kvasnice (to jsem si jen maličko zažertovala ve verši a pro začínající angličtináře). N.B. takto mizerně výše jmenovaný samozřejmě nikdy neveršoval.
Text příspěvku byl upraven 30.05.17 v 22:58
"Práce od nás odvrací tři velká zla: nudu, neřesti a nouzi."
Kterýpak osvícenec ve svém nezjnámějším literárním díle před více než 250 lety napsal toto moudro?
I když citát jiště není z nejznámějších (našla jsem si ho pro sebe před lety v jeho knize a tenkrát - i dnes - mi připadá velmi užitečné si ho připomenout), autor tedy rozhodně ničí pozornosti nemohl ujít:
- jako osvícenec miloval a prosazoval svobodu ducha i slova - takže katolická církev na něj měla mimořádně spadeno a cenzoři všeho druhu rovněž,
- miloval psaní (naštěstí byl myslitel, jinak bychom ho asi nazvali grafomanem - 2000 knih a pamfletů a 20000 dopisů hovoří za vše) - v každém žánru zanechal stopu, od beletrie, dramatu i poezie, až po historické, vědecké a filozofické práce,
- rozhodně nepostrádal vtip a hojně jej ve svém díle uplatňoval - právě dílo, z něhož je úvodní citát, je zde zařazeno v sekci humor...
Takže už se snad rychle blížíme ke správné odpovědi na otázku, kdo to byl?
No jistě, teď už to musela být hračka (až by bylo skoro bolestné ho neuhodnout ;-)
François-Marie Arouet (1694 – 1778) a jeho "nom de plume" Voltaire (a citát je z Candide).
Díky za babu.
Teď hledáme dvojici známých českých autorů, kteří měli jedno společné: Oba dokázali v jednom z nejponuřejších období českých dějin napsat humorný příběh, tak veselý a odlehčený, až se člověku nechce věřit, že mohli něco takového v dané době stvořit.
abych v tom měl jasno: ten příběh napsali spolu nebo každej napsal svůj?
A pokud jsou dva, zda se jednalo o stejné ponuré období našich dějin (měli jsme jich více). Z doby války by mě napadl Jiří Brdečka a Limonádový Joe, po roce 1968 zase Miloslav Švandrlík a Černí baroni (i když to už asi nelze považovat za "veselý a odlehčený" příběh).
Napsali každý svůj příběh nezávisle na sobě. Do dvojice jsem je spojil pouze já pro účely této hádanky. Brdečku ani Švandrlíka nemyslím.
S Poláčkem je to trefa. Ten druhý autor už své veledílo vydané za okupace nikdy nepřekonal a lidé si ho spojují výhradně s ním, byť toho napsal více.
A jaký příběh konkrétně od Poláčka? Jirotku jsem nezkoušela v odpovědi, protože je tady pořád...
Text příspěvku byl upraven 31.05.17 v 14:59
Byli to opravdu Poláček s Bylo nás pět (napsáno 43) a Jirotka se Saturninem (vydáno 42).
Woody je na tahu.
Text příspěvku byl upraven 31.05.17 v 15:12
Hledá se Středoevropan, nemanželský syn herečky a politika. Tatínek se k němu oficiálně nehlásil, ale odkázal mu peníze, s jejichž pomocí hledaný autor založil bankovní dům. Celý život prožil v prostoru kde se více či méně mluvilo německy, ale jeho patrně nejznámější román se odehrává v Praze.
Vložit příspěvek